421
Barometrul mondial al prețului alimentelor a atins un nou vârf, atingând cel mai înalt nivel din iulie 2011, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de mărfuri alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte în octombrie, în creștere cu 3% față de septembrie, în creștere pentru a treia lună consecutiv.
Indicele FAO al prețurilor la cereale în octombrie a crescut cu 3,2% față de luna precedentă, prețurile mondiale la grâu crescând cu 5% pe fondul înăspririi disponibilităților globale din cauza recoltelor reduse la marii exportatori, inclusiv Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.
Prețurile internaționale ale tuturor celorlalte cereale importante au crescut, de asemenea, de la o lună la lună.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând un maxim istoric. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță.
Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv în octombrie, în mare parte susținute de preocupările persistente cu privire la producția redusă din Malaezia din cauza penuriei de forță de muncă în curs de desfășurare a migranților.
Indicele FAO al prețurilor produselor lactatelor a crescut cu 2,6 puncte față de septembrie, influențat de cererea globală de import în general mai fermă pentru unt, lapte praf degresat și lapte praf integral, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a-și asigura aprovizionarea pentru a construi stocuri.
În schimb, prețurile la brânzeturi au rămas în mare parte stabile, deoarece livrările din principalele țări producătoare au fost adecvate pentru a satisface cererea globală de import.
Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 0,7% față de valoarea sa revizuită în septembrie, marcând a treia scădere lunară.
Cotațiile internaționale pentru carnea de porc și bovină au scăzut pe fondul reducerii achizițiilor din China a primei și a unei scăderi accentuate a cotațiilor pentru livrările din Brazilia pentru cea din urmă. În schimb, prețurile cărnii de pasăre și ovine au crescut, stimulate de cererea globală mare și de perspectivele scăzute de expansiune a producției.
Indicele FAO al prețurilor zahărului a scăzut cu 1,8% față de septembrie, marcând prima scădere după șase creșteri lunare consecutive.
Scăderea a fost în principal rezultatul cererii globale limitate de import și a perspectivelor unor aprovizionare mari exportabile din India și Thailanda, precum și o slăbire a realului brazilian față de dolarul american.