462

InterPack: În 2023, producția de ambalaje 2023 s-a concentrat pe conservarea resurselor oriunde a fost posibil

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Materiile prime pentru ambalaje se utilizează la începutul producției, astfel încât disponibilitatea lor este de o importanță imensă pentru industria ambalajelor. Dar, în 2023, economia globală a fost marcată și de blocaje de livrare și lipsuri de materiale.

Prin urmare, utilizarea eficientă a materiilor prime și utilizarea durabilă a resurselor disponibile au fost mai importante ca niciodată Focus.

O evidență la InterPack

Acest lucru a fost evident și la interpack: mulți expozanți, fie producători de mașini sau producători de ambalaje, au avut soluții corespunzătoare cu ei, inclusiv mașini și procese mai eficiente, materiale noi sau materiale de ambalare optimizate.

Folosim prea multe resurse naturale. „Ziua depășirii Pământului” este un memento impresionant al acestui lucru în fiecare an. Ziua simbolică este calculată anual de think tank-ul internațional Global Footprint Network.

Din acea zi, toate resursele naturale ale lumii pe care pământul le poate regenera într-un an au fost epuizate. În 2023, Ziua Globală a Supraîncărcării Pământului a căzut pe 2 august. În urmă cu 25 de ani, termenul limită global era în octombrie.

Țările industrializate trăiesc deosebit de generos. Germania și-a epuizat deja resursele până pe 4 mai. Pentru calculele sale, organizația Global Footprint Network folosește o gamă largă de date și cifre științifice și economice de la, de exemplu, Națiunile Unite și universități. În Germania, ecologistii cer acum guvernului federal să adopte o lege privind protecția resurselor cu obiective obligatorii de protecție până în 2026.

Comisia Europeană a preluat, de asemenea, cauza conservării resurselor. Prin regulamentul planificat privind ambalajele, de exemplu, dorește să se asigure că toate ambalajele sunt complet reciclabile până cel târziu în 2030.

În acest scop, sunt definite și criteriile de bază pentru „proiectarea pentru reciclare” a ambalajelor. Multe companii din industrie iau deja în considerare acest lucru și câștigă adesea un avantaj competitiv.

Există încă mult potențial de economisire

Pentru Markus Rustler, președintele interpack și partenerul de conducere al companiei, conservarea resurselor și producția eficientă din punct de vedere energetic au fost de multă vreme subiecte importante.

Compania a fost considerată neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 de la începutul anului 2023. „Acest lucru i-a făcut pe clienții noștri să deschidă mai întâi ochii, apoi le-a deschis urechile. Acum există un mare entuziasm că luăm acești pași”, spune Rustler în interviul interpack. Afacerile durabile și care economisesc resursele fac parte din filozofia companiei. Mașinile Egarten Pactec sunt deja foarte eficiente din punct de vedere energetic, dar există încă potențial ecologic

Deși suntem neutri din punct de vedere al CO2 ca companie, acest lucru nu se aplică încă ciclului de viață al produselor noastre. Folosim oțel turnat pentru carcasa de bază a multor dintre mașinile noastre. Acest lucru consumă enorm de multă energie atât în producție, cât și în procesarea ulterioară. Dar, desigur, acest lucru poate fi făcut și neutru în CO2. De aceea acesta este următorul pas pe care vrem să-l facem.”

Producătorul de mașini de ambalat Hugo Beck se bazează, de asemenea, pe tehnologia mașinilor care economisește resursele. La interpack, compania a prezentat o nouă mașină de ambalat hârtie pentru comerțul electronic, care economisește resurse prin ajustarea automată a dimensiunii sacului de transport la diferitele dimensiuni ale produselor.

Mașinile de împachetat în flux ale producătorului, la rândul lor, realizează economii de material de 60 până la 70 la sută prin utilizarea minimă a peliculei și procesează toate tipurile de pelicule utilizate în mod obișnuit la mașini, cum ar fi: B. Filme din monomaterial, material reciclat sau biofilm și chiar ambalaj ultra-subțire și filme termocontractabile de la 7 µm.

Diverse efecte ale conservării resurselor

O nouă soluție de la KHS economisește până la 90% din material și face posibilă renunțarea la ambalajele secundare convenționale. Împachetează cutii de băuturi sau sticle PET în pachete stabile cu doar câteva puncte adezive și nu necesită peliculă.

Noua tehnologie este deja folosită de numeroși producători de băuturi și ilustrează cât de diverse pot fi efectele de economisire a resurselor. De exemplu, după ce un lanț francez de vânzare cu amănuntul a schimbat ambalajul propriei mărci de apă de la folie termocontractabilă la soluția KHS, a economisit peste 250.000 de tone de plastic pe an, cu o producție de până la 25.000 de sticle/h.

Tehnologia Nature MultiPack de la KHS este, de asemenea, potrivită pentru aplicații de înaltă performanță, cu până la 108.000 de containere pe oră și oferă o varietate de soluții de ambalare secundară care economisesc resurse.

De exemplu, pentru Loop Lite, o sticlă PET reciclabilă pentru băuturi foarte carbogazoase. Sticla cu greutate redusă este fabricată din 100% rPET și permite o reducere a materialului cu până la 25% în comparație cu sticlele convenționale ale mărcii CSD.

S-a realizat o reducere de material de până la 30 la sută pentru etichetă, iar geometria specială a noului suport al sticlei rPET permite o presiune mai scăzută în timpul turnării prin întindere prin suflare, astfel încât se economisesc până la 15% energie suplimentară și astfel costurile. Amprenta de CO2 a ambalajului este redusă cu până la 60% în comparație cu soluțiile standard PET.

Mâneci mai subțiri pentru un nivel mai scăzut de CO2

Mai puțin material înseamnă, printre altele, mai puține emisii de CO2 în producție. Producătorul austriac de film CCL Label a adăugat recent în gama sa o versiune mai subțire a manșoanelor sale elastice, care sunt destinate sticlelor PET reutilizabile de 1 litru, care sunt utilizate în mare măsură pe piața germană a apei minerale.

Manșonul nou dezvoltat are o grosime de numai 30 de micrometri (0,030 milimetri) și, conform companiei, este cel mai subțire manșon de acest gen disponibil pe piață. Este fabricat din polietilenă monomaterială (PE), care, datorită proprietăților sale elastice, nu absoarbe căldura atunci când este atașată de sticla este încă nevoie de lipici - un alt punct în care se pot economisi emisiile.

Economisirea materiilor prime fosile în producția de ambalaje din plastic este obiectivul principal al multor producători. O alternativă ar putea fi bioplasticele, care sunt fabricate din resurse regenerabile sau, și mai bine, din deșeuri agricole și alimentare.

Compania de biotehnologie NatureWorks folosește amidonul din plante precum porumbul sau trestia de zahăr și, cu ajutorul microorganismelor, îl descompune în acid lactic, care este polimerizat în biopolimer poliactidă (PLA). Compania comercializează portofoliul PLA sub numele de marcă Ingeo, care este apoi procesat în capsule de cafea compostabile, plicuri de ceai, vesela alimentară sau filament pentru imprimare 3D.

Se spune că biomaterialul pe bază de plante are o amprentă de CO2 cu 70% mai mică decât cea a materialelor plastice pe bază de petrochimie. Întregul portofoliu de biopolimeri Ingeo este fabricat la o unitate de producție de 150.000 de tone metrice pe an din Blair, Nebraska, SUA.

Un nou complex de producție complet integrat, cu o capacitate de 75.000 de tone pe an, este în prezent construit în Thailanda și este programat să se deschidă în a doua jumătate a anului 2024.

Hârtia este în prezent foarte populară și înlocuiește deja plasticul în multe ambalaje. De obicei, este fabricat din lemn de materie primă care se reînnoiește lent. Dar resursele valoroase pot fi salvate și aici.

De exemplu, prin utilizarea fibrelor de iarbă. Iarba este o alternativă cu creștere rapidă, cu un echilibru ecologic pozitiv: producția de hârtie de iarbă folosește semnificativ mai puțină apă, mai puțină energie, nu necesită substanțe chimice și provoacă aproape de cinci ori mai puțin CO2 decât producția de hârtie convențională.

Deoarece este disponibil aproape peste tot în regiune, rutele lungi de transport nu mai sunt necesare - ceea ce este benefic și pentru echilibrul CO2. Hârtia de iarbă constă în prezent din până la 50 la sută fibre de iarbă, partea rămasă este hârtie reciclată. În prezent, nu există hârtie fabricată exclusiv din fibre de iarbă. Materialul durabil este deja folosit în multe aplicații de ambalare.

Expozantul Interpack Körber MediPharm dorește și el să folosească hârtia de iarbă parfumată cu textura ei specială și a început proiecte de testare și dezvoltare pentru ambalaje secundare sigure din carton de iarbă cu mai multe companii farmaceutice cunoscute.

Cu rezultate pozitive constant: costurile pentru noul material de ambalare corespund cu cele ale cartonului convențional, iar materialul oferă același nivel ridicat de protecție a produsului.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2