Stiri

292

În ciuda sancțiunilor, Belarus a devenit cel mai mare producător de lactate pe cap de locuitor, din lume

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează DairyGlobal, Belarus, cel mai mare producător de lactate pe cap de locuitor din lume, își propune să crească exporturile de lactate de la 2,4 miliarde de dolari în 2020 la 3,1 miliarde de dolari în 2025 și 4 miliarde de dolari în 2030, potrivit lui Alexey Bogdanov, ministrul adjunct al Agriculturii și Alimentației din Belarus.

Extindere continuă a exportului

Luând cuvântul în cadrul unei conferințe recente, Belarus Dairy, din Minsk, Bogdanov a estimat că țara a reușit să crească exporturile agricole cu 700 de milioane de dolari în ultimii 5 ani, datorită investițiilor la scară largă.

Exporturile au fost observate în creștere în toate segmentele, cum ar fi brânza, în timp ce exporturile de unt au scăzut ușor în ultimii ani.

„Belarus ocupă locul trei în lume în ceea ce privește exporturile de unt, în ciuda faptului că țara a redus volumele de export”, a spus Bogdanov. „Cred că în această direcție, trebuie să mergem mai departe și să nu schimbăm untul în blocuri mari, deoarece acesta este trecutul”, a adăugat el.

Într-o oarecare măsură, creșterea exporturilor este asigurată de diversificarea continuă. Autoritățile din Belarus au depus mult efort pentru a deschide noi piețe pentru produsele lactate din Belarus.

 În 2020, țara a reușit să exporte produse lactate în 58 de țări, față de 29 în 2015, a dezvăluit Bogdanov. Anul trecut, de exemplu, primele produse lactate au fost expediate în Kuweit, Maroc, Irlanda, Portugalia, Malta și alte câteva țări.

Speculând neajunsurile din Rusia

Rusia caută noi modalități de a face față mastitei, deoarece țara caută din ce în ce mai mult să reducă utilizarea antibioticelor de către medicii veterinari. De asemenea, analizează proiectarea de noi tipuri de bacteriofagi.

Ca urmare, majoritatea produselor lactate din Belarus încă aterizează în Rusia – 74,4% în 2020, conform datelor statistice oficiale.

Artem Belov, președintele uniunii producătorilor de lactate din Rusia, Souzmoloko, și-a exprimat încrederea că industria lactatelor în curs de dezvoltare din Rusia va putea înlocui produsele importate în prezent din Belarus, în următorii ani.

În acest context, oficialii guvernamentali din Belarus au dezvăluit la începutul acestui an o nouă formulă de export numită 30-30-30.

 Acesta a avut în vedere că în următorii ani, Rusia și alți membri ai Uniunii Economice Eurasiatice vor reprezenta împreună doar 30% din exporturile de lactate din Belarus. Se așteaptă ca UE să cumpere aceeași acțiune. Restul este de așteptat să fie livrat în alte țări.

Diversificarea exporturilor

Diversificarea exporturilor din Belarus pare ambițioasă, în special partea de export de produse lactate pentru mai mult de 1 miliard de dolari pe an către UE, dar situația geopolitică complicată este probabil să pună sub semnul întrebării aceste planuri.

Potrivit Centrului de Cercetare Economică Beroc, în 2022, Belarus va pierde până la 10% din PIB din cauza sancțiunilor americane și europene și a scăderii livrărilor de export.

Analiștii au explicat că exportul în destul de multe categorii de produse este în creștere în 2021, dar mai multe contracte comerciale urmează să expire anul viitor și nu vor fi prelungite din cauza sancțiunilor. Nu există însă claritate în ce măsură exportul agricol al țării ar suferi de pe urma sancțiunilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2