Potrivit unei analize FAO, peste 50 de țări din Africa, Asia și Europa sunt afectate în prezent de pesta porcină africană, iar America încearcă să prevină incursiunea pe teritoriul ei.
O inițiativă globală
Ca urmare, Inițiativa Global Control of ASF, lansată recent sub umbrela GF-TADs, sprijină actorii de la fiecare nivel să coordoneze și să consolideze măsurile de control pentru a minimiza impactul acestei boli complexe și provocatoare.
Reunind guvernele, industria și specialiștii, FAO și OIE vor prezenta inițiativa pentru prima dată pe o scenă globală ca parte a unui eveniment de chemare la acțiune (26-30 octombrie).
Răspândirea PPA nu prezintă semne de încetinire. Boala contagioasă a dus la pierderea a peste 7 milioane de porci numai în Asia, de când a pătruns în această regiune. Peste 50 de țări din Africa, Asia și Europa sunt afectate în prezent, iar America încearcă să prevină incursiunea pe teritoriul lor.
Ca parte a unui eveniment online de o săptămână, reprezentanții guvernului, medicii veterinari și specialiști din întreaga lume vor împărtăși cunoștințe și experiențe cu privire la instrumente, abordări și cercetări de ultimă oră. Acțiunile coordonate ca parte a inițiativei vor construi reziliența utilizând îndrumări practice, adecvate nevoilor și contextelor specifice.
Un efort coordonat
Controlul global al PPA nu poate fi realizat de un singur sector sau de o singură țară. Printr-un efort coordonat, toți actorii din lanțul de producție al porcilor care se alătură inițiativei de control global al PPA GF-TADs, pot ajuta în următoarele direcții:
-protejează mijloacele de trai ale comunităților vulnerabile
-să protejeze sănătatea și bunăstarea animalelor
-contribuie la stabilizarea sectorului producției de porci, precum și a prețurilor cărnii și furajelor în comerțul regional și internațional și contribuie astfel la securitatea alimentară
-asigură accesul oamenilor la nutriție pentru a asigura o viață sănătoasă și pentru a promova bunăstarea.
Ca parte a inițiativei pentru controlul global al ASF GF-TADs, FAO și OIE solicită membrilor și partenerilor să:
-Efectuați analize naționale de risc și re-impuneți gestionarea riscurilor: inclusiv planificarea contingenței, prevenirea, detectarea timpurie, răspunsul rapid și politicile de compensare pentru a sprijini recuperarea industriei.
-Mențineți un nivel ridicat de conștientizare cu privire la reducerea riscului ASF în rândul fermierilor, medicilor veterinari, măcelarilor, vânătorilor, furnizorilor de inputuri și altor părți interesate din lanțul valoric.
-Încurajarea și sprijinirea implementării unor bune practici de biosecuritate, care sunt esențiale pentru a preveni răspândirea în continuare a ASF.
-Consolidarea și menținerea inspecției la frontieră pentru prevenirea răspândirii bolilor între țări prin practici ilegale, cum ar fi contrabanda cu carne de porc, produse din carne de porc și animale vii în timpul călătoriilor și al migrației.
-Finalizați cercetarea, dezvoltarea și validarea potențialelor vaccinuri împotriva ASF, precum și a strategiei de vaccinare conexe.
-Sprijiniți îmbunătățirea diagnosticului de laborator și a instrumentelor de screening rapid pentru ASF.
-Elaborați o abordare holistică a controlului ASF în viața sălbatică - luând în considerare toate tipurile de porci.
-Încurajarea solidarității și cooperării între țări cu niveluri diferite de experiență, resurse și capacitate de prevenire și control al ASF.
-Promovarea parteneriatului public-privat pentru investiții în reducerea și gestionarea riscurilor ASF.