197
Acesta se afumă doar în afumătoare de cărămidă, iar lemnul este de esență tare, de fag. Unul dintre secretele acestei specialități este acela că trebuie preparat doar la jar și nu la flacără, iar curcanul se coace în timp îndelungat, aproximativ 10 ore, la o temperatură constantă. În plus, toată această sofisticăreală gastronomică se face numai manual: curcanul, de aproximativ 15-16 kilograme este legat manual, dezosat și umplut cu fistic verde. ”Este foarte greu de făcut, întrucât toate aceste operații necesită foarte multă manoperă și totul se lucrează artizanal”, ne spune dl Marius Verdeși. Zimbria are 6 magazine în toată țara, în București, Galați și Brăila, dar, în ciuda faptului că produsele sale sunt foarte apreciate de către gurmanzi, patronul ne mărturisește că nu are nici cea mai mică dorință de a se extinde. ”Momentan, nu intenționăm să ne extindem, pentru că avem o problemă majoră, care ține de lipsa personalului specializat. Și aici, să nu credeți că este vorba de bani, de salariu, ci de oameni care să fie dispuși să facă cu pasiune o astfel de meserie migăloasă. Este foarte greu să găsești personal specializat în ziua de azi Noi avem 50 de angajați în total, inclusiv la magazine, șoferi, contabili, dar doar 10 specialiști! Marius Verdeși ne mărturisește că, în cazul produselor Zimbria, nici nu poate fi vorba de export, din cauza termenului de valabilitate foarte mic al produselor: ”Pentru că noi producem fără aditivi și fără conservanți, avem un termen de valabilitate de 10 zile, în condițiile legislației europene. Dar, 10 zile, în condițiile în care produsele sunt păstrate corespunzător. Dacă un client cumpără de la noi și ține produsul în frigider, în pungă de plastic, eu nu-i pot garanta nici măcar cele 10 zile!, ne spune patronul Zimbria. Înființată în anul 2011, după aproape un secol de experiență în creșterea animalelor și cultivarea pământului, Zimbria este o afacere de familie, pusă pe picioare cu ajutorului a câteva generații harnice. Firma este specilizată în specialități de carne, după rețete originale, tradiționale românești și vânătorești, dar este renumită și pentru brânzeturile din Covurlui.