Stiri

394

FAO: În februarie, prețurile mondiale la alimente au continuat să scadă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Indicele prețurilor mondiale al agenției Națiunilor Unite pentru alimente a scăzut în februarie pentru a 11-a lună consecutiv, iar acum este în scădere cu 19% față de un nivel record în martie trecut, după invazia Rusiei în Ucraina.

O medie în scădere

Indicele de prețuri al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a fost în medie de 129,8 puncte luna trecută, față de 130,6 pentru ianuarie, a anunțat vineri agenția. A fost cea mai scăzută citire din septembrie 2021.

Actualizarea lunară spune că scăderea indicelui a reflectat prețurile mai scăzute la uleiurile vegetale și produsele lactate, care au compensat mai mult decât o creștere abruptă a prețurilor zahărului.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,1% față de lună în februarie, cu o creștere marginală a prețurilor la grâu mai mult decât compensată de prețurile mai scăzute la orez.

Uleiurile vegetale au scăzut cu 3,2%, iar produsele lactate cu 2,7%, în timp ce zahărul a crescut cu 6,9%, până la maximul din ultimii șase ani, în mare parte datorită unei revizuiri în scădere a producției din India.

Scăderea producției de grâu

Într-un raport separat privind oferta și cererea de cereale, FAO a emis o primă prognoză preliminară pentru producția mondială de grâu în 2023, cu o scădere de la an la an la 784 de milioane de tone, deși recolta ar fi încă a doua cea mai mare înregistrată.

„În Ucraina, constrângerile financiare severe, deteriorarea infrastructurii și accesul obstrucționat la câmpuri în anumite părți ale țării au dus la o reducere estimată de 40% de la an la an a suprafeței de grâu de iarnă în 2023 și se anticipează o producție de grâu mult sub medie. în 2023', a spus FAO.

Scăderea a fost parțial compensată de o creștere așteptată a producției din SUA la 51 de milioane de tone, prețurile ridicate ducând la o creștere a semănărilor de grâu la cel mai înalt nivel din 2015.

FAO și-a majorat prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022 cu 9 milioane de tone, la 2,77 miliarde de tone, deși aceasta ar fi în continuare cu 1,3% mai mică de la an la an.

Raportul a spus că cea mai mare parte a revizuirii în sus se referă la orez, cu o perspectivă îmbunătățită pentru producția din India.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2