232
Euractiv informează că discuțiile comerciale comerciale ale SUA cu Uniunea Europeană și Marea Britanie s-au oprit parțial, din cauza suspiciunilor privind standardele alimentare americane deficitare, a declarat liderul negociatorului Washington.
"Cred că există dorința de a face lucrurile să funcționeze, dar nu am făcut prea multe progrese", a declarat reprezentantul Comerțului american, Robert Lighthizer, parlamentarilor de pe Capitol Hill.
„Există o opinie în Europa, care cred că este împărtășită de toată lumea, cum că mâncarea americană este nesigură.” El a respins totuși tenerile ca acuzele la adresa industriei alimentare americane să fie „protecționism subțire voalat”.
Acestea sunt „probleme foarte dificile în negocierile cu Europa și vor fi probleme foarte dificile cu Regatul Unit. De asemenea, sper că vom reuși să trecem prin ele. ” Lighthizer a afirmat că Statele Unite „au cea mai bună agricultură din lume”, precum și „cele mai sigure, cele mai înalte standarde”. „Cred că nu ar trebui să confundăm știința cu preferințele consumatorilor”, a spus el.
El a spus că agricultura a fost în centrul tuturor negocierilor comerciale recente și a fost „un câștigător uriaș, uriaș” pentru americanii din noul acord de liber schimb al Statelor Unite-Mexic-Canada (USMCA), precum și în acordurile încheiate cu China și Japonia.
Cu toate acestea, cu Marea Britanie, „vom avea probleme agricole” în negocieri, a avertizat el. Lighthizer a promis că nu va exista niciun compromis în ceea ce privește exporturile agricole americane. „Fie avem un acces echitabil pentru agricultură, fie nu trebuie să ne ocupăm de niciuna dintre ele”, a spus el.
Discuțiile comerciale dintre SUA și UE au fost blocate de luni de zile, blocate în litigiile privind subvențiile către Boeing și Airbus și impozitarea digitală, precum și agricultura.
La începutul lunii mai, Marea Britanie și Statele Unite au început negocierile pentru un acord de liber schimb „ambițios”, care să fie pus în aplicare după perioada de tranziție post-Brexit, la sfârșitul anului.
Impozitele mari britanice pe sectorul tehnologic american sunt, de asemenea, un punct dureros în discuții. Presedintele Donald Trump cauta un acord comercial larg, atât cu UE, cât și cu UK, a mai spus Lighthizer. După cum a informat revista Meat.Milk, negocierile privind Tratatul de Liber Schimb dintre UE șiStatele Unite au fost reluate încă din anul 2018.