Ferma

210

Reducerea inflamației sistemice la vacile de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Inflamația sistemică este o problemă esențială pe care fermierii de lapte trebuie să o abordeze atunci când gestionează vacile de muls prin tranziție, chiar dacă poate fi ușor supravegheată în mijlocul abordării altor presiuni și boli post-fătare.

Vacile de lapte aflate în tranziție se confruntă cu cerințe nutriționale ridicate imediat după fătare, creând adesea o stare de echilibru energetic negativ (NEB) în timpul perioadei înainte de intrarea în vigoare a impactului dietelor post-fătare cu energie ridicată.

Acest lucru poate determina vacile să se lupte în ceea ce privește producția de lapte și starea corpului, cu presiuni ale bolilor metabolice, cum ar fi cetoza subclinică, prezentând o provocare majoră pentru sănătate.

NEB și inflamație sistemică

În același timp, majoritatea vacilor pot prezenta inflamații sistemice fără semne clare de infecție. Această inflamație ar putea fi declanșată parțial de către NEB, dar se presupune că este legată și de stresul de fătare și de modificările fiziologice asociate care pot duce adesea la funcția imună suboptimă și la activarea imunitară inadecvată.

NEB și inflamația sistemică din jurul fătării pot determina vacile să se lupte în ceea ce privește performanța reproductivă a producției de lapte, starea corpului și presiunea bolilor infecțioase. O concentrație crescută anormal de acizi grași nesterificați (NEFA), β-hidroxibutirat (BHBH) și biomarkeri inflamatori ca haptoglobină (Hb) în sânge poate reflecta o stare de inflamație sistemică cu consecințe negative pentru sănătatea și performanța vacii pe toată durata lactației (Figura 1).

Inflamația sistemică: principalii parametri și consecințe

Inflamația sistemică joacă în această perioadă de stres ridicat. Deși este un răspuns imun care este benefic în recrutarea celulelor imune înnăscute ca apărare împotriva creșterii bacteriilor, inflamația are un cost energetic ridicat pentru animalul în cauză. Prin urmare, problema trebuie abordată ca parte integrantă a sănătății și performanței vacilor de lapte în timpul tranziției.

Datele publicate de cercetare arată că vacile cu inflamație sistemică necesită în medie cu 1 kg mai multă glucoză într-o perioadă de 12 ore decât vacile care nu prezintă inflamație. O astfel de acțiune necesită reducerea inflamației sistemice imediat după fătare și contribuie la promovarea unei adaptări metabolice mai rapide și la o producție mai mare de lapte la vacile afectate.

Provocarea fermierilor de lapte este de a oferi nutriție esențială vacilor în tranziție, rapid și eficient. Aceasta este o cerință pe care cercetătorii de la Phileo by Lesaffre au abordat-o examinând impactul adăugării probioticului de drojdie, Actisaf Sc 47, în dietele de tranziție.

Studii științifice recente au identificat în mod clar beneficiile suplimentării probioticului de drojdie în timpul tranziției la o rată de 10g / vacă / zi, precum și la lactația timpurie la o rată de 5g / vacă / zi, rezultând o inflamație sistemică redusă.

Îmbunătățirea performanței și a sănătății rumenului

Într-un prim studiu publicat, în care suplimentul cu Actisaf Sc 47 a fost de 10 g / vacă / zi), rezultatele au demonstrat în mod clar îmbunătățiri ale echilibrului energetic și ale performanței, culminând cu o creștere medie a producției de lapte de +2 kg / vacă / zi.

Concentrații semnificative mai mici de niveluri de Hb și BHB din sânge în grupul Actisaf Sc 47 (Tabelul 1) au reflectat, de asemenea, o reducere a proceselor de lipomobilizare și a inflamației sistemice și o scădere a riscului de cetoză subclinică.

Un al doilea studiu publicat, în care suplimentarea cu Actisaf Sc 47 a fost de 5 g / vacă / zi, sa concentrat pe fermentarea rumenului și pe profilul metabolic al serului, cu măsurători efectuate în săptămânile 3 până la 19 de lactație. Rezultatele au arătat efecte benefice asupra sănătății rumenului, nivelurile de lactat din rumen fiind semnificativ reduse.

Acest lucru a condus la concluzia că Actisaf Sc 47 a contribuit la reducerea riscului de acidoză la vacile hrănite cu un raport de bază / concentrat bogat. De asemenea, studiul a demonstrat în mod clar o reducere a lipomobilizării și a inflamației sistemice în timpul lactației timpurii, concentrația sanguină de NEFA și BHB fiind redusă semnificativ în grupul Actisaf Sc 47.

Îmbunătățirea fermentației ruminale în cadrul grupului Actisaf Sc 47, alături de reducerea inflamației sistemice, a creat un aport crescut de energie pentru producția de lapte. Aceste rezultate explică de ce producția medie de lapte a crescut cu +1,6 kg / zi în grupul Actisaf Sc 47.

Impact pozitiv asupra nivelurilor de energie și a performanței de reproducere

Ambele studii au arătat că suplimentul probiotic de drojdie a contribuit la îmbunătățirea stării energetice și a metabolismului, crescând astfel aprovizionarea cu energie pentru producția de lapte.

În plus, ambii factori au fost văzuți ca având un impact pozitiv asupra performanței reproductive, așa cum sa raportat într-un alt studiu publicat recent, bazat pe o analiză franceză majoră, răspândit pe 3 ani și implicând 14 ferme de lapte și aproximativ 2.500 de vaci de lapte.

Comparativ cu un grup de control, vacile din acest studiu, care au fost suplimentate cu probioticul de drojdie în timpul tranziției, au avut o rată de succes semnificativ mai mare a inseminării artificiale (AI) - 38% față de 34%; o rată de succes a AI semnificativ mai mare de la primii inseminati

Probioticul de drojdie reduce riscul de inflamație sistemică

Acest lucru a condus la concluzia generală că Actisaf Sc 47, administrat zilnic ca supliment la vacile de lapte cu randament ridicat, a contribuit la reducerea riscului de inflamație sistemică, atenuând echilibrul energetic negativ în proces și influențând parametrii fiziologici în timpul tranziției și alăptării ulterioare. , toate acestea explicând o mai bună performanță productivă și reproductivă a vacilor suplimentate. (Cf. Reducing systemic inflammation in dairy cows-Phileo by Lesaffre/AllAboutFeed)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2