Stiri

323

Participarea ministrului Petre Daea la consiliul AgriFish

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recent, domnul Petre Daea, Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la consiliul AgriFish desfășurat la Bruxelles. Iată intervenția domniei sale pe tema programelor de pescuit:

”Domnule Președinte,  Domnule Comisar, Stimați Colegi,

Apreciem eforturile depuse de Comisia Europeană în realizarea acestui pachet, menit să asigure coerența între politica de pescuit și cea de mediu. Documentele sunt încă în examinare, iar opinia noastră este cu caracter general.

În linii mari, așa cum relevă acest pachet non-legislativ, vedem implicații majore asupra sectorului de pescuit și al acvaculturii. Este necesară determinarea cantitativă și calitativă a impactului anumitor măsuri, a costurilor și beneficiilor unor astfel de acțiuni, a termenelor prevăzute.

a)    Care sunt principalele dumneavoastră priorități pentru un viitor sustenabil și rezistent al sectorului pescuitului și acvaculturii din UE, ținând cont și de contextul geopolitic actual?

Cu privire la prima întrebare, eforturile noastre se concentrează pe promovarea și dezvoltarea unui pescuit comercial durabil la Marea Neagră şi în apele interioare, cu accent pe o acvacultură competitivă, care să folosească eficient resursele disponibile.

Ne preocupă măsurile de atenuare a consecințelor războiului din Ucraina asupra activităților sectorului de pescuit din România și intensificarea activităților sustenabile de prelucrare și comercializare a produselor provenite din pescuit și acvacultură, contribuind astfel la securitatea alimentară a Uniunii Europene.

Sustenabilitatea pescuitului trebuie abordată dintr-o perspectivă largă, cu obiectivul de a ajunge la un randament maxim de exploatare durabilă, să acordăm o atenție sporită privind efectivele de păsări ihtiofage, păstrând biodiversitatea și echilibrul în ecosistem.

În acest context este important să se îmbunătățească capacitatea de colectare, monitorizare și de analiză a datelor legate de pescuit pentru a consolida evidența științifică ce va sta la baza strategiilor pentru gestionarea durabilă a pescuitului.

b) În opinia dumneavoastră, care sunt elementele-cheie în ceea ce privește acțiunile pe care Comisia le propune în pachetul său?

Pornind de la premisa că elementul cheie este impactul socio-economic al acțiunilor propuse, trebuie să avem în vedere principiul proporționalității, studiile care să fundamenteze pachetul de măsuri și susținerea financiară.

Pentru a avea un cadru favorabil pentru tranziția energetică în sectorul pescuitului și acvaculturii din Uniunea Europeană, este nevoie de o ajustare a cerințelor actuale, de identificarea și abordarea barierelor și de crearea structurilor de cooperare pe termen lung.

Suntem de acord ca, prin adoptarea unor măsuri concrete  de „sprijinire a organizaţiilor de producători pentru dezvoltarea durabilă a activităţilor de pescuit şi acvacultură”, să se confere organizațiilor de producători un rol activ.

c)   Un element central al pachetului Comisiei este colaborarea mai strânsă cu toate părțile interesate prin intermediul unui posibil Pact pentru pescuit și oceane și al unui Parteneriat pentru tranziția energetică. Cum preconizați o astfel de colaborare din perspectiva unui stat membru, implicând toți actorii din domeniu?

În sfârșit, îmbunătățirea cadrului de guvernanță și a cooperării între părțile interesate este necesar să fie țintită pe aspecte specifice, cu o bună coordonare a unui parteneriat public-privat care să valorifice potențialul de specializare la nivel național și regional pentru a încuraja diseminarea și acceptarea inovației în beneficiul sectorului”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2