Nu e Formula 1, dar startul e conditionatIn Romania, masinile pentru inghetata au cautare indeosebi in sezonul estival, amplasarea acestor utilaje in extra-sezon pierzand teren din cauza paletei largi sortimentale de inghetata, care intampina consumatorii in congelatoare atragatoare, situate in aproape toate spatiile comerciale. Pe de alta parte, verile caniculare si revolutia eficientei noilor masini de inghetata fac aceste aparate de neocolit, in mediul urban sau rural. Comertul in zone publice cu inghetata servita prin intermediul unei masini specifice se desfasoara in structuri de vanzare fixe sau ambulante. Pentru detinatorii unei societati comerciale, decisi sa atace o astfel de activitate, este necesara depunerea unei mentiuni la Registrul Comertului, pentru actualizarea activitatilor, conform HG 322/2008. Autorizarea activitatii din Codul CAEN Rev 2 – 4789 este necesara deopotriva agentilor economici inscrisi, cat si celor in curs de inscriere la Registrul Comertului. De asemenea, este obligatorie autorizarea activitatii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor judeteana sau a Municipiului Bucuresti, Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Locala pentru Protectia Mediului. Sunt autorizatii ce se solicita anterior autorizatiei eliberate de Primarie (in functie de regulamentele acesteia si a planului de urbanism). Aici va fi platita, daca e cazul, taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice. Pot aplica pentru aceasta activitate societatile comerciale, persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale, dar numai conditionat de existenta unei persoane calificate (cofetar, bucatar, operator preparare inghetata etc). Cei ce au deja o unitate in functiune (terasa, cofetarie, rulota fast-food) si detin toate avizele si autorizatiile pentru acel spatiu de alimentatie publica, au nevoie doar de autorizarea activitatii de catre Registrul Comertului, conform Codului CAEN. Ce masina conduc? Cautate/folosite sunt, in prezent, masinile de inghetata cu pompe de aer, care primesc spre prelucrare un praf dedicat acestui tip de utilaj, neimplicand adaosul de emulgator. Unele prafuri sunt preparate de producatori pentru anumite masini cu pompe de aer (Carpigiani, Taylor). Cu mare priza la comerciantii ultimilor ani sunt si masinile de preparare a inghetatei, cu pasteurizator inclus, ideale pentru obtinerea inghetatei, serbetului, cremelor, spumelor sau budincilor. Una dintre principalele caracteristici ale acestui aparat este folosirea sistemului bain-marie, in cuva interioara, ceea ce permite mixarea la cald a amestecurilor, cu ajutorul unor palete ajustabile. Temperatura poate fi setata la valori diverse sau poate fi presetata, prin activare a functiei pastrare la cald, ramanand in stand-by. O alta optiune poate fi masina pentru prepararea inghetatei artizanale, cu o capacitate maxima de 1,5–2,5 kilograme si o productivitate orara de aproximativ 5–10 kilograme de inghetata. Avantajul primar il prezinta dotarea cu functie de conservare a produsului si sistemul de racire automat, sistem ce permite reglarea extrem de simpla a temperaturii inghetatei. Pe de alta parte, masinile de inghetata clasice (care folosesc emulgator) au stabiliti, prin traditie si perceptia consumatorilor, compusii produsului. Deviatiile-surpriza de la retetele clasice de inghetata nu s-au dovedit intotdeauna aducatoare de profit, iar masinile de inghetata clasice au nevoie doar de praf de inghetata, apa si emulgator. Respectand conditiile tehnologice, cu un praf si un emulgator OK, poate fi obtinuta o inghetata de calitate superioara si cu ajutorul masinilor clasice.