Tehnologii

293

Havarti, brânza care face obiectul unui proces internațional

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Havarti este o brânză din lapte de vacă, semi-tare, daneză. Este o brânză de masă care poate fi feliată, la grătar sau topită. Dar, pe cât de gustoasă și apreciată e, pe atât de mare a fost scandalul în jurul ei, în ultimii ani.

Puțină istorie

În anii 1800, Hanne Nielsen (1829–1903) a călătorit în Europa pentru a afla cât mai multe lucruri despre fabricarea brânzeturilor. Ferma Nielsen se afla la Havarthigaard, la nord de Copenhaga, iar, în 1852, după ce s-a întors din călătorii, a dezvoltat tehnica pentru a crea havarti, o brânză semi-fermă, punctată cu mici orificii.

Brânza havarti originală este diferită de flodehavarti (crema Havarti), care este obținută din lapte cu pasteurizare înaltă, astfel încât proteinele din zer, care ar fi eliminate în timpul producției, rămân în caș. Acest lucru crește randamentele, dar modifică gustul și textura. Crema Havarti se maturizează de obicei foarte puțin, deoarece proteinele din zer rămase provoacă probleme (în afara gustului, aspect ciudat), în timpul maturarii prelungite.

Descriere

Havarti era în mod tradițional o brânză cu coajă, dar cea modernă nu este, având acum coajă spălată, fapt care contribuie la aroma subtilă. Este ”coptă” la interior, având o suprafață netedă și ușor strălucitoare, cu o cremă de la pal, până la culoare galbenă, în funcție de tip. Are deschideri foarte mici și neregulate numite ochi distribuiți, pe toată suprafața.

Havarti are o aromă de unt și poate fi oarecum picantă, în soiurile mai puternice, la fel ca brânza elvețiană. De obicei, se maturează aproximativ trei luni, deși, când brânza este mai veche, devine sărată și are un gust de alune. Când este lăsată la temperatura camerei, brânza tinde să se înmoaie rapid. Sunt disponibile variante aromate de havarti, cum ar fi merișorul, usturoiul, mărarul, busuiocul, nuca de cocos, smântâna, arpagicul, baconul, ardeiul roșu și jalapeno.

Controversa

În octombrie 2019, UE a acordat Danemarcei drepturi exclusive ale Indicației Geografice Protejate (IGP), după patru ani de lobby susținut de către industria daneză. Acum poate fi produs numai din lapte danez și de firmele lactate aprobate, pentru a fi vândut în UE și în țările cu care a semnat un acord comercial care recunoaște normele UE privind IGP, în domeniul brânzeturilor (în special Coreea de Sud).

Imediat, a urmat o opoziție vehementă și presiuni din partea SUA, împotriva recunoașterii, care au obligat UE să amâne statutul IGP planificat, temându-se că ar putea fi considerat prea provocator în mijlocul unor indicii ale unei reacții politice din Statele Unite care denunțau dreptul de IGP al danezilor, prin simplul fapt că această brânză se produce și în țara Nord-Americană.

Donald Trump se implică

Consorțiul pentru denumirile alimentare (CCFN), o Alianță a industriei americane cu sediul în Virginia, Statele Unite, care reprezintă interesele Consiliului Exportatorilor de Produse Lactate din SUA, pentru a combate orientările geografice ale UE privind IGP, și-a exprimat ultrajul față de Decizia UE din 2019, de a rezerva numele pentru Danemarca, pretinzând că statutul IGP nu este ”o legitimă protecție a proprietății intelectuale, ci un act de protecționism camuflat, pentru câștig economic”. Australia, Noua Zeelandă, Uruguay și Argentina s-au unit cu CCFN pentru a răsturna decizia UE.

În acțiunea sa, CCFN a susținut că havarti este un termen generic și că UE încearcă să ”monopolizeze în mod nejustificat comerțul global”. Mai mult, CCFN susține că multe alte produse tradiționale europene nu respectă ”standardele internaționale stabilite”. Ca urmare, CCFN solicită modificarea IGP-urilor UE, pentru a include denumirea regiunii în care este produsă, astfel încât să fie protejată doar denumirea ”danish havarti”.

La rândul lor, producătorii danezi susțin că produsul este cunoscut pe piața internă ca brânză daneză, iar cunoașterea brânzei în afara Danemarcei este extrem de limitată. Reacția lăptarilor americani nu a întâziat: CCFN a cerut administrației Trump să sancționeze UE pentru ”abuzurile” sale! Nu știm cum se va termina acest scandal internațional, dar este sigur că Havarti are un gust excelent.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2