208
Laptele hibrid - un amestec de lapte de vacă și ingrediente vegetale - a ajuns pe rafturile din Olanda datorită lansării unei mărci proprii de către lanțul de supermarketuri Albert Heijn, informează DairyReporter. Dar va fi pe placul consumatorilor?
Un amestec
Unul dintre cele mai mari supermarketuri din Europa vinde lapte hibrid alături de lactatele tradiționale la paritate de preț – dar vor fi consumatorii interesați? Aflăm mai multe de la CEO-ul PlanetDairy, Jakob Skovgaard
Ce este lactatul hibrid, vă întrebați? Este un amestec de ingrediente lactate tradiționale - să zicem, lapte de vacă - și ingrediente vegetale, de exemplu, proteine din fasole fava, adesea cu ideea de a oferi un produs mai ecologic, fără a compromite gustul, nutriția sau funcționalitatea la care se așteaptă consumatorii.
Deși lactatele hibride nu sunt potrivite pentru vegani sau pentru cei cu alergie la lactate, categoria vizează flexitarienii care caută o cale de mijloc fericită: un produs care oferă sănătate și sustenabilitate, dar nu este radical diferit de mâncarea lor obișnuită. Aici se află o recunoaștere: alternativele vegetale nu sunt întotdeauna pe placul consumatorului obișnuit.
Un studiu realizat de Institutul Good Food din Marea Britanie și Germania a arătat că jumătate dintre cumpărători erau dispuși să consume mai multe alimente pe bază de plante sau mai puțină carne și lactate în 2024, dar percep alternativele pe bază de plante ca fiind sub medie în ceea ce privește gustul, disponibilitatea, ușurința în utilizare și raportul calitate-preț.
Pe piețele europene, unde volumul vânzărilor a crescut, creșterea a fost de obicei determinată de mărcile private, în mare parte datorită accesibilității lor în comparație cu produsele de marcă.
Ce e mai bun din două lumi
Dacă lactatele hibride oferă „ce e mai bun din ambele lumi”, cum s-ar descurca ca ofertă de marcă privată? Aceasta este ceea ce va afla cel mai mare lanț de supermarketuri din Olanda, Albert Heijn, în lunile următoare, când a dezvăluit prima sa gamă de lapte hibrid de marcă privată, alături de firma daneză de tehnologie alimentară PlanetDairy și producătorul de lactate de marcă privată Farm Dairy.
Comercializată ca „lapte cu ingrediente vegetale”, gama cuprinde opțiuni de lapte degresat, semidegresat și integral. Este fabricată cu între 60-70% lactate tradiționale, restul fiind alcătuit din ingrediente vegetale; în special, proteine din fasole fava și ulei de floarea-soarelui.
Toate produsele hibride au niveluri comparabile de vitamine B, B1 plus vitamina D adăugată și conțin niveluri mai scăzute de proteine și grăsimi saturate în comparație cu laptele de vacă.
În ceea ce privește proteinele și grăsimile saturate, ambele valori sunt puțin mai mici decât cele ale lactatelor tradiționale (derulați până la sfârșitul articolului pentru cifrele exacte). Este important de menționat că gama hibridă are același preț ca laptele tradițional de marcă proprie al supermarketului, la un preț recomandat de 1,39 €.
Vândut în Olanda - o piață care a înregistrat o scădere a vânzărilor de produse pe bază de plante (o modificare de -8,3% în volum și -7,4% în unitățile de alternative la lapte vândute din 2022, conform datelor GFI) - și poziționat lângă produsele clasice, produsul hibrid ar zbura de pe rafturi? Poate - dacă mesajul este simplu.
Un nou concept
„Este o sarcină dificilă să lansezi un nou concept”, a declarat Jacob Skovgaard, fost strateg la Arla Foods și CEO al PlanetDairy, firma daneză de tehnologie alimentară care a venit cu formularea laptelui hibrid.
„Există o mulțime de exemple bune de produse hibride care au performanțe foarte bune - luați ca exemplu Lurpak Spreadable, amestecul de unt și ulei de rapiță. Când a fost lansat, a fost foarte dificil pentru industria lactatelor să accepte acest concept.
Dar s-a dovedit a fi un succes masiv și acum, oamenii nu se mai gândesc la el. Se bucură de produs pentru că se apropie foarte mult de a oferi o experiență completă.
„Dacă îl prezentăm mai mult ca pe un produs lactat și suntem transparenți în ceea ce privește povestea de pe lateralul sau spatele ambalajului - dar nu îl promovăm cu adevărat în fața ambalajului - atunci avem o șansă mai mare de succes.”
„Aceasta este strategia noastră - să oferim experiența completă, dar să reducem emisiile de carbon.” Întrucât produsele lactate contribuie major la emisiile din agricultură, reducerea amprentei de carbon a produsului a fost un avantaj cheie pentru PlanetDairy. Așadar, cum se compară gama hibridă cu laptele tradițional?
CEO-ul PlanetDairy, Jakob Skovgaard, savurează un pahar din noul lapte de marcă proprie cu ingrediente vegetale formulate de compania sa. Acum este vândut la cel mai mare supermarket olandez.
Măsurarea emisiilor
„Măsurarea emisiilor până la punctul în care ai o analiză precisă a ciclului de viață și poți revendica reducerea [pe ambalaj] este un lucru complex”, ne-a spus Skovgaard. „Așadar, Albert Heijn a decis să nu treacă numărul specific de reducere a CO2 pe ambalaj.
„Dar lucrăm cu o companie suedeză terță, Carbon Cloud, care verifică cifrele noastre privind emisiile de carbon și le compară cu valorile de referință echivalente pentru produsele lactate. În cazul acestor tipuri de lapte, există o reducere între 20 și 35%.”
Skovgaard subliniază rapid că PlanetDairy nu dorește să înstrăineze consumatorii de lactatele tradiționale, ci mai degrabă să găsească o cale de mijloc în care gustul și sustenabilitatea să poată coexista.
„Suntem iubitori de lactate - credem doar că emisiile de carbon ale lactatelor tradiționale sunt prea mari. Acum avem tehnologie care vă poate oferi beneficii complete.” „Experiența lactatelor fără emisii de carbon și aceasta este destinația noastră.”
„Trebuie să reușești gustul”
Amprenta de carbon mai mică poate fi inițial un mare avantaj pentru consumatori - dar pentru a-i fideliza, gustul trebuie să fie potrivit.
„Gustul este rege - trebuie să reușești mai întâi înainte de a analiza alți parametri, cum ar fi nutriția, funcționalitatea și prețul”, a spus Skovgaard. „Odată ce ai reușit gustul, de obicei, fie funcționalitatea va fi afectată, fie prețul va fi destul de mare, așa că trebuie să ajustezi aceste parametri fără a reduce gustul.
„Dacă prețul nu ar fi fost un aspect, provocările nu ar fi fost atât de mari. Dar am vrut să creăm un produs scalabil la un preț corect, care să satisfacă consumatorii de lactate și să aibă o amprentă de carbon mai mică.
„Întreaga intenție aici este de a fi la paritate cu laptele proaspăt standard - în ceea ce privește prețul, gustul și funcționalitatea.
Din punct de vedere nutrițional, suntem, de asemenea, foarte aproape - nu am putea obține același nivel de proteine fără a afecta gustul, dar produsul nostru are totuși un conținut mai ridicat de proteine decât alternativele pe bază de plante.”
Cât despre motivul pentru care lanțul de supermarketuri a ales să lanseze o gamă specifică de produse lactate, Skovgaard a explicat:
„Când l-am abordat pe Albert Heijn pentru prima dată, am venit la masă cu brânza, laptele și iaurtul nostru. „Au avut opinia că laptele ar fi o primă intrare bună în categoria hibridă și au decis să facă acest lucru împreună cu o gamă de carne și produse hibride din carne. Laptele semnalează valoare, atrage atenția industriei și a consumatorilor, iar apoi există dimensiunea categoriei.”
Permanent în magazin?
„Cu siguranță, ambiția este ca aceasta să fie o gamă permanentă, pe termen lung, și o inițiativă care va crește în dimensiune”, a spus directorul executiv.
„Și primim din ce în ce mai multe apeluri de la comercianții cu amănuntul din Benelux și Scandinavia care doresc să colaboreze cu noi la implementarea tehnologiei noastre în zona lor. Vorbesc despre crearea de «foi de parcurs» hibride, deoarece toți au obiective de reducere a CO2.
Alternativele pe bază de plante nu îi vor aduce acolo; comercianții cu amănuntul își dau seama acum că creșterea nu mai este acolo.” „Așadar, ei văd produsele lactate hibride ca instrumentul pentru a atinge aceste obiective.”
Skovgaard a concluzionat: „Speranța mea și viziunea noastră este ca, în câțiva ani, aceasta să nu mai fie o gamă specială, ci norma.” (Foto: Freepik)