Stiri

218

FAO: Prețurile la carne vor scădea

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit raportului ”OECD‑FAO Agricultural Outlook 2020‑2027”, publicat la jumătatea acestui an, și care conține previziuni pentru perioada de până în anul 2027, când se va termina viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, producția mondială de carne globală a crescut cu 1,25% la 323 Mt în 2019, cu creșteri moderate ale producției de carne de bovine și păsări de curte și câștiguri mai modeste în carnea de porc și oaie. O mare parte din expansiunea producției mondiale de carne a avut originea în Statele Unite, dar alți contribuitori principali au fost Argentina, India, Mexic, Federația Rusă și Turcia. Producția de carne din Republica Populară Chineză (denumită în continuare „China”), cel mai mare producător de carne din lume, a crescut puțin în general, mai ales din cauza creșterii mai scăzute a producției de carne de pasăre, deoarece mai multe focare de gripă aviară (AI) au afectat țara. Cu toate acestea, China a rămas al doilea cel mai mare contribuitor la creșterea producției de carne. Apoi, epidemia de PPA a făcut ravagii, după cum știm. Dar, care va fi situația anilor care vor urma?

Consum în creștere

Se estimează că consumul global de carne pe cap de locuitor va crește până la 35,4 kg r.w.e. până în 2027, o creștere de 1,1 kg r.w.e. comparativ cu perioada de bază. În ciuda ratelor mari de creștere a populației în mare parte din țările în curs de dezvoltare, se estimează că consumul total va crește cu 1,4 kg r.w.e, jumătate din creșterea prevăzută în țările dezvoltate. Consumul suplimentar pe cap de locuitor la nivel global va consta în principal în păsări cu 0,8 kg r.w.e., în timp ce carnea de vită, carnea de oaie și carnea de porc se vor schimba marginal. În termeni pe cap de locuitor, creșterea va fi cea mai rapidă în America Latină, cu 3,7 kg r.w.e.

În termeni absoluti, cantitățile totale de creștere a consumului în țările dezvoltate, în perioada de proiecție, sunt de așteptat să fie aproximativ o pătrime din cea din regiunile în curs de dezvoltare, unde creșterea rapidă a populației și urbanizarea rămân factorii de bază. Acești factori sunt deosebit de importanți în Africa, unde rata creșterii consumului total în perioada de perspectivă este mai rapidă decât orice altă regiune.

Importurile și bolile

Cererea de import este de asemenea de așteptat să crească cel mai rapid în Africa. La nivel global, focarele de boli animale (de exemplu, pestă porcină), restricțiile sanitare și politicile comerciale rămân principalii factori care determină evoluția și dinamica pe piețele mondiale de carne.

Alți factori care ar putea afecta perspectivele cărnii includ preferințele consumatorilor și atitudinile față de consumul de carne. Consumatorii manifestă o preferință pentru carnea de gamă liberă și produsele din carne fără antibiotice, dar măsura în care sunt dispuși și capabili să plătească o primă pentru acestea rămâne neclară.

Evoluția prețurilor

Până în 2020, prețurile cărnii au scăzut, de la vârfurile recente, atât în ​​termeni nominali, cât și în termeni reali. În perioada de perspectivă, prețurile cărnii vor crește marginal în termeni nominali, datorită creșterii economice susținute în țările în curs de dezvoltare. Prețurile carnea pe termen real vor continua să crească în urma nivelului recent al prețurilor. Calea reală în timp va diferi în funcție de tipul de carne.

Pe termen scurt, prețurile cărnii de vită vor scădea din cauza ofertei de carne de vită din America de Nord, în urma ritmului rapid de reconstrucție a efectivelor. În conformitate cu extinderea producției în regiunile cheie de producție, prețurile nominale ale cărnii de bovine vor scădea până în 2024. Cu toate acestea, pe măsură ce efectivul de vaci de vită scade și rata de creștere a producției încetinește, prețurile vor începe să crească până la sfârșitul proiecției. Prețurile nominale ale cărnii de porc vor scădea și se estimează că vor oscila într-un ciclu tipic pentru perioada de proiecție, în scădere în termeni reali.

Caracteristicile notabile ale sectorului global care conturează această tendință sunt oferta crescută din Brazilia, China, Statele Unite și Vienam și importurile mai mari din Mexic și Filipine. Efectul creșterii efective de păsări de curte, combinată cu costurile de alimentare cu creștere lentă rezultă într-o creștere moderată a prețului păsărilor de curte pe termen mediu. Acest lucru este susținut în continuare de creșterea veniturilor peste proiecția care va stimula creșterea cererii, în special din Asia, America Latină și Africa.

În termeni reali, prețurile vor scădea pe parcursul perioadei de proiecție. Se preconizează că prețurile nominale ale cărnii de oaie vor crește marginal, datorită în parte creșterii slabe a cererii de import din China și Orientul Mijlociu, combinată cu o creștere treptată a producției de miel în Algeria, Australia, China, Etiopia, India, Noua Zeelandă, Nigeria, Pakistan și Turcia. După câțiva ani de declin, tendința de scădere a producției a Uniunii Europene a fost inversată în 2015 și se prevede că va crește marginal de la nivelul actual, cu o rentabilitate crescută a fermelor de ovine din România și Cipru și implementarea sprijinului voluntar cuplat în principalele oi statele membre producătoare.

Raporturi pozitive preț-carne-nutriție

Pe termen mediu, producția va beneficia de raporturi pozitive între preț și carne-hrană, care rezultă în extinderea efectivelor și a efectivelor în regiunile producătoare-cheie. Productivitatea crescută în aceste regiuni va susține, de asemenea, o piață bazată pe ofertă, care va scădea prețurile cărnii în prima parte a perioadei de proiecție.

Cu toate acestea, se preconizează că prețurile vor crește moderat în ultima parte a perioadei de proiecție pe măsură ce consumul de carne pe cap de locuitor crește. Prețurile mai scăzute ale produselor au contribuit la transformarea cărnii de pasăre și a cărnii de porc pentru consumatorii din țările în curs de dezvoltare, dar creșterea nivelului de venit le permite consumatorilor să diversifice consumul de carne, consumând treptat mai mult din soiurile de carne mai scumpe precum carnea de vită și mielul.

Carnea de pasăre rămâne principalul motor al creșterii producției totale de carne. Costurile scăzute de producție, raporturile ridicate de conversie a furajelor și prețurile scăzute ale produselor au contribuit la transformarea cărnii de pasăre în carnea la alegere, atât pentru producători cât și pentru consumatori.

Consumul pe categorii

Consumul global de carne de porc, pe cap de locuitor, rămâne stabil în perioada de perspectivă, consumul în majoritatea țărilor dezvoltate atingând niveluri de saturație. În țările în curs de dezvoltare, diferențe regionale semnificative sunt evidente în consumul de carne de porc per capita. Creșterea este susținută în cea mai mare parte a Americii Latine, unde a crescut rapid în ultimii ani. Creșterea este alimentată de prețuri relative favorabile, care au poziționat carnea de porc drept una dintre cărțile favorizate, alături de păsările de curte. Câteva țări din Asia, cu condiții economice favorabile, care consumă în mod tradițional carne de porc, cum ar fi China, Filipine, Thailanda și Vietnam, care este proiectat să devină cel mai mare consumator de carne de porc pe cap de locuitor, cresc consumul pe cap de locuitor la nivel regional nivel.

Extinderea populației susține în continuare creșterea consumului total de carne de porc în aceste regiuni. Consumul de carne de pasăre crește indiferent de regiune sau de nivelul veniturilor. Consumul pe cap de locuitor va crește, chiar și în lumea dezvoltată, dar ratele de creștere vor rămâne mai mari în regiunile în curs de dezvoltare. În China, consumul a suferit de focare de virus AI care au afectat oamenii în ultimii ani. Previziunile presupun că acest consum nu va fi mult afectat de evoluția global de Covid 19, și va reveni la tendința istorică. Dintre toate categoriile de carne suplimentară consumată în următorul deceniu, păsările de curte trebuie să reprezinte 44%.

Consumul de carne de oaie la nivel mondial pe cap de locuitor va atinge 1,8 kg r.w.e. până în 2027. Consumul de carne de oaie pe cap de locuitor în Africa, America de Nord și America Latină și Oceania este de așteptat să scadă ușor. În schimb, carnea de oaie va continua să se extindă în mai multe țări asiatice, cum ar fi China, unde consumatorii asociază carnea de oaie cu beneficiile nutritive și de calitate. O creștere a consumului de carne de oaie pe cap de locuitor este prevăzută pentru regiunea MENA, unde este consumată în mod tradițional. Creșterea cererii în această regiune este strâns legată de piața petrolului, care influențează puternic atât veniturile disponibile ale clasei de mijloc, cât și modelele de cheltuieli guvernamentale.

Comerțul cu carne

La nivel global, se preconizează că exporturile de carne (cu excepția animalelor vii), vor fi cu 20% mai mari în 2027, decât în ​​perioada de bază. Aceasta reprezintă o încetinire a creșterii comerțului cu carne la o rată medie anuală de 1,5%, comparativ cu 2,9% în deceniul precedent. Cu toate acestea, ponderea producției totale de carne comercializate pe piața globală va rămâne similară în 2027 cu perioada de bază, cu puțin sub 10%. Importurile globale vor crește, în special pentru păsările de curte și bovine, care vor reprezenta majoritatea cărnii suplimentare comercializate în 2027. Asia va reprezenta cea mai mare pondere a importurilor suplimentare, cu cele mai mari creșteri în Filipine și Viet Nam, unde creșterea consumului. depășește expansiunea producției interne.

Importurile de carne în Asia vor reprezenta 56% din comerțul global, iar păsările de curte vor constitui mai mult de jumătate din această cerere suplimentară de import. Creșterea rapidă a importurilor din Africa este prevăzută să crească cota de import a regiunii până în 2027. Regiunea MENA va crește, de asemenea, importul de carne, cea mai mare parte a acestei creșteri va avea loc în Arabia Saudită și în celelalte state din Golf . Deși până în 2027, se preconizează că țările dezvoltate vor reprezenta puțin mai mult de jumătate din exporturile de carne la nivel mondial, ponderea acestora va scădea constant față de perioada de bază.

Exporturile de carne vor deveni din ce în ce mai concentrate, Brazilia urmând să capteze mai mult de o treime din expansiunea comercială totală, iar Statele Unite mai mult de un sfert. Exporturile din Uniunea Europeană, puternic influențate de cursul de schimb, vor crește cu o rată mult mai lentă.

Uniunea Europeană și-a îmbunătățit accesul pe piețele asiatice, dar concurența din America de Nord și de Sud îl va împiedica să profite din plin de această oportunitate. În America, se estimează că țările exportatoare tradiționale vor păstra o parte mare din comerțul mondial de carne. Se așteaptă ca Argentina, Brazilia, Mexic și Statele Unite să-și crească ponderea exporturilor mondiale de carne beneficiind oarecum de deprecierea monedelor lor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2