Stiri

227

FAO: Nu lăsați Covid-19 să devină un joc mondial al foamei!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Impactul asupra sănătății populației planetei, cauzată de pandemia COVID-19 care se desfășoară inclusiv asupra unora dintre cele mai sărace țări, sunt încă necunoscute, iar orice criză alimentară care rezultă din elaborarea de politici slabe va fi un dezastru umanitar imposibil de evitat, afirmă Secretarul General al FAO, Qu Dongyu, citat de Euractiv. Acesta a detaliat:

”Pandemia COVID-19 pune eforturi enorme asupra sistemelor publice de sănătate din întreaga lume, iar milioane de oameni din cele mai avansate economii ale lumii sunt într-o formă de carantină. Știm că taxa umană va fi ridicată și că eforturile masive de a transforma marea duc la costuri economice grele.

Pentru a reduce riscul unui număr și mai mare - lipsa de produse alimentare pentru milioane, chiar și în țările bogate - lumea trebuie să ia măsuri imediate pentru a reduce perturbările lanțurilor de aprovizionare cu alimente.

Este necesar un răspuns coordonat și coerent la nivel global pentru a împiedica această criză de sănătate publică să declanșeze o criză alimentară în care oamenii nu își pot găsi sau nu își pot permite hrana. Deocamdată, COVID-19 nu a implicat nicio tensiune asupra securității alimentare, în ciuda rapoartelor anecdotice ale asediilor supermarketurilor aglomerate.

Deși nu este nevoie de panică - există o cantitate suficientă de alimente pentru a hrăni toată lumea - trebuie să ne confruntăm cu provocarea: un risc enorm ca alimentele să nu fie disponibile acolo unde este nevoie. Focarul COVID-19, cu toate închiderile și blocajele însoțitoare, a creat blocaje logistice care se îmbogățesc pe lanțurile de valori lungi ale economiei globale moderne.

Restricțiile de circulație, precum și comportamentul de aversiune de bază ale lucrătorilor pot împiedica fermierii să se transforme în agricultură și prelucrători de produse alimentare (care se ocupă de majoritatea produselor agricole). Lipsa de îngrășăminte, medicamente veterinare și alte aporturi ar putea afecta și producția agricolă.

Închiderea restaurantelor și cumpărăturile alimentare mai puțin frecvente diminuează cererea de produse proaspete și produse pescărești, afectând producătorii și furnizorii, în special fermierii mici, cu consecințe pe termen lung pentru populația din ce în ce mai urbanizată a lumii, fie ele în Manhattan sau Manila.

Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate determina factorii de decizie să pună în aplicare măsuri de restricționare a schimburilor comerciale pentru a proteja securitatea alimentară națională. Având în vedere experiența crizei globale a prețurilor la produsele alimentare din 2007-2008, știm că astfel de măsuri nu pot decât să agraveze situația.

Restricțiile la export instituite de țările exportatoare pentru a crește disponibilitatea alimentelor pe piața internă ar putea duce la perturbări grave pe piața alimentară mondială, ceea ce duce la creșterea prețurilor și la volatilitatea prețurilor.

În 2007-2008, aceste măsuri imediate s-au dovedit extrem de dăunătoare, în special pentru țările cu deficit alimentar cu venituri mici și pentru eforturile organizațiilor umanitare de a procura aprovizionare pentru cei nevoiași și vulnerabili. Cu toții ar trebui să învățăm din trecutul nostru recent și să nu facem de două ori aceleași greșeli.

Agenții de decizie trebuie să aibă grijă pentru a evita strângerea accidentală a condițiilor de aprovizionare cu alimente. În timp ce fiecare țară se confruntă cu propriile provocări, colaborarea - între guverne și întreaga gamă de sectoare și părți interesate - este primordială. Avem o problemă globală care necesită un răspuns global.

Trebuie să ne asigurăm că piețele alimentare funcționează corect și că informațiile despre prețuri, producție, consum și stocuri de produse alimentare sunt disponibile tuturor în timp real. Această abordare va reduce incertitudinea și va permite producătorilor, consumatorilor, comercianților și procesatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză și să conțină un comportament de panică nejustificat pe piețele alimentare globale.

Impacturile asupra sănătății pandemiei COVID-19 care se desfășoară asupra unora dintre cele mai sărace țări sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, putem spune cu certitudine că orice criză alimentară care va rezulta în urma unei slabe elaborari de politici va fi un dezastru umanitar pe care îl putem evita. Avem deja 113 milioane de oameni care suferă de foame acută; în Africa subsahariană, un sfert din populație este subnutrit. Orice perturbări în lanțurile de aprovizionare cu alimente vor intensifica atât suferința umană, cât și provocarea de a reduce foamea în întreaga lume.

Trebuie să facem tot posibilul pentru a nu lăsa să se întâmple asta. Prevenirea costă mai puțin. Piețele globale sunt esențiale pentru netezirea șocurilor ofertei și cererii în țări și regiuni și trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că întreruperile lanțurilor de aprovizionare cu alimente sunt reduse la minimum. COVID-19 ne amintește cu forță că solidaritatea nu este caritate, ci bun simț.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2