463
Cu scroafe din ce în ce mai prolifice, cazurile de mortalitate înainte de înțărcare cresc, de asemenea. Dar, există modalități de a vă asigura că majoritatea purceilor subponderali obțin suficient lapte, pentru a le permite să ajungă din urmă cu restul efectivului. O strategie bună implică cuibărirea, scroafele care alăptează și creșterea. Iată subiectul tratat mai jos. Textul reprezintă o transcripție după comunicarea efectuată în webinar-ul EuroTier 2021 de Dr. Keelin O’Driscoll, Teagasc, Ireland)
O mortalitate uriașă
Perioada de la naștere și până la înțărcare este una dintre cele mai periculoase din viața unui porc, mortalitatea înaintea înțărcării, în majoritatea țărilor membre ale federației InterPIG, depășind acum 10%; adică, mai mult de 1 din 10 porci născuți în viață, mor înainte de înțărcare.
Acest lucru este semnificativ nu numai din cauza costurilor financiare aferente, ci și din cauza preocupărilor legate de bunăstarea animalelor și a problemelor etice și de mediu, legate de producția de purcei, care ar putea muri.
Creșterea mare a dimensiunii medii a purceilor, care a avut loc în ultimii 20 de ani (în 2020, media născută în viață este acum mai mare de 14, în 10 din țările InterPIG, cu o valoare maximă de 17,5 în Danemarca), înseamnă că mai mulți purcei se nasc mai slabi, și, prin urmare, este din ce în ce mai important să se acorde atenție reducerii riscului și proporției mortalității înainte de înțărcare.
Pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire a porcilor, este util să ne întoarcem la elementele de bază și să ne gândim la biologia lor. Din punct de vedere istoric, majoritatea cercetărilor și progresele tehnologice și genetice care au urmat s-au concentrat asupra performanței fizice a animalelor.
Totuși, luarea în considerare a comportamentului normal, instinctiv, al porcilor și a eforturilor de a satisface acest lucru, pot oferi instrumente suplimentare pentru a adăuga armuriei în optimizarea bunăstării și supraviețuirii purceilor.
Crearea unui ”cuib”
Pentru început, pe măsură ce se apropie data scadenței, scroafa ar trebui să aibă material care să-i satisfacă motivația de a crea un ”cuib”. S-a demonstrat de nenumărate ori că instinctul de a crea un cuib în timpul celor 24 de ore înainte de fătare este conectat la scroafă.
De fapt, omul de știință care a condus o mare parte a lucrărilor revoluționare identificând acest fapt, profesorul David Wood-Gush, și-a început cariera ca genetician. Furnizarea scroafei cu material pe care îl poate rupe și folosi pentru a imita procesul de creare a unui cuib îi va reduce nivelul de stres, va accelera procesul de fătare și, prin urmare, va îmbunătăți șansele ca purceii să se nască vii.
Următorul pas este absolut crucial: purceii trebuie să consume cât mai mult colostru, în mod ideal de la propria mamă, în prima zi de viață. După aceasta, ei nu mai pot absorbi imunoglobulinele.
Dacă așternuturile sunt foarte mari, poate fi benefic să supraveghezi în special finalul fătării și să folosiți o strategie de alăptare împărțită, pentru a permite purceilor născuți mai târziu să ajungă la o tetină fără concurența fraților lor mai mari.
Stabilirea ordinii
Odată ce purceii au avut șansa de a consuma colostru, următoarea provocare este să se asigure că toți au acces la propria lor tetină funcțională pentru restul alăptării. Deși se pare că acțiunile de alăptare se desfășoară timp de câteva minute, scăderea laptelui poate dura doar până la 30 de secunde, astfel încât ar putea fi ușor pentru un purcel să abandoneze, dacă nu este blocat suficient de repede.
Stabilirea ordinii tetinei în primele câteva zile după naștere îi ajută pe purcei să-și maximizeze șansele de a obține lapte în timpul fiecărei alăptări. Purceii se luptă între ei pentru a ajunge la tetinele preferate, iar după câteva zile fiecare are propriile sale strategii. Odată ce ordinea este stabilită, luptele se sting. Din acel moment, atacurile de alăptare pot fi dedicate hrănirii, mai degrabă, decât luptelor.
Din păcate, selecția pentru creșterea numărului de tetine nu a ținut pasul cu dimensiunea așternutului, așa că, dacă toți purceii ar fi rămas cu mama lor, lupta pentru tetine ar continua mai mult, până la lactație și nu toți purceii ar lua lapte la fiecare luptă de alăptare. Din acest motiv, sunt adesea folosite strategii de încurajare încrucișată și de scroafă asistentă.
Strategii de acoperire încrucișată
Este important să se definească termenii și să se facă distincția între strategiile de ”încurajare încrucișată” și ”scroafă asistentă”. Diferențele reies după cum urmează:
Acoperirea încrucișată: Porcii sunt selectați individual, dintr-o așternut, din mai multe motive (prea mulți născuți în viață, purcei mici, o mulțime de variații de greutate în așternut etc.), și apoi așezați lângă o altă scroafă, oriunde există spațiu pentru ei.
Această scroafă face adesea parte din același lot de fătare și are mai multe tetine disponibile decât purcei. Acoperirea încrucișată poate apărea în orice stadiu pe tot parcursul alăptării, deși, de obicei, în prima săptămână. Un purcel poate ajunge să fie încurajat de mai multe ori, dacă nu se are grijă să monitorizeze mișcarea purceilor.
Strategiile asistentei de scroafă: Aceasta este o metodă foarte structurată de încurajare încrucișată. În acest caz, purceii nu sunt mutați individual într-un loc deja stabilit. Mai degrabă, sunt purtați suficienți purcei pentru a forma un așternut complet nou, iar aceștia sunt păstrați împreună ca grup, după mișcare.
Scroafa asistentă nu este o scroafă din același lot de fătare, ci una care se află în perioada de lactație (de exemplu, o săptămână până la patru săptămâni). Proprii purcei sunt fie înțărcați, fie mutați la o altă scroafă asistentă care este din nou în perioada de lactație.
Purceii sunt selectați pentru mișcare la vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ore (după ce au primit colostru de la mamă). Apoi, un grup de 12-14 este mutat simultan pe scroafa asistentă. Scroafa asistentă va crește apoi noul grup, ca și când purceii ar fi fost a ei.
Lupta celor nou-sosiți
În urmă cu câțiva ani, compania Teagasc a efectuat unele cercetări privind strategiile de scroafă asistentă, conduse de Dr. Océane Schmitt. Ea a efectuat observații detaliate privind comportamentul a ceea ce se întâmplă după mutarea purceilor.
Când purceii în vârstă de 24 de ore au fost mutați la o scroafă asistentă, au avut loc lupte intense, în primele zile. Acest lucru a fost asociat cu purceii care lipseau complet din atacurile de alăptare, până când ordinul de tetină a fost format aproximativ o săptămână mai târziu.
Într-adevăr, se știe că atunci când purceii sunt mutați într-o nou așternut în care există purcei rezidenți, lupta crește și este în mare parte între purceii rezidenți și cei nou introduși. În mod interesant, am constatat, de asemenea, că atunci când purceii de șapte zile sunt mutați împreună la o scroafă asistentă nouă, a existat o creștere a numărului de modificări ale tetinei (când purceii trec de la o tetină la alta în timpul alăptării).
Acest lucru sugerează că ordinea tetinei pe care purceii au stabilit-o la prima scroafă (înainte de mișcare), a fost perturbată chiar de transferul pe scroafă asistentă. Acest lucru subliniază din nou că purceii ar trebui mutați cât mai puțin posibil.
Beneficiile celor rămași
Dr. Schmitt a observat, de asemenea, purceii care au rămas în urmă pe scroafa mamă, după ce nou-veniții suplimentari au fost mutați la o scroafă asistentă. Ea a folosit scroafe care aveau peste 14 purcei născuți vii și, la 24 de ore după naștere, au mutat suficienți purcei, astfel încât doar 12 au rămas în urmă, cu mama.
Aici, am găsit beneficii pentru purceii care au rămas în urmă. Aceștia au efectuat mai puține modificări ale tetinei după ce au fost luați purceii suplimentari. S-au mutat purceii mai mari din fiecare așternut, deoarece aceștia s-ar putea adapta mai bine la trecerea la o scroafă nouă.
Până la înțărcare, purceii mici, care rămăseseră cu scroafa mamă, ajunseseră din urmă cu purceii mai mari care erau mutați, astfel încât greutățile lor erau aceleași. Acesta este un avantaj evident la înțărcare, deoarece facilitează formarea grupurilor de porci de dimensiuni similare.
Îngrijirea încrucișată pe toată durata alăptării
În studiile asistentei de scroafă, asistența încrucișată după 24 de ore a fost efectuată numai dacă a existat un purcel înfometat sau cu riscul de a muri. După mutarea acestor purcei, creșterea lor a continuat să fie monitorizată până la înțărcare. Purceii care au fost foarte ușori la naștere (în cei mai ușori 20%), au fost încurajați în medie la aproximativ zece zile de la lactație, în timp ce pentru restul au fost de aproximativ 17 zile.
Câștigul mediu zilnic (ADG), pentru purceii foarte slabi, nu s-a îmbunătățit după creșterea încrucișată și, de fapt, aproximativ 30% dintre ei au murit oricum. Cu toate acestea, pentru purceii care au fost mai grei la naștere, câștigul mediu zilnic s-a îmbunătățit după creșterea încrucișată și doar 13% au murit.
Acest lucru arată că pentru purceii care se nasc cu o greutate normală, dar care, dintr-un anumit motiv, nu prosperă la lactația timpurie, există un beneficiu în mutarea lor la o scroafă nouă. Cu toate acestea, pentru purceii mai ușori, beneficiul nu este la fel de evident.
Încrucișarea multiplă
Pe lângă munca cu scroafele asistente, Teagasc a efectuat și lucrări la ferme comerciale, unde asistența încrucișată a fost efectuată de rutină, de către personalul fermei. În această situație, purceii nu au fost neapărat încrucișați din cauza foametei sau a riscului de a muri, dar accentul a fost pus și pe puietul de seară și pe dimensiunile de purcei potrivite.
Dintr-un studiu, echipa Teagasc a constatat că aproape 20% din porci au fost încrucișați de mai multe ori și că acest lucru a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate pre și postînțărcare, pericardită și condamnări cardiace. Acestea sunt probabil legate de luptele în curs și expunerea la agenți patogeni noi la fiecare mișcare.
Cum este afectată creșterea?
Într-un alt studiu comercial, echipa a investigat modul în care încurajarea încrucișată afectează creșterea. În acea fermă, 44% dintre purcei au fost crescuți cel puțin o dată, iar aceștia erau reprezentativi pentru toate greutățile la naștere. ADG a fost redus cu 21g/zi, pentru purceii încrucișați, rezultând ca aceștia să fie cu aproximativ 550g mai ușori decât purceii neîncorporați la înțărcare.
În mod îngrijorător, aceste diferențe au fost mai mari la purceii care erau cei mai grei la naștere. Pentru cei mai slabi, 20% dintre purcei, creșterea încrucișată nu a avut niciun efect, pozitiv sau negativ, asupra greutății ADG sau a înțărcării. Ca urmare, trebuie avut în vedere următoarele:
• În mod ideal, mișcarea purceilor trebuie efectuată o singură dată, după ce purcelul a avut colostru de la mamă (aproximativ 24 de ore după naștere);
• Purceii cu creștere medie sau grea sunt asociați cu ADG mai mici și cu greutăți de înțărcare. Astfel, ar trebui să se efectueze numai dacă așternutul este prea mare pentru ca mama să se poată crește sau dacă purcelul este expus riscului de foame;
• Etichetarea purceilor foarte ușori la naștere și a oricărui purcel care este mutat, va ajuta la identificarea lor mai târziu. Dacă există un purcel mic/ușor cu o etichetă într-o așternut, producătorii vor ști că a fost întotdeauna mic, așa că, dacă nu pare să moară de foame, nu va fi niciun avantaj să-l mutați. Dacă nu are etichetă, producătorii vor ști că s-a născut cu o greutate normală, deci se confruntă cu o problemă a creșterii și poate beneficia de mutare.
(Transcripție după comunicarea efectuată în webinar-ul EuroTier 2021 de Dr. Keelin O’Driscoll, Teagasc, Ireland)