Stiri

409

Perspectiva pieței păsărilor de curte, determinată de conflictul dintre Ucraina și Rusia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Importurile și exporturile de carne de pasăre din UE continuă să fie afectate de războiul dintre Ucraina și Rusia, dar există semne că producția s-ar putea redresa în cursul acestui an, informeză PoultryWorld.

Importurile din Ucraina au crescut

Suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE a contribuit la atenuarea presiunii economice induse de război asupra agriculturii ucrainene, împreună cu Solidarity Lanes și Black Sea Grain Initiative, care au facilitat efectiv comerțul.

Unele importuri agricole din UE din Ucraina au crescut substanțial anul trecut și au pus presiune pe piețele regionale, cum ar fi carnea de pasăre și cerealele furajere.

Anul trecut, importurile din UE au crescut cu aproximativ 15% (+105.000 de tone) din cauza unei creșteri a transporturilor din Ucraina. Acesta poate fi mai mic în acest an din cauza incertitudinii legate de producția Ucrainei. În același timp, exporturile UE au scăzut cu aproximativ 9% în volum din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

O scădere a producției de păsări

Cel mai recent UE Agriculture Short-Term Outlook a spus că anul trecut a existat o scădere a producției de păsări de curte din UE de aproximativ 1,7%, care a fost mai mică decât în 2021.

Acest lucru a fost determinat de scăderi în principalele țări producătoare, cum ar fi Franța (-12%) și Italia (-9%).

Impactul gripei aviare

Raportul a remarcat apariția în curs de desfășurare a gripei aviare înalt patogene (HPAI), spunând că longevitatea sa înseamnă că acum este tratată ca o amenințare pe tot parcursul anului, mai degrabă decât o problemă sezonieră.

În timp ce impactul său direct asupra producției de carne de pasăre este limitat, deoarece producția se poate recupera rapid, daunele aduse exporturilor UE cauzate de interdicțiile aferente din partea țărilor terțe sunt mai semnificative.

Recuperarea producției?

Impulsat de oferta strânsă și cererea bună, prețurile broilerului din UE au continuat să crească și au atins niveluri ridicate în ultimele luni, ceea ce a contribuit parțial la transferarea costurilor ridicate ale furajelor și energiei de-a lungul lanțului.

De la începutul anului, prețurile s-au stabilizat, iar costurile cu hrana pentru animale și energia începând acum să scadă de la nivelurile foarte ridicate observate anul trecut, ar putea avea loc o oarecare redresare a producției în acest an.

Se estimează că producția de păsări din UE este probabil să crească cu aproximativ 1,1%, cererea de păsări beneficiind de prețul său mai ieftin pentru consumatori în comparație cu carnea de vită și porc. Acest lucru ar putea susține creșterea consumului de păsări de curte în UE de până la 2,5% în acest an.

Competitivitate comercială

Dar competitivitatea mai scăzută a exporturilor UE va continua, sugerează raportul, din cauza războiului Ucraina/Rusia, dar și din cauza creșterii importurilor din Brazilia. Brazilia este mai competitivă pentru furaje și energie, așa că continuă să comercializeze carne de pasăre la un preț mai ieftin.

În ansamblu, se preconizează că importurile din UE vor crește cu încă 7% în 2023, pentru a face față creșterii suplimentare a cererii din UE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2