295
Ratele ridicate ale dobânzilor, sentimentul scăzut al consumatorilor și puterea de cumpărare mai scăzută sunt toți factori care ar putea influența afacerile în 2023, se arată într-un nou raport al Moody's Investors Service.
În raportul „2023 Outlook - Negative, as financial conditions tighten, inflation hits consumers”, care a analizat condițiile de creditare pentru companiile nefinanciare din regiunea EMEA, Moody's a spus că erodarea puterii de cumpărare a gospodăriilor este probabil să reducă cererea în industriile orientate către consumatori, care se vor răspândi în sectorul industrial.
„Sectoarele care depind de cererea discreționară vor fi afectate cel mai puternic”, se spune, menționând că, în timp ce măsurile de sprijin guvernamentale au încercat să îmbunătățească situația gospodăriilor, creșterea prețurilor la energie și la alimente au erodat acest lucru, reducând veniturile disponibile ale consumatorilor.
„Ne așteptăm ca puterea de cumpărare să se reducă în continuare, deoarece consumul de energie sezonier va crește în iarna 2022-2023 și este puțin probabil ca sprijinul guvernamental să se extindă dincolo de primăvara 2023”, a spus Moody's.
Creșteri salariale
Un alt factor care va influența probabil performanța financiară a companiilor anul viitor este creșterea salariilor, companiile aflate sub presiunea crescută de a crește salariile ca răspuns la inflație.
În Marea Britanie, de exemplu, costurile cu forța de muncă pentru companii, inclusiv băcănii precum Tesco, vor crește cu niveluri apropiate de rata inflației, a spus Moody's, care este mai mare decât cea din zona euro.
„Sectoarele intensive în forță de muncă, inclusiv comerțul cu amănuntul, ospitalitatea, agrement și serviciile de afaceri și consumatorilor, vor avea de suferit în mod disproporționat, dar în grade diferite, în timp ce atenuanții vor diferi în funcție de sector și de geografie”, a spus Moody's.
„Aceste sectoare sunt, de asemenea, cel mai expuse riscului, deoarece locurile de muncă din aceste industrii tind să fie mai puțin calificate și, prin urmare, mai puțin plătite; ca urmare, angajații lor sunt mai sensibili la inflație”.
Outlook alternativ
Factorii care ar putea schimba perspectiva Moody's includ revenirea la creșterea economică, a adăugat acesta, împreună cu o stabilizare a ratelor dobânzilor și scăderea nivelurilor inflației.
„Factorii cheie pentru o perspectivă pozitivă includ: creșterea economică este solidă; ratele dobânzilor se modera, iar inflația scade la niveluri pre-pandemie; câștigurile cresc în multe sectoare; este abordată deficitul de energie; iar ratele de nerambursare sunt scăzute', a spus Moody's.