193
Prețurile la nivel mondial ale unora dintre alimentele de referință la calculul indicelui global au scăzut în februarie, punând capăt celor patru luni de creșteri succesive, odată cu răspândirea coronavirusului pentru unele produse, a dezvăluit FAO, agenția alimentară a ONU, în ultimul său raport, care subliniază creșteri pentru lactate.
Indicele prețurilor alimentare la Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO), care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a înregistrat în medie 180,5 puncte luna trecută, cu 1,0% mai puțin, față de ianuarie.
De asemenea, FAO și-a majorat ușor prognoza pentru producția de cereale, prezicând o recoltă care să însume aproximativ 2.719 miliarde de tone, în creștere, față de o prognoză anterioară de 2.715 miliarde, și cu 2,3% mai mare decât cultura din 2019.
Indicele prețurilor uleiului vegetal a scăzut cu 10,3%, din ianuarie, condus de o scădere a prețurilor uleiului de palmier, în timp ce indicele prețurilor la cereale a diminuat cu 0,9%, prețurile internaționale ale tuturor cerealelor majore, cu excepția orezului, au scăzut.
Impactul focarului de coronavirus asupra lactatelor
FAO a declarat că răspândirea coronavirusului a contribuit la scăderea prețurilor la ambii indici, în condițiile în care se teme că focarul va declanșa o încetinire globală.
Coronavirusul a atins și indicele prețurilor cărnii, care a scăzut cu 2% pe lună, pe măsură ce importurile au scăzut în China, epicentrul focarului, care până acum a infectat cel puțin 95.300 de persoane la nivel global și a provocat peste 3.200 de decese.
Indicele prețurilor produselor lactate a crescut cu 4,6%, fiind crescut cu o creștere a brânzeturilor, alimentat de înăsprirea ofertelor de export din Noua Zeelandă și Australia.
Cu toate acestea, cotațiile pentru laptele praf au scăzut din cauza încetinirii achizițiilor de către China, cel mai mare importator din lume, din cauza întârzierilor în manipularea mărfurilor în porturi, afectate de răspândirea coronavirusului, a declarat FAO.
În schimb, indicele prețurilor la zahăr a crescut cu 4,5% în lună, atingând cel mai înalt nivel din mai 2017, cauzat în cea mai mare parte de perspectivele unei producții mai scăzute în India și de secetă prelungită în Thailanda - două mari țări producătoare de zahăr.
De asemenea, FAO a emis o nouă prognoză pentru producția mondială de cereale, spunând că piețele globale de cereale trebuie să rămână bine aprovizionate, acoperind confortabil o creștere prognoză a consumului.
Previziunile sale preliminare pentru producția de grâu 2020 au fost atinse la 763 de milioane de tone, aproape neschimbate față de nivelul aproape record înregistrat în 2019.