Stiri

258

MADR a inițiat Campania pentru reducerea risipei alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian-Nechita Oros și secretatul de stat Aurel Simion au deschis evenimentul ”Stop deșeurilor și risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”, organizat în colaborare cu InfoCons, în cadrul căruia a fost demarată campania de informare și conștientizare asupra efectelor majore și pe termen lung ale risipei de alimente ”Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”.

În cadrul intervenției sale, ministrul Adrian Oros a declarat că realizarea obiectivului de reducere a risipei de alimente presupune eforturi susținute, la toate nivelurile. Totodată, oficialul MADR a transmis necesitatea implicării tuturor actorilor, atât a autorităților competente, cât și a societății civile și a mediului de afaceri, pentru a avea o politică națională coerentă de reducere a risipei alimentare.

În acest context, Adrian Oros a afirmat: ”Principala soluție pentru schimbarea comportamentului consumatorilor este educarea și informarea acestora, atât în familie cât și în școli. Sunt necesare și reglementări clare și coerente între instituțiile care au atribuții în această direcție, astfel încât să fie creat un cadru legislativ și comportamental care să transforme toate aceste deziderate în realitate.

Am convingerea că întâlnirea de astăzi va fi percepută ca un apel pentru identificarea acelor măsuri, instrumente, pârghii care să combată risipa alimentară, să eficientizeze implementarea tuturor prevederilor legislative specifice pe care le avem și mă bazez pe implicarea autorităților, pe expertiza și profesionalismului reprezentanților mediului academic, a institutelor de cercetare și a tuturor partenerilor care sunt interesați de acest fenomen”.         

Secretarul de stat Aurel Simion, coordonatorul direcției de industrie alimentară, a declarat:  ”Risipa alimentară rămâne una dintre provocările majore ale societății moderne, fiind semnalată la nivel internațional de FAO, ca un fenomen de amploare, de natură să afecteze securitatea alimentară, la nivel mondial.

Ceea ce putem să facem noi, MADR, pe lângă măsurile pe care le vom lua este să cooptăm toți factorii de decizie cu atribuții în acest domeniu și să încercăm să găsim soluții prin care populația să conștientizeze fenomenul risipei alimentare, pentru a deveni conștienți și mai atenți la ceea ce consumăm în așa fel încât să eliminăm risipa alimentară.”       

În cadrul evenimentului au avut loc intervenții punctuale de la următorii invitați: directorul de Cabinet al ministrului Educației și Cercetării, Radu Petrariu, de la reprezentantul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Gabriel Bertea Hanganu, de la președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, de la directorul general al ANPC, Paul- Silviu Anghel, de la directorul general al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA, Anastasia Belc, de la președintele asociației INFOCONS, Sorin Mierlea, precum și de la președintele Băncii pentru Alimente, Gabriel Sescu. Au fost prezenți la eveniment și o parte dintre operatorii-receptori, militanți activi în lupta împotriva risipei alimentare, primii care au ales să se implice în mecanismul de donare de alimente.  

De asemenea, la evenimentul de azi a participat și Chef Cezar Munteanu, ambasador al luptei împotriva risipei alimentare, care și-a prezentat contribuția la fenomenul de reducere a risipei de alimente și le-a oferit celor prezenți câteva recomandări prin care putem utiliza inteligent toate resursele alimentare.   

La finalul întâlnirii, ministrul Adrian Oros i-a premiat pe toți cei implicați în această campanie și le-a mulțumit pentru susținere.

Adrian Oros a salutat inițiativa FAO pentru modul activ, aplicat și susținut prin care a reușit să mobilizeze și să angreneze actorii responsabili în lansarea de acțiuni dedicate luptei împotriva risipei de alimente și pentru prevenirea deșeurilor alimentare, astfel încât marcarea importanței conștientizării asupra risipei de alimentare să fie realizată într-un mod vizibil, care să sublinieze importanța fenomenului risipei alimentare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2