161
Companiile de top de alimente pentru bebeluși sunt acuzate că induc în eroare părinții cu produse cu conținut ridicat de zahăr și conținut scăzut de nutrienți, informează FoodNavigator.
Calitate slabă a alimentelor
Industria alimentară este criticată pentru calitatea slabă a alimentelor destinate în mod special bebelușilor și copiilor mici. Iar criticii nu se dau în lături.
„Îi păcălesc pe părinți”, spune nutriționistul Dr. Vicky Sibson, directorul First Steps Nutrition Trust. „Îi păcălesc să creadă că sunt alegeri bune și sănătoase pentru bebelușii lor, când nu sunt.”
Comentariile au fost făcute în timpul unei recente emisiuni BBC Panorama, unde pungile cu alimente pentru bebeluși cele mai bine vândute au fost testate riguros pentru nutrienți precum vitamine și fier.
Produse de marcă testate - primele patru mărci după vânzări:
Ella’s Kitchen
Heinz By Nature
Piccolo
Little Freddie
Produse de marcă privată testate - doar supermarketurile cu o gamă completă de pungi:
Mamia de la Aldi
Lupilu de la Lidl
Alimente pentru bebeluși și copii mici cărora le lipsesc nutrienții
Chiar și cel mai puternic susținător al industriei alimentare și a băuturilor ar fi greu să apere concluziile anchetei Panorama.
În special, constatările conform cărora nutrienții erau extrem de lipsiți de nutrienți în toate produsele testate.
De exemplu, s-a constatat că toate pliculețele conțineau mult mai puțin decât cantitatea zilnică recomandată de fier (7,8 mg pe zi) pe care ar trebui să o consume bebelușii și copiii mici.
Dieteticianul pediatru, Bahee Van de Bor, a declarat că se așteaptă ca masa principală a unui sugar să ofere aproximativ 3 mg de fier, pentru a putea acoperi necesarul zilnic total.
Pliculețele testate conțineau următoarele niveluri de fier:
Little Freddie Butternut Squash Red Lentils and Nut Coconut: 1 mg
Ella’s Kitchen Spag Bol: 0,7 mg
Aldi Mamia’s Bangers & Piure: 0,5 mg
Lidl Lupilu’s Chicken Casserole: 0,4 mg
Piccolo’s Butternut Squash Mac & Cheese: 0,1 mg
Heinz Sweet Potato Chicken & Veggies: 0,325 mg
Cu alte cuvinte, pliculețul cu cea mai bună performanță conținea mai puțin de o șapteme din doza zilnică recomandată.
Și ofertele lor de fructe nu au avut un rating mult mai bun. Când au fost testați pentru zahăr, cercetătorii au descoperit următoarele rezultate:
Bananele și merele Mamia de la Aldi (17g)
Mărul și căpșunile Lupilu de la Lidl (12g)
Mărul Heinz By Nature (12g)
Banana de bucătărie de la Ella (13g)
Mango de la Piccolo (8g)
Little Freddie (9g)
Pentru context, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă ca copiii cu vârsta de un an să nu consume mai mult de 10g de zaharuri libere pe zi, ceea ce înseamnă că doar Piccolo și Little Freddie îndeplinesc standardele actuale.
„Cred că majoritatea oamenilor ar fi destul de șocați de acest lucru”, spune Eddie Crouch, președintele Asociației Stomatologice Britanice. Deci, s-a grăbit să pună la îndoială industria.
„Dacă ar ști daunele pe care le provoacă unei cohorte de copii, mă întreb dacă ar fi cu adevărat mulțumiți de produsele pe care le fabrică”, a continuat el.
Cu toate acestea, producătorii au fost la fel de categorici în răspunsul lor la descoperiri, un purtător de cuvânt de la Ella’s Kitchen declarând pentru FoodNavigator că firma este îngrijorată de „narațiunea continuă” care sugerează că fructele și legumele pasate sau amestecate sunt dăunătoare.
„Deși aceste alimente conțin zahăr natural – și este corect ca zahărul să fie redus la minimum acolo unde este posibil – aceasta este doar o parte a imaginii. De asemenea, conțin nutrienți esențiali precum fibrele și vitamina C și oferă o modalitate sigură și accesibilă pentru ca cei mici să exploreze noi gusturi și texturi.”
Îmbunătățirea produselor
Acestea fiind spuse, producătorul de alimente pentru sugari lucrează la îmbunătățirea produselor sale.
„Lucrăm mereu să facem mai bine”, spune un purtător de cuvânt de la Ella’s Kitchen. „În ultimii ani, am redus semnificativ zahărul în întreaga noastră gamă, cu o reducere de 13% în gama noastră cea mai bine vândută în 2023 și avem un program continuu de reformulare pentru a reduce zahărul, a îmbunătăți texturile și a crește valoarea nutrițională a tuturor produselor noastre.”
Constatările raportului Panorama urmează o tendință la nivel european, care duce la creșterea îngrijorărilor legate de zahăr și alimentele ultraprocesate pe piața alimentelor și băuturilor pentru copii.
„Părinții și organismele de sănătate europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de consumul de alimente cu conținut ridicat de zahăr, sare și ultraprocesate în timpul copilăriei”, spune un purtător de cuvânt al analiștilor din industrie ResearchAndMarkets.
„Guvernele europene introduc taxe pe zahăr, restricții de publicitate și reforme ale prânzurilor școlare pentru a reduce obezitatea și bolile legate de dietă. Aceste schimbări de politici îi presează pe producători să reformuleze produsele fără a compromite gustul sau atractivitatea.”
Nou-veniți care schimbă lucrurile
În timp ce mărcile consacrate au fost criticate, există mărci mai noi care intră pe piață, sperând să îmbunătățească calitatea ofertelor de alimente pentru copii și reputația sectorului.
„Ofertele actuale de produse duc lipsă de inovație, iar acolo unde s-a făcut inovație, produselor le lipsește nutriția”, spune Libby Gower, cofondatoare a start-up-ului de alimente pentru copii Joey’s Family Food.
„Companiile au dezvoltat produse fără să se gândească la nutriție sau la ghidurile OMS. Ele induc în eroare și comercializează produsele incorect. Încrederea s-a pierdut, iar părinții nu mai au încredere că le oferă bebelușului lor ce e mai bun cu ceea ce li se oferă.”
Ofertele actuale de produse duc lipsă de inovație, iar acolo unde s-a făcut inovație, produselor le lipsește hrana nutritivă, spune și Libby Gower, de la Joey’s Family Food.
De fapt, Gower se află ferm în tabăra criticilor când vine vorba de opinia sa asupra industriei alimentare pentru copii.
„Companiile au fost leneșe, în opinia mea”, spune ea. „Profitând de un grup vulnerabil de clienți. «Dacă nu e stricat, de ce să-l reparăm?» Nu a existat presiune din partea clienților pentru a se schimba până în ultimii ani.” Industria va fi reglementată mai strict
Îngrijorările tot mai mari legate de standardele din sectorul alimentar pentru bebeluși, copii mici și copii mici au determinat guvernele să îl supravegheze mai atent.
„Aceasta este o parte a industriei alimentare care merită o atenție sporită și cu siguranță ar putea fi mai bună”, spune Dr. Alison Tedstone, fost nutriționist șef la Public Health England.
Și este în interesul industriei să facă acest lucru, deoarece piața europeană de alimente și băuturi pentru copii valorează aproximativ 28,43 miliarde de dolari (24,48 miliarde de euro) și este preconizată să crească cu o rată anuală compusă (CAGR) de 5,6% (ResearchAndMarkets).
Mai mult, mulți părinți și îngrijitori se bazează pe alimente preparate în prealabil pentru micuții lor. „Nu pot susține trei mese gătite în fiecare zi și să lucrez cu normă întreagă”, a spus mama Krystal când a fost intervievată de echipa Panorama. (Foto: Freepik)