Tehnologii

541

Linii complete de procesare a laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Fiecare investitor din industria laptelui, indiferent dacă intenționează deschiderea unei noi fabrici sau retehnologizarea unei unități de procesare deja existentă, își dorește coerența tehnologiei. De aceea, în această ediție on-line, vă prezentăm linii complete de producție a mai multor tipuri de lactate.

Linie de prelucrare a laptelui UHT

Linia de prelucrare produce mai multe tipuri de produse lactate de piață: lapte integral, lapte degresat și lapte standardizat, cu diferite conținuturi de grăsimi.

În timpul procesării, laptele este preîncălzit și standardizat prin sistemul în linie de standardizare a grăsimilor. Scopul standardizării este de a oferi laptelui un conținut de grăsimi definit, garantat. Valorile obișnuite sunt de 1,5%, pentru laptele cu conținut scăzut de grăsimi și 3%, pentru laptele de calitate obișnuită, conținutul de grăsimi de 0,1% și 0,5% este laptele degresat.

Laptele este pompat în secțiunea de încălzire a schimbătorului de căldură, unde este pasteurizat. Timpul necesar de menținere este asigurat de un tub de susținere separat. Temperatura de pasteurizare este înregistrată continuu. Pompa este o pompă de rapel, care mărește presiunea produsului până la un nivel la care produsul pasteurizat nu poate fi contaminat de laptele netratat sau de mediul de răcire, dacă apare o scurgere în schimbătorul de căldură cu plăci.

Avantaje:

-Oportunitatea de a realiza produse cu rețete personalizate.

-Oportunitatea de a produce mai mult de un produs cu aceeași linie de procesare.

-Timpuri de reținere foarte scurte la temperatura de pasteurizare.

-Dozare precisă a amestecului și arome suplimentare.

-Calitatea înaltă a produsului final, păstrând o valoare nutritivă ridicată.

-Perioada de valabilitate extinsă a produsului.

-Randament maxim, deșeuri minime de producție.

-Cea mai mare economie de energie datorită celor mai avansate tehnologii.

-Sistem complet de supraveghere a liniei prin monitorizarea fiecărei faze de proces.

-Înregistrarea, vizualizarea și tipărirea tuturor datelor de producție zilnică.

Linie de producție a iaurtului

Tratarea prealabilă a laptelui este aceeași, indiferent dacă este produs un iaurt cremos sau agitat. Procesul include standardizarea conținutului de grăsime și materie uscată, tratament termic și omogenizare. Se presupune că laptele a fost standardizat la conținutul de grăsime necesar, înainte de a intra în linie, iar standardizarea conținutului de materie uscată are loc într-un evaporator din linia procesului. Orice aditivi, cum ar fi stabilizatori, vitamine, etc., pot fi contorizați în lapte, înainte de tratamentul termic.

Linie de procesare a untului

Smântâna cu un conținut de grăsime între 35 și 40% intră în schimbătorul de căldură pentru a ajusta temperatura la centrifugă, pentru stabilirea pre-concentrată a grăsimii la aproximativ 75%. Faza ”ușoară” este colectată într-un rezervor tampon, pentru a aștepta procesarea ulterioară, în timp ce laptele de fază ”grea”, trecut printr-un separator pentru recuperarea grăsimii, va fi apoi amestecat cu produsul de intrare. Laptele degresat se întoarce la schimbătorul de căldură pentru plăci pentru recuperarea căldurii și intră într-un rezervor de depozitare. Concentratul de cremă din rezervor este alimentat cu un omogenizator, pentru inversarea fazelor, după care este trecut prin concentratorul final.

În cele din urmă, uleiul, format din aproximativ 99,5% grăsime, este preîncălzit la 95 – 98 C într-un schimbător de căldură cu plăci și dirijat într-o cameră de vid, pentru a obține un conținut de umiditate care nu depășește 0,1%, după care este răcit la 35 - 40 C , temperatura tipică de ambalare.

Linie de proces pentru lapte condensat îndulcit

Înainte de evaporare, valorile de grăsimi și solidele non-grăsimi ale laptelui au fost standardizate la stare pre-determinată. De asemenea, laptele a fost tratat termic pentru a distruge microorganisme și enzime care ar putea cauza probleme și pentru a stabiliza complexul proteic.

Tratamentul termic este important și pentru dezvoltarea vâscozității produsului, în timpul depozitării, și este deosebit de important în cazul laptelui condensat, îndulcit. Adăugarea de zahăr este un pas cheie în fabricarea laptelui condensat îndulcit, deoarece durata de valabilitate a produsului depinde de faptul că presiunea osmotică a acestuia este suficient de mare. Este necesar un conținut de zahăr de cel puțin 62,5%, în faza apoasă. Pentru adăugarea zahărului se folosesc două metode:

• Adaos de zahăr uscat înainte de tratamentul termic

• Adăugarea siropului de zahăr în evaporator

Etapa în care se adaugă zahărul afectează vâscozitatea produsului final. Evaporatorul este de obicei de tipul cu mai multe etape. Când se adaugă zahăr în evaporator, siropul este atras în evaporator și amestecat cu laptele la jumătatea etapei procesului. Evaporarea continuă apoi până când a fost atins conținutul de materie uscată necesar. Conținutul de materie uscată este verificat continuu prin determinarea densității concentratului.

(Sursa: en.triowin.com)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2