Tehnologii

541

Membranele, amfitrion sigur al mezelurilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Majoritatea mezelurilor si a preparatelor din carne procesate in prezent de industria noastra alimentara sunt gazduite in membrane artificiale sau naturale. Cu o competitie, inegala uneori, intre membranele naturale si cele artificiale, ambele tipuri de ambalaj sunt folosite pe scara larga, la locul cuvenit si in functie de proprietati, de catre producatorii mezelurilor si preparatelor din carne.

Adaptate si create pentru productia tuturor tipurilor de salamuri (fierte, uscate, fierte si afumate, semiuscate sau crude uscate) membranele reprezinta varianta sigura pentru price tip de mezeluri si (semi)preparate din carne. In documentarea pentru acest material, privind destinatia si calitatea membranelor ofertantante de siguranta si prezentare atractiva in competitia comerciala, am fost consiliati tehnic si de catre specialistii companiei Inorogu, societate ce isi deruleaza fluxul tehnologic neacceptand compromisul, convinsa ca stransa concurenta inlatura din lantul productiv membranele neconforme, chiar cu minime defecte. Imaginea, pe primul loc Necomestibile si obtinute cel mai frecvent din celuloza pura regenerata si glicerina, membranele celulozice au un continut scazut de apa, pot fi colorate/tiparite cu usurinta, iar clipsarea la ambele capete nu implica un proces complicat. Intalnite la o multitudine de sortimente de mezeluri, membranele artificiale celulozice au adunat zeci de ani de istorie alimentara, datorita permeabilitatii la fum, gaze sau aburi, a umplerii usoare cu orice tip de masina, a unei forme si a unui calibru exact, dar si datorita impermebilitatii la grasimi, fata de care asaza bariere eficiente. Alaturat aspectului deosebit cu care se prezinta, membranele pur-celulozice sunt vizate de catre procesatori, in functie de sortimente, modalitati de umplere, logistica disponibila: sub forma de rola, taiate la bucata si clipsate la unul dintre capete, sub forma batoanelor grofate. La solicitarea procesatorului ce doreste o productivitate marita, membranele pot fi uneori livrate in stare grofata si preumezite cu substante antibacteriene si antifungice. Este ipostaza aleasa in cazul introducerii batonului membranic direct pe teava masinii de umplut. Membranelor celulozice li se atribuie, la compania Inorogul, statutul de Membrana perfecta pentru fiecare salam, specialistii acestui segment al societatii fiind de parere ca membranele celulozice au la baza teste, pe parcursul mai multor decade, in care acestea sunt afumabile si respira, iar proprietatile lor include consistenta, lucrul usor la masinile automate si rezistenta. Membranele celulozice au proprietati optime de pastrare a produsului. De altfel, pe experienta si expertiza combinate cu tehnologia de ultima generatiei, se sprijina standardele calitative ale membranelor celulozice oferite de Inorogul. Calibrele puse la dispozitie de firma se situeaza in intervalul 40-170 mm, in timp ce culorile disponibile sunt: natur, negru, alb, rosu garnet red, palisander, amber, imitatie de mucegai, imitatie de fagure. Consilierul tehnic ne aminteste insa ca membrana trebuie pastrata la loc uscat si racoros pentru a evita efectele daunatoare asupra produsului, ca lumina si praful. Sprijin pentru rezistenta si termen de valabilitateMembranele poliamidice, utilizate indeosebi pentru produsele fierte, au si rolul de a creste termenul de valabilitate. Se recomanda printr-un grad superior de rezistenta mecanica, fiind confectionate din polimeri speciali. Din punct de vedere biologic, membranele din acest grup sunt inerte avand un grad ridicat de elasticitate ce le face rezistente la umplere si impermeabile la gaz, fum si aburi. In general, fabricile de procesare a carnii folosesc materiale din film polimeric pentru ambalarea produselor din carne, o intrebuintare aparte avand-o membranele poliamidice termoconductibile, garantie a unui nivel ridicat in operatii de ambalare. Aspectul exterior al membranelor la zi cu cererea, prin posibilitatea imprimarii totale sau partiale, permite produselor finite sa arate cat mai bine si – in acelasi timp – protejeaza producatorul de falsificarea produsului. Membranele poliamidice multistrat isi gasesc utilizarea, in industria carnii, la prepararea diferitelor tipuri de salam fiert, carnati fierti si neafumati, pateuri etc. Importanta acordata acestui produs la societatea Inorogul, face din oferta de membrane poliamidice un rezultat al crearii produselor ce sunt sinonime cu calitatea, increderea si puterea. Dintre produsele acestei grupe, puse la dispozitie de firma se remarca: - membrana poliamidica in 5 straturi, termoconductibila, produs superior calitativ, cu bariera de protectie, oferit in calibre incadrate intre 30 si 127 mm, produs folosit la procesarea carnatilor fierti si neafumati, produse din carne procesate in matrite, hrana rece (drob, produse de carne in gelatina), carne de pasare, produse congelate s.a; - varianta curbata, disponibila in batoane gofrate, cu garantarea formei (banana, cerc, semicerc) dupa umplere. Culorile oferite sunt (non)standard, regasite in paletarul de culori, fara a omite posibilitatea producerii si altor culori solicitate; - poliamida termo-contractabila pentru carnaciori (in calibre mici). In opinia specialistilor de la Inorogul Tehnologia avansata surclaseaza membranele celulozice, datorita scurtarii timpului de afumare, absentei pierderilor in timpul depozitarii, posibila printare a oricarui design (easy peel), mare aplicabilitate pentru hot dogs, carnati marinati/conservati, preturi competitive. Oferim, de asemenea, poliamida termo-contractibila, impermeabila la abur si aer, dotata cu forta mecanica si aspect placut, pentru produse neafumabile si diferite tipuri de carnaciori.Naturaletea combinata cu transparentaDocumentarea noastra la societatea Inorogul s-a conturat in spiritul calitatii traditionale, prin abordarea compartimentului alocat membranelor naturale, cele care combina finetea cu rezistenta acestora, pe parcursul procesului de umplere. Ambalate in saramura sau in plase tubate, intestinele ovine de aici, cu calibre intre 16 si +28 mm, sunt folosite indeosebi pentru cremvursti, carnati de bere, carnati oltenesti, cabanos, frankfurters. Membranele naturale de porc sunt selectate in diametre ce incep cu 26-28 mm, ajungand la 40-42 mm. Culoarea lor alb-transparenta permite consumatorilor sa vada compozitia carnatilor si ofera perceptia calitatii ridicate a preparatelor din carne. Membranele naturale sunt fragede in momentul consumarii carnatilor si – cu toate acestea – sunt foarte rezistente la umplere, in procesul de productie. Consilierul tehnic circumstantial ne aminteste ca membranele naturale protejeaza savoarea fina a carnatilor, pastreaza fragezimea si suculenta acestora, dandu-le un aspect comercial placut. Membranele naturale de porc, folosite pentru diferite tipuri de carnati, sunt ambalate, asemenea celor ovine, sarate, in saramura, in plasa, in pungi de vacuum sau tubate. Mai putem oferi mate crete, funduri de porc, vezici de porc, membrane de porc uscate, in diferite dimensiuni si calibre, subliniaza specialistul amabil, pus la dispozitie de compania Inorogul. Tot aici si tot in aceasta grupa, am intalnit membranele naturale de vita, folosite pentru procesarea mezelurilor de calitate superioara, imbinand savoarea preparatelor din carne cu prezentarea originala a produselor, cele mai importante membrane de vita, folosite in industria mezelurilor fiind intestinul subtire, intestinul gros si fundul de vita. Membranele naturale de vita sunt de diferite dimensiuni si calibre, au avantajul de pastra gustul si fragezimea produselor. Garantand un aspect natural produselor de cea mi buna calitate, intestinele de vita folosite pentru carnati si alte produse traditionale sunt disponibile, la Inorogu, in calibre diferite, ce pleca de la 35-38 mm si ajung la peste 65 mm, fundurile de vita sunt folosite, in principal, pentru Parizer, salam Bologna si Mortadella. Pe langa sortimentele abordate prin bunavointa gazdelor noastre, se remarca in aceasta industrie si membranele colagenice, produse din proteina de inalta calitate, unele dintre ele fiind membrane naturale intarite cu colagen. Folosite la prepararea diferitelor mezeluri preparate, afumate sau fierte si afimate, membranele colagenice sunt catalogate durabile, usor de clipsat, inscriptionat si perforat. Toate tipurile de membrane au printre principalele scopuri, in procesare, infatisarea atractiva a mezelurilor si asigurarea savorii acestora, simultan cu inlesnirea unei procesari sigure si eficiente.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2