Stiri

241

INS a sărbătorit 162 de ani de statistică oficială în România

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În urmă cu 162 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna ordonanţa nr. 247 din 1859 pentru înfiinţarea Oficiului Central de Statistică Administrativă.

Acesta reprezintă actul de naştere a statisticii oficiale în România, una dintre primele instituţii publice înfiinţate după Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 şi printre primele oficii de statistică din Europa.

Cu acest prilej, Institutul Național de Statistică, împreună cu Grupul de presă MediaUno au organizat luni, 12 iulie, dezbaterea ”Time for Action: The road to economic development and cooperation.

The crucial role of the official statistics”, a cincea ediție a seriei de evenimente desfășurate sub genericul #ImpreunaProtejamRomania, eveniment la care Agenția Națională a Zonei Montane a fost prezentă prin doamna Veronica Țaran-Baciu, director general.

 Evenimentul a fost deschis de doamna Ioana Țigănescu, reprezentant MediaUno, și de domnul Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, care a declarat: ”În urmă cu 162 de ani, Alexandru Ioan Cuza, prin Ordonanță Domnească, a înființat Oficiul de Statistică pentru cele două Principate Unite.

Practic, putem spune că este una din primele instituții ale statului român. Este rezultatul activității depuse de savanții din acea perioadă și oamenii importanți ai Statisticii în gestionarea treburilor unui stat nou înființat.

Pe parcursul istoriei, statistica oficială din fiecare țară și-a schimbat radical poziția, din principal suport pentru luarea deciziilor guvernelor statelor a devenit principalul actor în susținerea democrației. În acest sens, datele statistice sunt un bun universal pentru toți utilizatorii, indiferent de poziția ocupată în ierarhia statului respectiv”.

Doamna Veronica Țaran-Baciu, director genaral ANZM, a declarat:” Institutul Național de Statistică, pentru noi, este o instituție extrem de importantă deoarece principalele activități pe care le avem sunt: elaborarea de acte normative, gestionarea schemei de calitate produs montan și organizarea cursurilor de formare profesională.

Toate aceste activități au la bază date statistice. Prin urmare, fără o colaborare cu INS, nu putem să ne ducem la bun sfârșit treaba, așa cum trebuie, pentru cetățenii pe care noi îi reprezentăm.

Agenția Națională a Zonei Montane este o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și are ca rol dezvoltarea zonei montane și protecția ei. Prin urmare, avem nevoie de sprijinul INS în continuare, ca și până acum, pentru a ne duce la îndeplinire obiectivele!”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2