378
Industria rusă de carne porc și-a recâștigat în mare parte cota din exportul mondial de carne de porc în a doua jumătate a anului 2022, după o scădere a vânzărilor la începutul anului, a declarat Yuri Kovalev, președintele Uniunii Ruse a producătorilor de carne de porc, pentru publicația rusă Agroinvestor, citată de PigProgress.
Prima jumătate a anului 2022 a fost o perioadă tulbure pentru exportul rusesc de carne de porc, a spus Kovalev. El s-a referit în primul rând la sancțiunile occidentale. Acestea nu au vizat în mod direct industria porcilor, dar au împiedicat totuși aprovizionarea.
În primele șase luni ale anului 2022, exportul rusesc de carne de porc a rămas în urmă cu aproape 25% față de 2021, a spus Kovalev. „Ne așteptam ca până la sfârșitul anului să ajungem la pierderi substanțiale.”
Cu toate acestea, aceste temeri nu s-au materializat. În a doua jumătate a anului 2022, livrările au crescut din nou și au început să ajungă din urmă cu 2021. Kovalev a estimat că Rusia a exportat între 175.000 și 180.000 de tone de carne de porc. Aceasta a fost doar puțin mai mică în comparație cu cele 190.000 de tone de companii rusești de porci vândute clienților străini în 2021.
„Acest lucru ne dă speranța că realizările noastre în ceea ce privește noile rute logistice și schemele de plată ne vor permite să atingem nivelul de 200.000 de tone de carne de porc exportate în 2023. Nu putem spera la o creștere bruscă a exporturilor fără deschiderea pieței chineze. În multe țări care importă carne de porc rusească, Rusia are deja o prezență puternică.”
Producția de carne de porc industrială din Rusia a crescut cu 7,8% sau 313.000 de tone în ianuarie-octombrie 2022, comparativ cu 2021, a spus Kovalev.
El a adăugat că această creștere s-a datorat în mare parte unei creșteri a consumului intern. Aceasta a crescut în ianuarie-septembrie cu aceeași 7,8%, ajungând la 3,1 milioane de tone.
Factorii cheie care susțin consumul pe tot parcursul anului au fost plățile sociale de la guvern către populația rusă, pe care le-a cheltuit în mare parte pentru alimente.
O scădere a prețurilor la carnea de porc cu ridicata și cu amănuntul a contribuit și ea la creșterea cererii, mai ales că diferența dintre prețurile la carnea de porc și la păsări de curte s-a redus la minimul istoric, potrivit lui Kovalev.
Pe de altă parte, a spus Kovalev, prețurile destul de scăzute ale furajelor i-au ajutat pe crescătorii de porci din Rusia să suporte perioada de prețuri scăzute de la fermă.
El a adăugat, de asemenea, că anticipează ca profitabilitatea medie din industrie, care a fost sub presiune anul trecut, să rămână stabilă în 2023.
În următorii 3 ani, primii 20 cei mai mari producători de carne de porc din Rusia vor crește probabil producția cu 1 milion de tone de carne de porc.
În alte segmente ale industriei ruse de porci, producția va scădea cu 230.000 de tone, parțial din cauza „problemelor veterinare”, a prognozat Kovalev.