Douăsprezece uriașe companii care activează la nivel global, inclusiv în domeniul lactatelor, și Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (WBCSD), au lansat o nouă inițiativă pentru protejarea și restabilirea biodiversității în cadrul lanțurilor de aprovizionare și a portofoliilor de produse, sempnând Pactul pentru Biodiversitate. Ca urmare, coaliția „One Planet Business for Biodiversity” (OP2B) a fost lansată oficial pe scena la Summit-ul Națiunilor Unite pentru Acțiuni Climatice de Emmanuel Faber, de către președintele și CEO-ul companiei globale de produse alimentare și băuturi Danone. Pe lângă Danone, membrii OP2B includ Balbo Group, Barry Callebaut, DSM, Firmenich, Google, Jacobs Douwe Egberts, Kellogg Company, Kering, Livelihood Funds, L'Oreal, Loblaw Companies Limited, Mars, Migros Ticaret, McCain Foods, Nestlé, Symrise, Unilever și Yara. Sistemul agricol la răscruce După zeci de ani de investiții de către guverne și industrie, concentrate pe eficiență și productivitate pentru a răspunde nevoilor unei populații mondiale în creștere, sistemul agricol globalizat și extrem de specializat afectează pierderea diversității în ferme, pierderea diversității ingredientelor în diete și degradarea ecosistemelor. Un raport recent al FAO a constatat că, din cele 6.000 de specii de plante cultivate pentru alimente, doar nouă reprezintă 66% din producția totală a culturilor. Biodiversitatea agricolă a fost și continuă să fie modelată de activitățile și practicile umane de-a lungul generațiilor, fermierii jucând un rol cheie în calitate de custodieni și manageri ai biodiversității agricole. Întreprinderile recunosc progresiv cât de profund depinde de biodiversitatea planetei pentru a furniza resursele utilizate în sectoarele alimentare, textile și îngrijire personală. Iar consumatorii știu acum că fiecare achiziție pe care o fac este o șansă de a vota modalități mai durabile de producere a alimentelor și a altor bunuri: caută un nou contract social cu natura care să pună biodiversitatea în centrul sistemelor economice și sociale. Cele 19 companii membre OP2B spun că s-au angajat să întreprindă acțiuni tangibile, individual și colectiv, pentru a dezvolta soluții inovatoare care vizează protejarea și îmbunătățirea biodiversității în sistemele agricole. Companiile membre OP2B afirmă că intenționează să implementeze aceste soluții pentru a-și transforma lanțurile de valoare strategice și pentru a atinge impactul la scară, lucrând în colaborare între sectoarele de afaceri, societăți publice și societatea civilă, promovând în același timp o abordare incluzivă care să abilită producătorii și consumatorii. semnatarii Pactului vor face acest lucru prin trei domenii principale de concentrare:
Creșterea practicilor agricole alternative care vor spori puterea plantelor de a păstra carbonul în sol (sechestrarea carbonului), va crește capacitatea solurilor de a deține apă, va spori rezistența culturilor lor, va sprijini mediul de viață al fermierilor și de a recâștiga nutrientul densitatea alimentelor în timp ce scade dependența de aporturile sintetice. Aceasta este ceea ce OP2B numește „agricultură regenerativă”.
Creșterea numărului de ingrediente obținute, astfel încât suntem mai puțin dependenți de doar o mână de culturi, dezvoltând în continuare proveniența locală bazată pe proveniență și extinderea varietății genetice de culturi cultivate pentru a redobândi diversitatea alimentară și specificul biodiversității localizate în agricultură ca o pârghie puternică pentru protejați și hrăniți biodiversitatea.
Definirea acțiunilor specifice în lanțurile de valoare ale membrilor OP2B care pot proteja și restabili cele mai multe ecosisteme bogate în biodiversitate și fragile din lume, inclusiv pajiști, zone umede și păduri.Raportarea transparentă a progreselor și a impactului În timp ce impactul muncii de la cei trei piloni ai coaliției OP2B se va extinde până în 2030, membrii acesteia spun că intenționează să demonstreze progrese de conducere până în COP15 pentru Biodiversitate 2020. Aceste eforturi vor include:
La lansare, Faber a spus, „ecosistemul alimentar și agricol global depinde în mod critic de biodiversitate: de la regenerarea solului până la filtrarea apei, controlul dăunătorilor și polenizarea, printre multe dintre celelalte blocuri de viață de pe pământ. „Conform multor studii științifice recente, avem 10 ani pentru a ne reseta cursul și a îndoi curba asupra schimbărilor climatice și a pierderilor de biodiversitate sălbatice și cultivate. Avem nevoie acum de un efort colectiv. Împreună, ne vom strădui nu numai să conservăm și să restabilim biodiversitatea, ci și să transformăm interacțiunea umană cu natura și dependența de aceasta”.