237
O nouă etichetă privind bunăstarea animalelor a fost dezvoltată în Italia pentru a stimula ”claritatea și transparența” creșterii porcilor pentru produsele din carne, etichetare care vizează bunăstarea animalelor, etichetare care este propusă întregii Uniuni Europene.
70 % dintre europeni consideră Bunstarea un element important de calitate
În Italia, aproximativ 620 de milioane de animale sunt crescute în fiecare an, dintre care 565 de milioane sunt estimate a fi crescute în sisteme de agricultură intensivă. Prin urmare, s-ar putea presupune că majoritatea produselor animale de pe plăcile italiene au fost crescute în conformitate cu practicile intensive de creștere a animalelor.
În același timp, îngrijorarea crește pentru bunăstarea animalelor din fermă. În Europa, majoritatea cetățenilor spun că bunăstarea animalelor este importantă.
Conform unui sondaj realizat de Rețeaua privind calitatea bunăstării, 69% dintre consumatorii din Olanda consideră că bunăstarea animalelor este importantă. Acest procent se ridică la 73% în Marea Britanie, 75% în Franța și 87% în Italia.
Mesaje înșelătoare, consumatori induși în eroare
Cu toate acestea, consumatorii se luptă să interpreteze etichetele alimentare care indică standardele de bunăstare a animalelor, spune Compassion in World Farming (CIWF) Italia. În absența unei etichete la nivelul UE, etichetele voluntare actuale care poartă declarații de bunăstare a animalelor sunt înșelătoare, în funcție de cele fără scop lucrativ, deoarece nu raportează metoda de reproducere.
Mai degrabă, aceștia poartă pretenții precum ”autentice” sau ”100% naturale”.”Aceste etichete pot înșela consumatorii în legătură cu condițiile de trai ale animalelor. Afirmația ”bunăstarea animalelor”, în special, nu oferă nicio informație despre metoda de reproducere; Știind dacă un animal a fost crescut într-o cușcă, în interior sau în aer liber, este fundamental pentru a înțelege potențialul real de wellness în care a fost crescut un animal ”, notează CIWF Italia.
”Cu alte cuvinte, afirmația ”bunăstarea animalelor” poate fi aplicată și produselor din fermele intensive, ceea ce le face indistinguibile… de la produsele din fermele exterioare”.
O etichetă alimentară care indică metodele de reproducere a animalelor ar contribui la punerea în legătură a consumatorilor cu partea superioară a lanțului de aprovizionare, susține cel fără scop lucrativ, care descrie un astfel de sistem ca un potențial ”compas pentru consumatori”, conceput pentru a ajuta la ghidarea achizițiilor lor și facilitează ”alegerile conștiente”.
Noua etichetă de bunăstare se va concentra și pe metoda de reproducere
Prin urmare, luni (25 mai), a fost prezentat un nou proiect de lege pentru un sistem de etichetare voluntară la nivel național - bazat pe metode de reproducere - de CIWF Italia, asociația ecologistă italiană Legambiente, și de politologul și politologul Rossella Muroni, din Italia Liberă și Egală (Liberi e Uguali) petrecere.
Proiectul de lege a fost susținut și de procesatorul de carne vindecat Fumagalli Industria Alimentari, care susține că respectă practicile de bunăstare a animalelor care depășesc cerințele legale.
Un sistem național voluntar de etichetare ar trebui să se bazeze pe patru principii de bază: metoda de reproducere pe etichetă, indicarea utilizării - sau nu - a cuștilor, cel puțin trei niveluri pentru fiecare specie de animal și o metodă de prezentare clară și inteligibilă.
Clasificare
CIWF și Legambiente au făcut un pas mai departe pentru a dezvolta o serie de criterii pentru etichetarea metodelor de reproducere a porcilor. Fiecare sistem, conform asociațiilor, se referă la diferite niveluri potențiale de bunăstare, în funcție de măsura în care animalele sunt capabile să își exprime comportamentele naturale.
Propunerea distinge cinci niveluri de metode de reproducere, evaluate între 0 - 4.
Organic (0) se referă la acces constant în exterior; scroafe neconfinate în timpul gestației, nașterii și alăptării; intarcare peste 40 de zile; respectarea cerințelor de wellness pentru certificarea ecologică.
În exterior (1) se referă la acces constant în exterior; scroafe libere în timpul gestației, la naștere și la alăptare; prezența așternutului pe bază de plante; absența castrării chirurgicale; intarcare peste 40 de zile; opțional zonă în aer liber.
Interiorul (2) se referă la spațiu cu 30% mai mult decât cerințele legale minime; scroafe libere în timpul gestației, la naștere și la alăptare; prezența așternutului pe bază de plante; absența castrării chirurgicale; opțional zonă în aer liber.
În interior (3), dar cu mai multe restricții pentru animale, se referă la 30% mai mult spațiu decât cerințele legale minime; scroafe în cuști pentru maximum șase zile; utilizarea paiului ca așternut; castrare chirurgicală sub anestezie; fără acces în exterior.
Intensiv (4) se referă la cerințele legale privind spațiul minim; scroafe în cuști; fără acces în exterior.
Organizații non-profit vor lucra prin aceste două instrumente pentru a crea cele mai bune oportunități pentru ca etichetarea națională și voluntară, conform metodei de reproducere, să devină realitate cât mai curând posibil.
”De fapt, am prezentat deja Ministerului Sănătății și Politicilor Agricole criteriile specifice de etichetare pe care am dori să le vedem adoptate pentru porci”.
Ce se va întâmpla la nivelul UE?
Deși nu a pus încă în aplicare o etichetă privind bunăstarea animalelor la nivelul întregii UE pentru produsele alimentare, Comisia este conștientă de faptul că bunăstarea animalelor îmbunătățește sănătatea animalelor și calitatea alimentelor, reducând totodată nevoia de medicamente. De asemenea, poate ajuta la păstrarea biodiversității.
De asemenea, este clar că consumatorii solicită acest lucru, a recunoscut Comisia săptămâna trecută când a anunțat noua strategie Farm to Fork and Biodiversity.
Drept urmare, Comisia s-a angajat să-și revizuiască legislația în materie de bunăstare a animalelor - inclusiv sacrificarea animalelor și transportul animalelor - pentru ”alinierea la cele mai recente dovezi științifice, extinderea domeniului său de aplicare, făcând mai ușor aplicarea și, în final, asigura un nivel mai ridicat de bunăstarea animalelor.
"Comisia va avea în vedere și opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite mai bine valoarea prin lanțul de aprovizionare", a menționat un oficial european.
Cetățenii, experții și părțile interesate sunt invitați să își transmită feedback-ul cu privire la foaia de parcurs a Comisiei pentru evaluarea legislației UE privind bunăstarea animalelor crescute aici până la 29 iulie 2020.