149
Având în vedere că jumătate dintre cumpărătorii la nivel global aleg mărci proprii de supermarketuri, descoperim dacă era alimentelor și băuturilor cu marcă de firmă a apus, relevă un studiu citat de ConfectioneryNews.
Ruda săracă a devenit prințesă
Odată considerată ruda săracă a mărcilor lucioase de alimente și băuturi, marca privată a trecut printr-o transformare uriașă și culege roadele.
„Piața globală a mărcilor private este înfloritoare”, spune un purtător de cuvânt al firmei de analiză a pieței NIQ.
De fapt, un nou raport NIQ a constatat că 50% dintre consumatorii la nivel global cumpără mai multe produse de marcă privată decât oricând.
Și mai multe țări depășesc această medie, inclusiv Germania (61%), Spania (58%), India (56%), Franța (54%) și Italia (53%).
„Am văzut consumatori de pe piețele din întreaga lume manifestând un respect nou pentru mărcile magazinelor”, spune NIQ.
Câteva piețe notabile
Există, de asemenea, câteva piețe notabile, care sunt puțin sub această medie, dar sunt în creștere și se așteaptă să o depășească în următorii ani.
Acestea includ Statele Unite (48%), Canada (48%) și Regatul Unit (46%). Mai mult, generațiile mai tinere de cumpărători se dovedesc mai dispuse să treacă la produse de marcă proprie și chiar le-ar putea prefera.
De două ori mai mulți respondenți din Generația Millennials (46%) și Generația Z (46%) la sondajul NIQ privind Perspectivele Consumatorilor de la Mijlocul Anului au declarat că sunt dispuși să cheltuiască mai mult pe produse de marcă proprie, comparativ cu 23% dintre respondenții din Generația Boomer care au spus că nu ar face-o.
„Cumpărătorii Millennials și Generația Z vor avea o putere de cumpărare incredibilă în anii următori”, spune un purtător de cuvânt al NIQ. „Și își dezvoltă deja preferințe și loialitate față de produse.”
Cum crește marca proprie atât de rapid?
Principalul motor al creșterii pe toate piețele este, fără îndoială, prețul. Consumatorii caută opțiuni accesibile, deoarece criza costului vieții continuă să aibă impact asupra bugetelor gospodăriilor. „Consumatorii simt presiunea”, spune Michael Della Penna, director de strategie la InMarket.
Prin urmare, aceștia sunt mai dispuși să renunțe la loialitatea față de marcă pentru marca proprie. Acest lucru este valabil mai ales în categorii precum chipsuri, gustări, cereale, biscuiți, dulciuri și pâine, unde se consideră că există o diferențiere limitată. Cu toate acestea, această listă ar putea crește pe măsură ce supermarketurile continuă să își extindă ofertele de produse sub marcă proprie.
Și nu este vorba doar despre preț. Marca proprie câștigă din ce în ce mai mult clienții prin calitate.
„De-a lungul anilor, calitatea produselor sub marcă proprie s-a îmbunătățit semnificativ, rezultând o schimbare pozitivă în percepția consumatorilor”, spune Katya Witham, director asociat la Mintel Food & Drink.
De fapt, spune Witham, mulți consumatori consideră acum produsele sub marcă proprie ca fiind comparabile, dacă nu chiar superioare, produselor de marcă din punct de vedere al calității.
Introducerea gamei premium
Acest lucru a fost susținut de introducerea gamelor premium, cum ar fi Tesco Finest, Taste The Difference de la Sainsbury și Reflet de France de la Carrefour, care au ridicat statutul și atractivitatea ofertelor de marcă proprie.
Mai mult, supermarketurile de lux, cum ar fi Waitrose și Marks & Spencer în Marea Britanie, La Grande Epicerie de Paris în Franța și Eataly în Italia, au fost consacrate ca retaileri premium de alimente și băuturi care oferă o calitate superioară încă de la început.
Marks & Spencer, în special, este considerată opțiunea de lux pentru orice, de la mese și gustări pre-preparate la deserturi și produse de cofetărie.
Colecțiile sezoniere ale retailerului, inclusiv ouăle decadente de Paște și biscuiții și prăjiturile elaborate de Crăciun, sunt atât de căutate încât adesea se epuizează, determinându-i pe cumpărători să meargă din magazin în magazin în speranța de a le găsi.
Iar dulciurile lor sunt cunoscute pentru că au devenit virale pe rețelele de socializare - dacă nu ați auzit de Marks & Spencer Big Daddy Pistachio Bar, atunci probabil sunteți unul dintre puținii care nu frecventează TikTok sau Instagram - felicitări!
Este acesta sfârșitul culturii de brand?
Deși ascensiunea mărcii private ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru branduri, nu este sfârșitul. Departe de asta.
„Loialitatea față de brand se menține puternică în majoritatea categoriilor, chiar dacă cheltuielile cu mărcile private cresc”, spune Della Penna de la InMarket.
Ceea ce s-ar putea schimba, când vine vorba de cumpărarea de produse de marcă, este modul în care oamenii fac cumpărături. Della Penna prezice o schimbare către cumpărăturile en-gros, astfel încât consumatorii să poată obține mărcile dorite la prețuri reduse, prin achiziții în vrac.
Creșterea populației globale înseamnă că cererea consumatorilor este în creștere, nu în scădere. Cu alte cuvinte, există loc pentru toată lumea. Mărcile trebuie doar să învețe să concureze în spațiul pe care odinioară îl ocupau aproape în întregime singure.
Cum pot mărcile de firmă să concureze cu mărcile private?
„Acum este momentul ca mărcile cu nume să îmbrățișeze inovația pentru a genera succes”, spune Della Penna de la InMarket.
În loc să privească ascensiunea mărcilor private ca pe un semn rău, mărcile ar trebui, spune Della Penna, să o vadă ca pe o oportunitate de a revitaliza strategiile de marketing și de a consolida valoarea. Pentru a face În acest sens, brandurile ar trebui să se concentreze pe ceea ce le diferențiază, astfel încât să poată justifica costurile suplimentare.
Aceasta ar putea însemna celebrarea unor atribute precum calitatea superioară, beneficiile pentru sănătate și bunăstare sau aromele unice, pentru a se diferenția de alternativele mărcilor private. Voucherele de reducere ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a influența alegerile consumatorilor.
Acum este momentul ca brandurile să acționeze pentru a câștiga războiul loialității consumatorilor, deoarece mărcile private depun eforturi mari, iar această muncă dă roade. (Foto: Freepik)