Stiri

261

Noua politică alimentară a UE va fi prezentată pe 20 mai

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După ce a fost întârziată de două ori, Comisia Europeană este gata să prezinte, la 20 mai, politica alimentară mult așteptată, Strategia Farm to Fork (F2F), în conformitate cu agenda săptămânală „indicativă”.

Strategia de biodiversitate, la fel de crucială pentru sectorul agroalimentar, este așteptată să fie prezentată împreună cu F2F în aceeași zi, anunță Comisia Europeană.

Data urmează să fie confirmată și poate fi modificată, întrucât programul nu are caracter obligatoriu, însă vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, intenționează să își păstreze promisiunea de a prezenta cele două strategii cu doar o scurtă întârziere după ce trebuiau lansate pe 29 aprilie.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat pentru EURACTIV că „liste des point prévus” rămâne o agendă tentativă și că programul final pentru fiecare ședință a colegiului este stabilit doar luni înainte de acea ședință a colegiului de către șefii cabinetelor.

"Va fi o propunere puternică", a declarat Timmermans recent în cadrul unei audieri cu europarlamentarii din cadrul comitetului de mediu al Parlamentului European.

Comisarul a adăugat că propunerea va clarifica legătura intimă, atât între strategia de biodiversitate, cât și F2F, pe teme precum pesticidele.

Deputații vor fi audiați joi (7 mai) de către eurodeputații din cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului cu privire la modalitățile de a asigura sustenabilitatea agriculturii UE după pandemia coronavirusului.

Parlamentarii, în special, sunt așteptați să facă observații vicepreședintelui Comisiei, cu privire la modul de conciliere a obiectivelor celor două strategii cu nevoia de a stabiliza sectorul agroalimentar al UE după pandemie.

Strategia „Farm to Fork” (F2F) va fi inclusă în politica de mediu a UE, Green Deal, și are drept scop ca întregul lanț alimentar de la producție la consum să fie mai durabil și mai neutru în impactul său asupra mediului.

Timmermans coordonează strategia, implicând comisarul Stella Kyriakides pentru aspectele de siguranță alimentară, precum și Janusz Wojciechowski din Polonia și Virginijus Sinkevičius lituanian pentru agricultură și produse din fructe de mare.

F2F va cuprinde acțiuni legislative și va avea obiective specifice pentru reducerea riscurilor și a utilizării pesticidelor, precum și a îngrășămintelor, în timp ce strategia de biodiversitate este de așteptat să introducă o țintă a UE de creștere a terenurilor organice în UE.

Întrebarea dacă amânarea F2F a fost puternic dezbătută în ultimele săptămâni, asociația de fermieri COPA-COGECA solicitând amânarea și dezbaterea în continuare a strategiei datorită presiunii crescute de către fermieri asupra focarului COVID-19.

În mod similar, grupul European People’s Party (PPE) a solicitat și o amânare suplimentară până cel puțin după vară, invocând „criza cauzată de pandemia coronavirusului”.

Principala asociație de alimente și băuturi din UE, FoodDrinkEurope, a declarat că întârzierea ar putea fi o oportunitate de a ține cont de schimbarea peisajului cauzat de COVID-19.

Pentru Mella Frewen, directorul general al FoodDrinkEurope, întârzierea strategiei nu a fost o mare surpriză, deoarece COVID-19 a aruncat întreaga economie globală în criză, iar sistemul alimentar este testat ca niciodată.

„Este important ca această perioadă să folosească Comisia pentru a se asigura că strategia sa poate reflecta noua lume în care trăim”, a spus ea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2