224
Avocații etichetării alimentare obligatori Nutri-Score la nivelul întregii UE doresc ca Comisia Europeană să nu treacă cu vederea armonizarea mult așteptată a etichetării nutriționale din fața ambalajului, în ciuda concentrării pe combaterea pandemiei COVID-19.
Cum am informat săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată comisarului pentru sănătate Stella Kyriakides, o coaliție de peste 40 de părți interesate din alimente a reiterat apelul la o propunere legislativă pentru introducerea scorului Nutri ca fiind obligatoriu pentru toți producătorii de produse alimentare. Acum, însă, presiunea adoptării acestui tip de etichetare se accentuează.
Ce este etichetarea nutrițională?
Nutri-Score este o etichetă nutrițională care transformă valoarea nutritivă a produselor într-un cod format din cinci litere, de la A la E, fiecare cu propria culoare. Sistemul a fost dezvoltat în Franța, este utilizat și în Belgia și Spania și este conceput pentru a facilita consumatorii să vadă rapid ce produse sunt recomandate și care ar trebui evitate.
Concomitent, Italia și-a dezvoltat propriul sistem de etichetare nutrițională și a oferit o schemă alimentară diferită, numită NutrInform, bazată pe un simbol alimentat cu baterii, care indică consumatorului contribuția nutrițională în raport cu nevoile lor zilnice.
Cu doar câteva luni în urmă, problema unui sistem la nivelul întregii UE s-a aflat pe agenda Comisiei, întrucât a fost în procesul de elaborare a noii politici alimentare a blocului, Strategia Farm to Fork (F2F), la care era de așteptat sfârșitul lunii martie.
Cu toate acestea, lansarea strategiei a fost inițial împinsă până la 29 aprilie, apoi amânată până la o nouă notificare, deși vicepreședintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, a declarat recent că F2F ar putea fi amânată cu câteva săptămâni, dar nu mai mult.
DG SANTE aprobă etichetarea nutrițională
Etichetarea produselor alimentare se încadrează, de asemenea, în siguranța alimentelor, una dintre principalele competențe ale comisarului pentru sănătate și a serviciilor sale de sprijin din cadrul DG SANTE, care sunt ocupate în prezent de coordonarea răspunsurilor statelor membre la pandemie.
În mesajul comisiei se afirmă că deocamdată se pune accentul pe combaterea amenințării imediate reprezentate de virus, dar subliniază și importanța sănătății cetățenilor, deoarece Europa se confruntă cu impacturile grave ale crizei COVID-19.
„Cu toate acestea, este necesar ca, pe măsură ce privim în continuare, factorii de decizie să abordeze preocupările societății subiacente și urgente legate de dietele dezechilibrate și de malnutriție, care vor persista în societățile noastre dacă nu se vor lua măsuri puternice”, continuă scrisoarea.
Într-un proiect al strategiei F2F, inversarea creșterii excesului de greutate și a ratelor de obezitate în UE, până în 2030, a fost una dintre cele cinci obiective cheie enumerate.
Dietele oamenilor nu sunt în conformitate cu recomandările în materie de sănătate, iar comercianții cu amănuntul nu fac întotdeauna opțiunea sănătoasă cea mai ușoară pentru consumatori, a subliniat Comisia în proiectul F2F, adăugând că va prezenta o propunere legislativă pentru armonizarea nutriției din față etichetare.
Noi profiluri de nutrienți
Conform proiectului, noua propunere de etichetare a alimentelor va stabili profiluri de nutrienți pentru a limita utilizarea mențiunilor nutriționale și de sănătate pentru alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, dar va necesita, de asemenea, indicarea originii pentru anumite produse alimentare, fapt care va duce la modificarea rețetelor de fabricație a alimentelor.
„Întrucât ratele de exces de greutate și obezitate rămân îngrijorător de mari în UE, este esențial să dotăm mai bine consumatorii cu instrumente precum Nutri-Score pentru a-i ajuta să compare produsele și să facă alegeri mai sănătoase în supermarket”, a declarat Monique Goyens, director- Generalitatea BEUC