220
Potrivit unui comunicat emis de MADR, domnul ministrul Adrian Oros a participat la întâlnirea cu membrii Comitetului Consultativ Tematic în vederea analizei documentele programatice – PAC 2020 premergătoare elaborării Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027.
Alături de ministru s-au aflat secretarii de stat Emil Dumitru și George Scarlat, directori și experți ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și AFIR, precum și reprezentanți ai Ministerelor implicate.
Aceste consultări preliminare au vizat evaluarea obiectivelor specifice, fiind evidențiate principalele îmbunătățiri ale analizei SWOT realizate în urma observațiilor primite din partea partenerilor sociali, precum și din partea Comisiei Europene.
Menționăm că, în prezent, propunerea de Regulament se află încă în proces de negociere în cadrul grupurilor de lucru la nivelul Consiliului Uniunii Europene, astfel că se prognozează amânarea perioadei de implementare a Planului National Strategic (PNS), prevăzută inițial pentru anul 2021, cu cel puțin 1 an.
În cadrul întâlnirii, ministrul a afirmat că anul acesta este decisiv pentru elaborarea PNS, care trebuie să beneficieze de o finanțare consistentă și să cuprindă priorităţile agriculturii româneşti pentru următorii şapte ani: consolidarea mediului asociativ şi asocierea producătorilor mici pentru a deveni competitivi, susţinerea capacităţilor de depozitare şi procesare, susţinerea zonelor cu constrângeri naturale, consolidarea fermelor de familie, promovarea dezvoltării și a gestionării eficiente a resurselor naturale, sprijinirea reală a produselor agroalimentare româneşti, abordarea problematicilor de mediu, în special în contextul în care 40% din alocarea PAC aferentă celor doi piloni cu un minimum de 30% din pilonul II va fi destinată intervențiilor de mediu și climă.
Pe parcursul consultărilor, toate domeniile vor fi analizate în cadrul subgrupurilor de lucru, fiecare actor implicat putând exprima puncte de vedere, astfel încât PNS să aibă o abordare imparțială, care să țină cont de realitățile socio-economice ale spațiului rural, dar şi de constrângerile exprimate în cadrul regulamentelor europene.
Având în vedere nevoile diverse și complexe ale agriculturii românești și ale satului românesc se va încerca o abordare a acestora într-o manieră cât mai cuprinzătoare și coerentă.
Ministrul a declarat că analiza SWOT este o radiografie pe baza datelor statistice prelucrate și i-a îndemnat pe participanți să transmită propuneri și sugestii pe fiecare obiectiv specific.
Cei prezenți și-au exprimat aprecierea față de efortul depus de către Minister în elaborarea analizei SWOT a PNS 2021-2027 și au salutat integrarea propunerilor primite din partea mediului asociativ.