Ferma

243

Prevenirea dermatitei fisurii ugerului la vacile de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

TOC este o inflamație a pielii ugerului, determinată de modificări ale mediului înconjurător. Inflamația poate determina dermatita despicată a ugerului (UCD), iar prevenirea se poate face cu un spray care conține cupru chelat și zinc, se afirmă într-un material științific publicat de Dairy Global.

Pierderi materiale

UCD (dermatita despicată a ugerului), cunoscută și sub denumirea de uger urât sau intertrigo, este adesea localizată între tetinele din față și la tranziția sferturilor din față și a peretelui abdominal. Deși această afecțiune este bine cunoscută în industria laptelui, nu s-au efectuat prea multe cercetări. Caracteristicile TOC sunt: eritemul, crustele, transudatul și mirosul urât. În cazurile severe, TOC apare ca o plagă deschisă cu necroză și hemoragie. Când vena mamară se lacerează, TOC poate duce la moarte.

La rândul său, TOC este diagnosticat mai ales în timpul mulsului sau al tăierii copitei și este mai frecvent observat la vacile mai în vârstă în toate etapele de lactație. Consecințele UCD sunt o bunăstare precară a animalelor, o producție redusă de lapte și o calitate afectată a laptelui. De asemenea, UCD poate duce la sacrificarea prematură. UCD este observat la 80% din fermele de lapte olandeze, dintre care prevalențele efectivelor sunt raportate de la 22, până la 51%.

Ca un factor de risc pentru dezvoltarea TOC se sugerează un randament scăzut de lapte, dermatită digitală, râie sarcoptică, mastită și conformația ugerului. Leziunile UCD se vindecă prost și prezintă similitudini cu ulcerele de presiune umane. Ambele prezintă vindecare întârziată, care este o consecință a dezechilibrului celular și molecular al plăgii.

Mărimea plăgii are un efect serios asupra probabilității de ameliorare. Prin urmare, este important să detectați și să tratați leziunile devreme. De asemenea, o paritate ridicată afectează negativ vindecarea leziunilor UCD. Vacile cu o paritate de 5 sau mai mult, au prezentat o rată de vindecare semnificativ mai mică.

Opțiuni curente de tratament

Cercetările științifice privind opțiunile de tratament pentru TU la vacile de lapte sunt limitate. Un studiu clinic randomizat de Van Werven și colab. (2018), nu raportează niciun efect al tratamentului leziunilor ușoare cu un film de barieră. Tratamentul zilnic al leziunilor mai severe, cu o enzimă alginogel timp de 12 săptămâni a dus la o probabilitate de 3,4 ori mai mare de îmbunătățire (dar nu de vindecare), comparativ cu un grup de control netratat.

Altă literatură disponibilă despre tratamentul leziunilor sau dermatitei la vacile de lapte este legată de Dermatita digitală (DD). DD este o cauză importantă de șchiopătare la nivel mondial și este, spre deosebire de TU, contagioasă. Leziunile acute caracteristice sunt ulcerative și dureroase pentru vacă.

Potențialul cuprului și zincului chelat

Au fost publicate mai multe studii științifice privind tratamentul DD. Tratamentul cu spray sau gel de la Intracare, care conține chelați de cupru și zinc, s-a dovedit a fi de succes de mai multe ori, raportând o vindecare clinică a leziunilor DD acute, de 92,0, 86,8 și 79,0% (Holzhauer, 2011; Dotinga, 2017; Jacobs, 2018, respectiv). Cuprul chelat este antimicrobian, în timp ce zincul chelat stimulează regenerarea pielii și refacerea epidermei.

Aceste caracteristici ale produselor pe bază de cupru și zinc chelate pot avea, de asemenea, un potențial pentru tratamentul UCD, iar pulverizarea este ușor de utilizat. Scopurile acestui studiu longitudinal au fost de a determina incidența și durata leziunilor UCD într-o turmă de lapte olandeză și de a evalua efectul asupra ameliorării și vindecării leziunilor UCD ale unui spray care conține cupru și zinc chelat (Intra Repiderma).

Studiul a fost realizat pe o fermă de lapte olandeză cu aproximativ 250 de animale de rasă pură Holstein Friesian, în lapte situate. Studiul a fost realizat din aprilie,  până în iunie 2020 și a durat 12 săptămâni, pe baza cercetărilor anterioare ale lui Bouma (2016), care a arătat o durată medie observată de 8,8 săptămâni pentru leziunile UCD ușoare și de 16,2 săptămâni pentru leziunile UCD severe.

Vacile au fost adăpostite în interior, pe tot parcursul anului. Prima și a doua vacă de paritate au fost adăpostite separat de vacile mai bătrâne. Cabinele erau acoperite cu saltele, pulbere de var și rumeguș și curățate de două ori pe zi. Vacile erau mulse de două ori pe zi într-un salon de muls convențional. Nivelul de producție a fost de 11.000 kg de lapte/vacă/an, iar numărul de celule somatice în lapte în vrac a variat între 95.000 și 162.000 de celule/ml, în ultimele 12 luni.

Clasificarea UCD

A fost utilizat un sistem de notare descris anterior de Van Werven (2018). Scorul 0 descrie un uger sănătos, fără semne de TOC. Scorul 1 descrie o leziune UCD ușoară cu eritem, transudat, crustă sau cruste și o integritate a pielii intactă. Scorul 2 descrie o leziune UCD severă; o plagă deschisă <5 cm, necroză, exsudat, țesut de granulare și cheaguri de sânge. scorul 3 descrie și o leziune ucd severă, dar dimensiunea plăgii este> 5 cm.

Proiectarea studiului longitudinal

Toate vacile care alăptau au fost examinate săptămânal, pentru prezența și severitatea UCD. Examinarea a fost efectuată în sala de muls în timpul mulsului, folosind o oglindă lipită pe o spatulă și o lumină de cap (Figura 2A). Toate datele au fost colectate de același cercetător (J.H.) pe întreaga perioadă de studiu, evitând orice variație inter-observator.

O vacă a fost selectată pentru tratament dacă scorul UCD a fost 1, 2 sau 3. Leziunea a fost mai întâi curățată și uscată cu un prosop, apoi întreaga leziune a fost acoperită cu spray de chelați de cupru și zinc. Vacile cu scorul 1 au fost tratate zilnic, în timp ce vacile cu scorul 2 și 3 au fost tratate zilnic. Noi cazuri de TOC găsite în timpul perioadei de studiu au fost incluse în protocolul de tratament, așa cum este descris mai sus.

Evaluarea vindecării

Datele au fost analizate până la prima îmbunătățire și vindecare, după mai multe săptămâni. Îmbunătățirea a fost definită ca tranziția unui scor inițial 1, la un scor 0 (vindecat). Suplimentar, s-a urmărit și tranziția unui scor inițial, la scor 1 sau 0, și tranziția unui scor inițial 3,  la scor 2, 1 sau 0. Vindecarea a fost definită ca tranziția oricărui scor inițial la scor 0.

Deoarece noilor cazuri li s-a permis să intre în studiu în perioada de colectare a datelor, timpul până la prima îmbunătățire și timpul până la vindecarea leziunilor a fost determinată pentru toate cazurile de TOC care au fost observate de cel puțin 6 ori în timpul perioadei de studiu. Timpul mediu până la prima îmbunătățire sau vindecare a fost determinat ca săptămâna în care percentila 50 a animalelor a prezentat prima îmbunătățire sau vindecare.

Îmbunătățirea și vindecarea leziunilor UCD

În timpul primei vizite, 42 de vaci, din totalul de 262 de vaci examinate, au prezentat TOC și au fost astfel selectate pentru tratament. Dintre aceste 42 de vaci, 17 au avut scor 1, 15 au avut scor 2 și 10 au avut scor 3. În această perioadă, incidența UCD a scăzut de la 17,8% la 9,6%. În timpul perioadei de studiu de 12 săptămâni, au fost găsite și tratate 63 de cazuri unice de TOC. Dintre aceste 63 de cazuri unice, 53 de cazuri au fost observate de cel puțin 6 ori în timpul perioadei de studiu și incluse în analiză pentru a determina timpul până la prima îmbunătățire și timpul până la vindecare.

Dintre cele 22 de animale cu scor UCD 1, 18 (81,8%) animale au experimentat vindecarea completă a leziunii, cu un timp mediu până la această observație de 4 săptămâni (interval 1-11 săptămâni). Dintre animalele care au intrat în studiu cu scor UCD 2, 18 animale s-au îmbunătățit (94,7%) și 13 animale s-au vindecat în cele din urmă (68,4%).

Mediana, până la prima îmbunătățire și vindecare, a fost respectiv de 2 (interval 2-5) și 3 (interval 1-10) săptămâni. Doisprezece animale cu scor UCD 3 au fost tratate și 10 animale (83,3%) au prezentat îmbunătățiri, dintre care 1 animal s-a vindecat complet. Timpul mediu până la prima îmbunătățire a animalelor cu scor UCD 3 a fost de 5 săptămâni, cu un interval de 1-10 săptămâni.

Utilizarea practică a sprayului de cupru și zinc chelat

Acesta este primul studiu la scară largă care demonstrează eficacitatea sprayului de cupru și zinc chelat non-antibiotic (Intra Repiderma) asupra TU. Tratamentul cazurilor UCD ușoare (scor 1) la fiecare 2 zile a dus la vindecare de 81,8%, cu un timp mediu până la vindecare de 4 săptămâni.

Leziunile mai severe (scor 2 și 3) vor necesita un protocol de tratament mai intens pentru a atinge rate de vindecare acceptabile. Studiul publicat anterior cu Van Werven arată că 32% din leziunile severe netratate s-au ameliorat (nu s-au vindecat) spontan și tratamentul lor zilnic cu gel a crescut această rată de îmbunătățire la 60%.

Aplicarea prin pulverizare a atins o rată de îmbunătățire de 83,3% (scor UCD 3),  până la chiar 94,7% (scor UCD 2). Aceste rezultate promițătoare încurajează să investigheze în continuare diferite abordări de tratament folosind cupru și zinc chelat pentru a ajunge la vindecarea completă a acestor cazuri severe.

Detectarea timpurie și prevenirea

Rezultatele subliniază, de asemenea, că detectarea timpurie a TOC este esențială pentru un rezultat bun. Incidența UCD într-o fermă este adesea subestimată, în special în fermele de robot de muls.

Prin urmare, se recomandă insistent să verificați regulat mamelele tuturor animalelor, folosind, de exemplu, o oglindă de inspecție. Curățați și uscați toate zonele afectate ale pielii și acoperiți uniform cu spray de cupru și zinc chelat de la o distanță de ± 15 cm cel puțin o dată la două zile până la complet normal.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2