Ferma

225

În Parlamentul European s-a votat interzicerea cuștilor pentru TOATE animalele din ferme

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să transforme votul privind cuștile pentru animalele de crescătorie într-o rezoluție, marcând un prim pas către interzicerea cuștilor până în 2027, informează Euractiv.

Rezoluția, adoptată cu o majoritate covârșitoare, vine ca răspuns la o inițiativă cetățenească cu succes pe scară largă, „Încheiați epoca cuștilor”, care a strâns peste 1,4 milioane de semnături de la peste 18 state membre în ultimele câteva luni.

Deputații europeni au cerut Comisiei Europene să vină cu propuneri legislative pentru interzicerea creșterii animalelor în cuști în UE, posibil, deja, până în 2027.

Cu toate acestea, au stipulat că înainte de a se face orice modificare legislativă, fermierilor și crescătorilor de animale li se va acorda o perioadă de tranziție suficient de lungă și un sprijin adecvat pentru a trece la agricultura fără cuști, inclusiv o evaluare științifică a impactului.

În starea actuală, este permisă păstrarea în cuști din întreaga UE a unei game largi de animale de crescătorie, de la găini ouătoare la iepuri și porci.

Ca atare, Parlamentul a fost de acord că un sfârșit gradat al utilizării cuștilor ar trebui să se bazeze pe o abordare specie cu specie, luând în considerare caracteristicile diferitelor animale și asigurându-se că toate au sisteme de adăpostire care să corespundă nevoilor lor specifice.

În favoarea mai multor sprijin financiar și formare, pentru a evita fermierilor să-și piardă avantajul competitiv și a subliniat necesitatea îmbunătățirii și încurajării sistemelor alternative existente în fiecare stat membru, pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru fermierii din întreaga UE.

Aceștia au solicitat, de asemenea, asigurări că toate produsele introduse pe piața UE - inclusiv cele importate - sunt conforme cu viitoarele standarde fără colivie. „Zi istorică” în lupta pentru o Europă fără cuști.

„Prin adoptarea cu o mare majoritate a unei rezoluții, Parlamentul European a adus UE un pas mai aproape de a pune capăt definitiv practicii crude a agriculturii în cuști, care în fiecare an condamnă peste 300 de milioane de animale să trăiască într-o cușcă”, a spus ea.

Un alt co-președinte al grupului, europarlamentarul de stânga Anja Hazekamp, ​​a adăugat că o propunere legislativă „trebuie prezentată acum fără întârziere”. „Toate cuștile de animale din Europa trebuie să dispară cel târziu până în 2027”, a îndemnat ea.

Comentând rezoluția, Olga Kikou, șefă de grup europarlamentar UE, s-a declarat „încântată” că Parlamentul European a adoptat o poziție fermă împotriva cuștilor: „A sosit momentul ca politicienii să pună cuvintele în acțiune. Începând de astăzi, mingea se află în curtea Comisiei ”, a spus ea, subliniind că se așteaptă„ la un calendar ambițios pentru a pune capăt utilizării acestor instrumente de tortură învechite numite cuști ”.

„Odată ce acest lucru se va întâmpla, UE ar putea revendica cu adevărat conducerea mondială în domeniul bunăstării animalelor”, a spus ea Comisia pare favorabilă

Înaintea votului, comisarul Stella Kyriakides pentru sănătate și siguranță alimentară și-a exprimat sprijinul pentru inițiativă, reiterând că angajamentul Comisiei de a îmbunătăți bunăstarea animalelor „rămâne o morală, o sănătate și un imperativ economic”.

„Va fi vital să ne echilibrăm angajamentul de a pune capăt epocii coliviei cu nevoile și preocupările fermierilor. Lucrând împreună, sunt încrezătoare că vom reuși să realizăm schimbarea pe care o așteaptă cetățenii noștri ”, a scris ea pe Twitter.

La fel, în cursul unei audieri a Parlamentului din aprilie, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski - care este notoriu vocal în problemele bunăstării animalelor - a sugerat că ar putea fi în curs de desfășurare o propunere de a pune capăt utilizării cuștilor.

Cu toate acestea, există o serie de îngrijorări în comunitatea agricolă cu privire la interzicerea cuștilor. Subliniind că această rezoluție are „dimensiuni multiple ale unei întrebări care este prea complexă pentru a fi redusă la o linie decisivă”, asociația fermierilor din UE COPA-COGECA a spus că fermierii sunt „actori dinamici care încearcă, în limita mijloacelor și realităților lor economice, să găsească cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor ”.

Reacționând la vot, secretarul general al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, a declarat că această rezoluție parlamentară arată limitele inițiativei.

„Fermierii sunt gata să facă mai multe investiții, dar nu cu prețul supraviețuirii lor. Răspunsul la această inițiativă va pune probleme majore de coerență în acțiunea europeană ", a avertizat el.

El a adăugat că Comisia va trebui să „demonstreze modul în care vom evita standardele duble la importurile noastre, dar și modul în care vom proteja în mod eficient micii fermieri pentru care aceste adaptări vor fi foarte sensibile și cum vom menține prețurile la alimente stabile”.

La începutul acestui an, un purtător de cuvânt al COPA-COGECA a declarat pentru EURACTIV că sectorul „încearcă să treacă la metode de producție fără cuști”, dar rămân o serie de obstacole.

De exemplu, purtătorul de cuvânt a subliniat că fermierii plăteau în continuare investițiile făcute dintr-o interdicție a cuștilor convenționale în stratÎnapoi în 2012. Cu toate acestea, fermierii se luptă, de asemenea, cu multe alte probleme dincolo de controlul lor, cum ar fi gripa aviară și alți factori de mediu, unde hambarul și, în special, producția liberă cauzează „multe probleme suplimentare”, au subliniat aceștia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2