Ferma

285

Precizia alimentatorului de concentrate din fermele de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Odată cu creșterea costului concentratelor pentru nutriția vacilor de lapte, fermierii au fost îndemnați să verifice acuratețea dozatoarelor din sălile de mulgere, pentru a se asigura că nu supraalimentează sau nu diminuează hrana animalele din fermă. Iată câteva sfaturi în acest sens, publicate de DairyGlobal.

Un cost major

Concentratele reprezintă un cost major în toate fermele de lapte și sunt furnizate animalelor în mod normal prin intermediul alimentatoarelor din sală și în afara salonului. Pe lângă problema costurilor, concentratele sunt adaptate corespunzător randamentelor de lapte, prin urmare eficiența alimentatorului este extrem de importantă.

Fermierii investesc foarte mult în aceste sisteme de hrănire, deoarece pot fi destul de scumpe, dar pot fi cu ușurință trecute cu vederea și testate neregulat pentru acuratețe. Această necesitate de verificare a sistemelor de hrănire a fost evidențiată recent, ca urmare a unui proiect mai amplu realizat de Institutul Agroalimentar și Biosștiințelor din Irlanda de Nord (AFBI) pe 31 de ferme lactate locale.

Această cercetare a fost cofinanțată de Departamentul pentru Agricultură, Mediu și Afaceri Rurale (Daera), care este Departamentul pentru Agricultură din Irlanda de Nord și AgriSearch. Specialiștii au examinat efectul sistemelor de hrană-producție asupra producției de lapte, compoziției laptelui și performanței economice.

Examinarea preciziei alimentatorului

În cadrul lucrării, precizia alimentatorului a fost examinată pe 16 din cele 31 de ferme, cu un total de 490 de alimentatoare individuale testate, luând în considerare 16 până la 48 de alimentatoare testate pe fermă.

Testul a implicat o cantitate pre-programată de concentrate, în mod normal între 0,5 și 2,0 kg, în funcție de setarea de calibrare a alimentatorului, pentru a fi aruncată din fiecare alimentator într-o găleată de plastic care a fost apoi cântărită.

S-a calculat apoi diferența dintre greutatea reală a concentratului, scăzută din alimentator și greutatea țintă care ar fi trebuit să fie scăzută, cunoscută sub numele de deviație procentuală față de țintă.

Informațiile despre greutatea reală a concentratului care a fost scăzut au fost apoi utilizate pentru recalibrarea celulei de cântărire din fiecare alimentator utilizând software-ul computerului încorporat.

Rezultate

S-a constatat o abatere medie a tuturor alimentatoarelor din fiecare dintre cele 16 ferme de la nivelul țintă de hrănire concentrată. În medie, alimentatoarele din fermele de la 1 la 7 vaci subalimentate (adică alimentatoarele au eliberat mai puține concentrate decât trebuiau), în timp ce alimentatoarele din fermele cu 8-16 vaci erau supraalimentate.

În cazurile extreme, în fermele 1 și 2, alimentatoarele au scăzut cu aproximativ 13 până la 14% mai puțin concentrat decât au fost planificate, în timp ce în ferma 16, în medie, alimentatoarele au scăzut cu 15% mai mult concentrat decât au fost planificate.

În majoritatea fermelor rămase, eroarea medie la toate alimentatoarele a fost de plus sau minus 5%, ceea ce majoritatea producătorilor ar considera un nivel acceptabil.

Cu toate acestea, chiar și în aceste ferme ”mai bune”, valorile medii ascund probleme cu variațiile individuale ale alimentatorului. De exemplu, în ferma 11, un alimentator supraalimenta cu 100%, scăzând 2 kg în loc de 1 kg, în timp ce în ferma 4 un alimentator subalimenta cu 70%, scăzând 0,3 kg în loc de 1 kg.

Impacul inexactităților

Impactul pe care aceste inexactități îl pot avea asupra cantității de concentrate oferite la o fermă poate fi considerabil. De exemplu, pentru o turmă de 100 de vaci oferită în medie 6 kg concentrat / vacă / zi prin alimentatoare în sală pe o perioadă de iarnă de 180 de zile, consumul total de concentrat țintă este de 108 tone în timpul iernii.

Cu toate acestea, pe baza inexactităților de alimentare observate, ferma 1 ar furniza de fapt doar 93 de tone de concentrat, în timp ce ferma 16 ar furniza de fapt 125 de tone de concentrat, reprezentând subalimentarea de 15 tone și respectiv supraalimentarea cu 17 tone.

Implicații

La fel ca în multe ferme de lapte, utilizarea alimentatoarelor pentru concentrate, în sala de mulgere, este mai des utilizată pentru a determina vaca să stea calmă, astfel încât fermierul să poată pune tetinele pe grupuri.

Din păcate, prin urmare, alimentatoarele slab calibrate sunt obișnuite în multe ferme lactate locale și, ca rezultat, subalimentarea sau supraalimentarea concentratelor este probabil o problemă semnificativă, mai ales având în vedere costul concentratelor și necesitatea de a optimiza eficiența fermei.

Ca atare, se recomandă ca fermierii să adopte o verificare a calibrării alimentatorului cel puțin o dată pe lună. În plus, diferite tipuri de concentrate au densități diferite, iar alimentatoarele ar trebui recalibrate pentru fiecare nou tip de concentrat care este alimentat.

Furnizorul sau producătorul alimentatorului ar trebui să fie în măsură să sfătuiască fermierii cu privire la modul de calibrare a sistemului lor de hrănire, dar, în general, este suficientă un cântar simplu, o găleată de plastic și ceva timp.

După cum a demonstrat cercetarea AFBI, acest timp este probabil să fie un timp bine petrecut, mai ales dacă alimentatoarele sunt inexacte și operatorul dorește să crească alimentarea de precizie în sistemele de alimentare și să crească profitul.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2