Tehnologii

202

Programul Operational pentru Pescuit

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Daca pana in prezent in Romania nu a fost absorbit niciun ban european prin proiectul "Programul operational pentru pescuit", autoritatile au decis ca anul acesta, cand avem la dispozitie fondurile pentru trei ani, sa faca o sesiune permanenta in care pescarii pot depune cereri de finantare. Pescuitul este singurul sector in care Romania nu a absorbit pana in prezent niciun ban din fondurile de 230,7 milioane euro disponibile pentru perioada 2007-2013, prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), gestionat de ANPA. Acestor sume li se adauga o cofinantare de la bugetul de stat de 77 de milioane euro. Programul, aprobat in luna decembrie a anului 2007, finanteaza actiuni precum modernizarea flotei de pescuit, a porturilor si punctelor de debarcare, investitiile in acvacultura, in procesarea si vanzarea pestelui, dar vizeaza si acordarea de compensatii pentru incetarea activitatii de pescuit si masuri de dezvoltare durabila a sectorului.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura din Romania (ANPA) a lansat, la 11 mai, sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru investitiile la bordul navelor de pescuit si selectivitate, compensatii socio-economice (achizitionarea pentru prima data a unei nave), investitii productive in acvacultura si investitii pentru procesare si comercializare in domeniul piscicol. Solicitantii pot beneficia astfel de fonduri nerambursabile pentru pescuit si acvacultura prin Programul operational pentru Pescuit. Depunerea proiectelor se va face la sediile Filialelor regionale ANPA, in intervalul 8.30-16.30. Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecarei masuri. Ca sa fie selectat pentru finantare, proiectul trebuie sa obtina punctajul minim prevazut pentru fiecare masura, conform Ghidului Solicitantului. Procedura de selectie va fi afisata pe site-ul www.anpa.ro si la fiecare Filiala regionala ANPA. Anuntarea rezultatelor selectiei pentru cererile de finantare depuse se va face lunar, dupa aprobarea Rapoartelor de selectie de catre Presedintele ANPA. ANPA va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet www.anpa.ro pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarilor cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediile ANPA. Programul Operational pentru Pescuit (PO) are ca obiectiv general dezvoltarea unui sector piscicol competitiv, modern si dinamic, bazat pe activitati durabile de pescuit si acvacultura care ia in considerare aspectele legate de protectia mediului, dezvoltarea sociala si bunastarea economica. Punctual, programul isi propune dezvoltarea competitivitatii si a durabilitatii sectorului piscicol primar, dezvoltarea pietei pentru produsele sectorului piscicol, sustinerea dezvoltarii durabile a zonelor pescaresti si imbunatatirea calitatii vietii in aceste zone, sustinerea unei implementari adecvate a PO in cadrul PCP (Policii Comune pentru Pescuit). De mentionat este faptul ca programul se desfasoara incepand din 2007 si va continua, potrivit planului, pana in 2013. Astfel, banii disponibili pentru jucatorii romani din piscicultura si acvacultura sunt 193.429.630 de Euro. In perioada 2009-2013, bugetele sunt calculate astfel: 2009 - 30.156.234 Euro, 2010 - 36.391.468 Euro, 2011 - 39.257.052 Euro, 2012 - 42.262.575 Euro, 2013 - 45.362.301 Euro.

Finantarea sectorului piscicol prin Fondul European pentru Pescuit (FEP) se va derula pe cinci axe. In cadrul axei 1, adaptarea flotei de pescuit - proprietarii de nave si ambarcatiuni de pescuit vor beneficia de sprijin pentru achizitionarea de echipamente performante in vederea mentinerii si conservarii capturilor la bord, dar si pentru organizarea lantului productie - procesare - comercializare. Pescarii pot obtine compensatii socio-economice pentru a-si diversifica activitatea, pentru instruire sau retragere anticipata din activitate. Bugetul prevazut pentru axa 1 este de 23,1 milioane de euro pana in 2013. Pentru cea de-a doua axa, acvacultura, pescuit in apele interioare, procesare si marketingul produselor provenite din pescuit si acvacultura, a fost alocat un buget de 115,3 milioane de euro. In cadrul acestui program, pot fi construite si modernizate fermele de acvacultura de catre fermierii privati si organizatiile de producatori. De asemenea, pescarii si asociatiile de pescari din apele interioare pot sa-si modernizeze barcile, sa construiasca puncte de debarcare, sa schimbe destinatia navelor, accesand masurile pescuitului in apele interioare. De asemenea, procesatorii si organizatiile de producatori pot beneficia de sprijin financiar pentru achizitionarea de echipamente noi pentru procesarea, calitatea si siguranta produselor. Axa 3, masuri de interes colectiv, are un buget alocat de 57,6 milioane de euro in perioada 2007-2013. In cadrul acestei axe, organizatiile de producatori, organismele publice si semipublice pot realiza investitii pentru achizitionarea de echipamente pentru: comercializarea pestelui, utilizarea metodelor de pescuit inovatoare, manualele de bune practici in acvacultura, imbunatatirea aptitudinilor profesionale si pentru sprijinirea infiintarii organizatiilor de producatori. Axa 4, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti, beneficiaza de un buget de 23,1 milioane de euro pentru cresterea prosperitatii socio-economice si valorificarea produselor din pescuit si acvacultura din zonele pescaresti selectate. Se pot realiza investitii pentru dezvoltarea ecoturismului, diversificarea activitatilor economice, infiintarea infrastructurilor mici pentru turism in fermele de acvacultura. Axa 5 are un buget de 11,6 milioane de euro si vizeaza furnizarea de servicii si asistenta tehnica.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2