Stiri

340

Impactul restricțiilor de export din China asupra sectorului european al laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ancheta anti-subsidiară chineză asupra produselor lactate europene va avea un impact relativ moderat asupra industriei lactatelor, în special în Europa de Est, potrivit unor surse locale, notează DairyGlobal.

China blochează dar exportă

Autoritățile chineze au lansat o investigație antisubvenție asupra importurilor europene de produse lactate la scurt timp după ce Bruxelles-ul a anunțat planurile de a supune vehiculele electrice chinezești la taxe suplimentare de import.

În timp ce ancheta exclude categorii majore de import, ea afectează exporturile din UE care au în valoare de 572,5 milioane USD în 2023, după cum au estimat oficialii europeni.

După cum a raportat Camera de Comerț Chineză, țara va examina 20 de programe de subvenții care sprijină producția de lapte, smântână și brânză în 8 țări UE, inclusiv subvenții pentru depozitarea produselor lactate, alocația tinerilor fermieri și scheme suplimentare de venituri și subvenții în sectorul agricol comun. politica.

Industria europeană a produselor lactate nu se îndoiește de faptul că sonda chineză este legată de taxele europene pentru vehiculele electrice. „Dacă l-ai întreba pe omologul meu chinez, el ți-ar spune că aceste lucruri nu au nicio legătură.

Cu toate acestea, adevărul este că, de îndată ce UE a început să discute despre posibile tarife la mașinile electrice chinezești, a apărut imediat amenințarea cu măsuri de răzbunare”, a declarat Jüri Seilenthal, șeful departamentului de politică comercială externă la Ministerul de Externe al Estoniei.

Justificare înainte

Conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, China trebuie să dovedească faptul că UE oferă subvenții neloiale industriei sale lactate pentru a impune tarife. În regiunea baltică, jucătorii de pe piață se tem că, dacă China poate justifica tarifele, aceasta ar putea duce la o criză asemănătoare cu cea cu care s-a confruntat industria în urmă cu un deceniu, când a pierdut piața rusă.

„După aceea, sectorul lactatelor a fost într-o criză clară timp de 22 de luni. Prețurile laptelui erau insuportabile pentru industrie. Fermierii au intrat în faliment, ceea ce pe termen lung a dus la o scădere economică în țară”, a declarat Jaanus Murakas, președintele consiliului de administrație al E-piim, un producător local de produse lactate, pentru un serviciu de știri local ERR.

Pregătirea pentru impact

Se anticipează că unele țări și companii vor suporta greul situației mai mult decât altele. „Prețurile din Europa vor scădea, iar acest lucru va afecta și piața estonienă a produselor lactate. Cu toate acestea, efectul este probabil să fie pe termen scurt”, a declarat Maido Solovyov, CEO Valio Eesti.

„Exporturile de lactate din UE către China sunt inegale; poate 10% din lapte praf, 10% din unt și poate 20% din zer praf [din Europa merge în China].

Cel mai probabil, dacă se introduce o restricție, aceasta va fi locală. Desigur, există companii care și-au construit afacerile pe piața chineză. Aceste restricții îi pot afecta”, a spus Ülo Kivine, președintele consiliului de administrație al Nordic Milk.

Cu toate acestea, companiile de produse lactate din Marea Baltică sunt în general încrezătoare în adaptabilitatea sectorului european al produselor lactate. Ei cred că s-ar putea adapta rapid la restricțiile chineze și s-ar putea găsi noi piețe de vânzare în decurs de 1 până la 1,5 ani. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2