274

Reguli de producție şi comercializare a laptelui crud

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Laptele de vacă, este unul din alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind un produs alimentar de bază în nutriţia omului. Este bogat în substanţe nutritive necesare vieţii (aminoacizi, acizi graşi, lactoze, vitamine, elemente  minerale, proteine şi grăsimi).   Laptele consumat atât în stare proaspată, cât şi sub formă de diferite produse lactate, măreşte rezistenţa organismului faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând totodată nivelul de sănătate  a populaţiei.   Cantitatea şi calitatea laptelui de vacă este influenţată de o serie de factori interni sau de mediu, respectiv: •    rasa, familia sau linia animalelor, •    individualitatea - producţia fiind influenţată de metabolismul fiecărui animal, •    cofiguraţia, forma şi dezvoltarea ugerului,  •    vârsta vacii corelată cu perioada de lactaţie, •    factori de mediu (temperaturile ridicate, ploile şi umiditate excesivă) •    calitatea nutritivă a furajelor şi modul lor de administrare, •    asigurarea permanentă a apei potabile,  •    condiţiile de zooigienă şi microclimat, •    igiena şi sistemul de muls, •    calitatea personalului îngrijitor.   Producerea şi valorificarea acestui important aliment, este atent monitorizată de serviciile sanitare veterinare de la procesul de obţinere în exploataţie, la colectare, transport, la procesare, până la consumator, având la bază Regulamentul C.E nr. 853/2004, care stabileşte norme specifice de igienă şi calitate pentru laptele crud destinat prelucrării, cu prioritate în unităţile de procesare a laptelui, obligate să recepţioneze şi să proceseze doar lapte crud provenit de la exploataţii cu vaci, care îndeplinesc criterile de calitate impuse prin legislaţia europeană din acest domeniu.   Potrivit Colegiului Veterinar Sibiu, cerinţele de calitate impun ca: -laptele să provină din centre de colectare lapte care sunt autorizate sanitar-veterinar; -să nu depăşească 100.000, numărul total de germeni / ml la 30°C, media geometrică, constatată pe o perioadă de două luni, cu cel puţin două analize pe lună; -numărul de celule somatice (care reprezintă sănătatea ugerului) sub   400.000, media geometrică constatată pe o perioadă de 3 luni, cu cel puţin o analiza pe lună;   Având în vedere că începând cu 1 ianuarie 2014, este interzisă livrarea la centrele de colectare, la unităţile de procesare, precum şi punerea pe piaţă a laptelui crud care nu respectă cerinţele legislaţiei UE. cu referire la numărul total de germeni şi la numărul de celule somatice, ANSVSA a atenţionat permanent factorii responsabili să respecte măsurile menite să ducă la îmbunătăţirea şi menţinerea parametrilor de calitate a laptelui crud, a sistemului de colectare a laptelui şi de modernizare şi dezvoltare a exploataţiilor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene, pentru ca acest produs şi derivatele obţinute prin procesare să fie solicitate pe piaţa europeană în cantităţi cât mai mari.   În contextul respectării legislaţiei specifice cu referire la producerea, transportul, procesarea şi valorificarea laptelui de vacă şi a derivatelor, crescătorii de vaci cu lapte au obligaţia: -să asigure măsurile  administrative din exploataţii, cu referire la, evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei, identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, contract cu un medic veterinar de liberă practică, conform normelor legislative în vigoare; -să asigurare condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de vaci cu lapte prin:                -restricţionarea circulaţiei de animale şi personal, - asigurarea unui flux tehnologic la nivelul cerinţelor actuale, - igiena adăposturilor şi a animalelor, - monitorizarea stării de sănătate a animalelor şi a personalului  angajat, -să comunice medicului veterinar responsabil cu supravegherea exploataţiei respective, cazurile de îmbolnăvire sau suspiciuni de îmbolnăvire a animalelor producătoare de lapte; -să asigure că laptele provenit de la animale bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament medicamentos, nu este livrat la centrul de colectare, sau prelucrat, decât cu acceptul scris al medicului veterinar; -să asigure condiţiile de adăpostire, sănătate, igienă şi bunăstare animală, astfel încât să se evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud; -să asigure că mulsul se desfăşoară în condiţii igienice, prin spălarea şi dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls şi a ustensilelor folosite în acest scop; -să fie dotat cu echipamente  (tanc de răcire) care să asigure o răcire imediată a laptelui după muls la maxim 8 grade Celsius; -să asigurare echipamente de protecţie pentru personalul responsabil cu mulsul animalelor, precum şi manipularea corespunzatoare a echipamentelor de muls şi a celor de depozitare a laptelui crud; - să transporte imediat după muls laptele crud la centrul de colectare, sau prelucrare şi să evite contaminarea acestuia pe timpul transportului;- să respecte graficul de afluire a probelor de lapte crud la laboratorul DSVSA judeţean, pentru determinarea parametrilor de calitate ( NTG şi NCS )      -să participle la acţiuniile de informare, organizate de autorităţiile de specialitate, cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.   În situaţia în care se va depista lapte neconform, unităţile de procesare lapte au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei) sau exploataţii comerciale de vaci producătoare de lapte pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct către unităţile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, respectiv Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111 din 2008 (înregistrarea activităţii de vânzare directă şi vânzare cu amănuntul)  şi Ord. nr. 55 / 2010 (condiţiile sanitare veterinare în care poate fi efectuată vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor),dar numai în spaţii autorizate sanitar veterinar, prin asumarea responsabilităţii pentru ca produsele lactate pe care le comercializează să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. În acest sens producătorii de lapte au următoarele obligaţii: - produsele să fie obţinute din lapte crud, în condiţiile respectării normelor de sănătate şi igienă. - producătorul să deţină:  • document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau, vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A judeţeană, • atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole; • fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate; • carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman. • buletin de analiză emis de laboratorul D.S.V.S.A. care să ateste că laptele se încadrează în parametrii de calitate legali. - produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;  - produsele să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;  - să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.   (Dr Penţea Ioan  Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din JudeţulSibiu)  

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2