315
Prețurile la mărfurile agricole ar putea scădea anul viitor, pe măsură ce multe economii majore intră în recesiune, dar vor rămâne ridicate în termeni istorici, a informat Rabobank în ultimul său raport.
Perspectivă ”întunecată”
Banca a spus că toți consumatorii se confruntă cu o imagine macroeconomică întunecată, cu penurie de energie, pericol geopolitic și penurie continuă a unor mărfuri cheie, cum ar fi grâul, care sunt de rău pentru securitatea alimentară globală.
Grâul rămâne grav afectat de războiul Rusia-Ucraina, iar banca înregistrează un deficit de 6 milioane de tone anul viitor, datorită și perspectivelor meteorologice incerte din Uniunea Europeană, Statele Unite și Argentina.
În altă parte, Rabobank vede că cererea de cafea crește cu mult sub nivelurile medii de 1,5%, vremea bună lăsând piața cu un surplus de 4 milioane de pungi. Între timp, prețurile zahărului sunt relativ scăzute datorită din nou, în mare parte, vremii benefice.
Cerere slabă
„Prețurile la agricultură ar putea scădea (încă), nu pentru că producția se va îmbunătăți semnificativ, ci pentru că cererea va fi atât de slabă”, a spus Carlos Mera, șeful băncii de cercetare de piață a mărfurilor agricole.
Cu energia, forța de muncă și alte costuri în creștere, prețurile mărfurilor agricole sunt cu aproximativ 50% mai mari decât perioadele de dinainte de pandemie, a menționat banca.
Potrivit Agenției pentru Alimentație ONU, costurile de import de alimente din întreaga lume sunt pe cale să atingă un record de aproape 2 trilioane de dolari în 2022, punând presiune asupra celor mai sărace țări ale globului, care probabil au livrat în volume considerabil mai puține de alimente.