Stiri

212

Importurile de carne cu antibiotice ale UK, din SUA, riscă să submineze fermierii din UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comerțul cu carne de la animale crescute cu antibiotice între Regatul Unit și Statele Unite amenință progresul realizat recent în ceea ce privește rezistența la antibiotice și riscă să afecteze negativ atât producătorii britanici, cât și cei din UE, avertizează un nou raport publicat marți la începutul lunii decembrie, se arată într-un material publicat de Euractiv.

De la puiul clorurat, la porcul cu antibiotic

În timp ce conversația de până acum s-a rotit predominant în jurul infamului pui clorurat, raportul UK Sustainable Food Trust (SFT) evidențiază o altă preocupare cu privire la poziția Marii Britanii cu privire la importurile de carne crescută cu antibiotice.

Acesta a constatat că fermele de bovine, porci și păsări din SUA folosesc în mod obișnuit antibiotice care nu sunt permise în UE și, adesea, la niveluri scăzute în furaje pentru perioade prelungite, pentru a face animalele să crească mai repede și / sau să suprime bolile.

Raportul avertizează că acest lucru creează condițiile ideale pentru dezvoltarea rezistenței la antibiotice, recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale și a securității alimentare în prezent.

UE rămâne pe poziție

UE a luat o serie de măsuri pentru a reduce utilizarea inutilă a antimicrobienelor în agricultură. În ultimii ani, sectorul cărnii a făcut progrese semnificative în reducerea utilizării antibioticelor. De exemplu, sectorul păsărilor din UE a văzut utilizarea lor redusă cu 82% în Italia și cu 75% în Olanda, cu reduceri semnificative observate și în alte părți ale blocului.

UE propune acum să meargă mai departe cu interzicerea oricărei utilizări preventive a antibioticelor începând cu 2022, ceea ce ar impune și producătorilor care exportă carne în UE să facă același lucru. Cu toate acestea, raportul subliniază faptul că guvernul britanic este reticent să adopte o poziție similară.

Mai mult, în cazul unui Brexit fără acord, conform normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), nu ar fi posibil ca Regatul Unit să restricționeze importurile de carne pe baza utilizării antibioticelor. Importurile de astfel de carne ar putea pătrunde și pe piața britanică în cazul în care se negociază un acord de liber schimb fără asigurarea respectării standardelor care există în Marea Britanie.

Richard Young, directorul SFT, a avertizat că, pe lângă impactul negativ al fermierilor britanici, care riscă să fie subminat de importurile standard mai ieftine și mai mici, acest lucru ar putea afecta și comerțul cu carne între Marea Britanie și UE în viitor.

Carnea, marfă comercială de maximă importanță

Carnea și animalele reprezintă o parte considerabilă din comerțul dintre Marea Britanie și UE, iar Marea Britanie joacă un rol central pe piața cărnii din UE, atât ca furnizor, cât și ca consumator, iar Young a avertizat că, fără un acord comercial, „toate exporturile din Marea Britanie carnea către UE va fi tratată ca dintr-o „țară terță” ”.

„Probabil că acest lucru nu ar avea un impact uriaș imediat, dar din ianuarie 2022 ar putea deveni o problemă semnificativă, deoarece dacă exportatorii britanici nu ar putea dovedi că folosesc standardele UE cu privire la antibiotice în producția de animale, atunci, teoretic, nu ar fi fii lăsat să intre ”, a spus el.

Young și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la posibilitatea importării de carne din SUA în Marea Britanie, apoi trimisă în UE, în special în cazul produselor din carne procesate.

Pekka Pesonen, secretar general al asociației fermierilor din UE COPA-COGECA, a declarat pentru EURACTIV că „nu este în interesul lanțului valoric agroalimentar din Marea Britanie să își scadă standardele, nu intern sau extern față de UE27. În cazul unei încălcări, produsele alimentare din Marea Britanie riscă să-și piardă reputația în ochii consumatorilor ”.

„Acest lucru ar fi împotriva intereselor fermierilor, atât în ​​Marea Britanie, cât și în UE27. Ar pune în pericol toate investițiile și munca grea care a fost pusă în aplicare pentru alimentele europene de înaltă calitate ”, a avertizat el.

Asigurări de origine

Raportul vine în urma preocupărilor tot mai mari că producătorii europeni de carne pot fi scăpați de importurile mai ieftine care nu îndeplinesc standardele înalte de bunăstare și durabilitate a animalelor găsite în UE sau cele subliniate în politica alimentară emblematică a UE, Farm to Fork strategie.

Întrebat cum pot fi protejați producătorii din UE în cazul în care aceste importuri de carne intră pe piața britanică, Pesonen a subliniat că, dacă guvernul britanic se abate de la standardele actuale ale UE, „trebuie să avem asigurări cu privire la originea produselor care intră pe piața britanică și să fie tranzacționate către UE27. ”

El a subliniat că „toate produsele de pe piața internă a UE trebuie să respecte regulile UE”. O modalitate care ar putea ajuta la protejarea producătorilor este prin introducerea etichetării originii din UE / din afara UE, lucru solicitat de părțile interesate pentru a proteja producătorii europeni de carne și pentru a ajuta consumatorii să facă o alegere în cunoștință de cauză.

Cu toate acestea, Pesonen a avertizat că acest lucru nu poate merge suficient de departe. „Nu ne putem abate de la standardele noastre, nici măcar cu etichetarea relevantă a originii”, a subliniat el.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2