206
Într-un comunicat, FAO informează că achiziţia de alimente de panică, din cauza pandemiei coronavirusului, ar putea aprinde inflația alimentară mondială, chiar dacă există numeroase provizii de cereale și semințe oleaginoase în țările-exportatoare cheie.
Mai mult, cele mai bogate națiuni din lume au oferit ajutor fără precedent în economia globală, deoarece cazurile de coronavirus s-au înmulţit în Europa și Statele Unite, numărul de decese din Italia depășind pe cele din China continentală, de unde a apărut virusul.
Cu peste 300.000 de infecții și peste 11.000 de decese, epidemia a uimit lumea și a comparat comparații cu perioade precum al doilea război mondial și pandemia de gripă spaniolă din 1918.
""Nu este o problemă de aprovizionare, dar este o schimbare de comportament față de securitatea alimentară, comportament care trebuie stopat", a declarat Abdolreza Abbassian, economist-șef la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Din păcate, consumatorii din întreaga lume au făcut coadă la supermagazine, în ultimele săptămâni, pentru a se aproviziona cu articole de la orez și produse sanitizatoare de mână la hârtie igienică.
În aceste condiţii, preţul global de referință la grâu, labursa din Chicago, a crescut cu peste 6% în această săptămână, cel mai mare câștig săptămânal în nouă luni, în timp ce prețurile orezului din Thailanda, al doilea mare exportator de cereale din lume, a urcat la cel mai mare cotă, din august 2013 şi până acum.
Concomitent, Industria cerealelor din Franța face eforturi pentru a găsi camioane și personal sufficient, pentru a menține fabricile și porturile în funcție, deoarece panica de cumpărare a făinii coincide cu o creștere a exporturilor de grâu.
Restricțiile impuse de unele țări ale Uniunii Europene la granițele lor cu alte state member, ca răspuns la pandemie, perturbă aprovizionarea cu alimente, au declarat reprezentanții industriei și fermieriieuropeni .
Cu toate acestea, se estimează că stocurile globale de grâu de la sfârșitul anului şi până în iunie, vor crește la 287,14 milioane de tone, față de 277,57 milioane de tone în urmă cu un an, conform estimărilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).
Stocurile mondiale de orez sunt proiectate la 182,3 milioane tone, comparativ cu 175,3 milioane tone în urmă cu un an.
Logistica va fi o problemă majoră globală, au spus analiștii: "Există aproximativ 140 de milioane de tone de porumb, la care se adaugă cantităţile convertite în etanol în Statele Unite, iar o parte din acestea pot fi utilizate pentru alimente, deoarece nu va fi nevoie de combustibil, având în vedere scăderea prețului petrolului", a declarat Ole Houe, directorul consultativ servicii la brokeraj IKON Commodities
„Preocuparea este să ai mâncare la momentul potrivit la locul potrivit”. Cumpărătorii asiatici au fost inactivi săptămâna aceasta, dar incertitudinea a apărut pe piață.
"Nu suntem siguri de cerere. Cum va arăta în iunie sau iulie?" a spus un manager de achiziții cu sediul în Singapore, la o companie de fabricare a făinii care are operațiuni în Asia de Sud-Est. „Afacerea restaurantelor este în scădere și, în consecință, cererea este cam ușoară în acest moment.”
Importatorii asiatici de grâu, inclusiv cel mai important importator al regiunii din Indonezia, au preluat o mare parte din marfă din regiunea Mării Negre, pe fondul unei oferte globale. Națiunile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu, care sunt și importatori neti de cereale, sunt susceptibile să simtă mai multă durere financiară, deoarece pierderea brută va fi mai mult de 60% din valoarea sa în acest an.