171
Potrivit Curții Europene de Conturi, lupta împotriva regimurilor fiscale dăunătoare și a evitării obligațiilor fiscale de către întreprinderi a devenit o problemă presantă la nivel mondial, ca urmare a globalizării tot mai accentuate.
Aceste practici negative sunt perpetuate de companiile care exploatează lacunele din normele fiscale pentru a-și transfera profiturile către jurisdicții cu un nivel redus de impozitare.
Acest lucru se întâmplă și în UE, unde efectele negative pot afecta echilibrul echitabil dintre sistemele fiscale ale statelor membre și pot duce la denaturări pe piața unică.
Curtea de Conturi Europeană a auditat în mod aprofundat modul în care cadrul UE abordează aceste aspecte, raportul său urmând să fie publicat luna aceasta.
Corporațiile multinaționale sunt din ce în ce mai abile în utilizarea unor structuri fiscale complexe pentru a-și reduce facturile fiscale. Rezultă astfel o concentrare a întreprinderilor într-un număr mic de anumite țări, pe lângă probleme majore în a se asigura faptul că impozitele sunt plătite în același loc unde se obțin și profiturile.
În UE, statelor membre le revine dreptul de a-și concepe propriul regim fiscal (și este într-adevăr în interesul lor), iar singurele acțiuni care pot fi întreprinse la nivelul UE țin de funcționarea pieței unice.
Aceasta înseamnă că Comisia Europeană se ocupă în principal de monitorizare, coordonare și armonizare. De-a lungul anilor, ea a elaborat un set de măsuri ce au avut efecte cu intensități diferite.
Actele legislative constituite pentru a combate practicile fiscale dăunătoare sunt, printre altele, Directiva împotriva evitării obligațiilor fiscale (ATAD), cea de a 5-a modificare a Directivei privind cooperarea administrativă (DAC 6) și Directiva privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale.
Scopul lor este de a crea un mediu fiscal mai transparent, care să descurajeze întreprinderile de la o planificare fiscală agresivă și în care litigiile fiscale dintre statele membre să fie soluționate mai eficient.
De asemenea, a fost introdus un Cod de conduită al UE în domeniul impozitării întreprinderilor, care reprezintă un angajament politic de a combate concurența fiscală dăunătoare, evitarea obligațiilor fiscale și evaziunea fiscală în UE.
Respectarea codului este supravegheată de Grupul de lucru pentru codul de conduită, care joacă un rol esențial în evaluarea practicilor fiscale potențial dăunătoare ale statelor membre, în recomandarea unor modificări pentru eliminarea acestor practici și în monitorizarea punerii în aplicare a codului de către statele membre.
Raportul special privind combaterea regimurilor fiscale dăunătoare și a evitării obligațiilor fiscale de către întreprinderi (disponibil pe site-ul Curții începând cu 28 noiembrie 2024) evaluează eficacitatea cadrului UE în vigoare și formulează recomandări cu privire la modul în care UE poate continua să își intensifice lupta împotriva acestor practici negative.
Auditul acoperă, în linii mari, principalele acte legislative ale UE și alte instrumente în vigoare, dar nu și ajutoarele de stat acordate corporațiilor sau acordurile bilaterale specifice dintre întreprinderi și guverne, care sunt, de asemenea, aspecte-cheie în domeniul practicilor fiscale dăunătoare.
Doriți să aflați mai multe despre activitatea noastră din trecut axată pe impozitarea întreprinderilor? Raportul special din 2021 al Curții privind transparența fiscală în UE vă oferă mai multe informații în acest sens. (Foto: Freepik)