Stiri

277

Republica Moldova așteaptă o scădere a populației de bovine de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de lapte în Moldova ar putea fi grav afectată de pandemia Covid-19, care a fost înrăutățită odată cu seceta experimentată la începutul anului, a declarat Carolina Linte, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte din Moldova, conform DairyGlobal.

Grave probleme de asigurare a furajelor

Din cauza secetei, câțiva fermieri din Republica Moldova nu au reușit să asigure hrană suficientă pentru stocurile lor, iar astăzi instalațiile de prelucrare a laptelui din țară se tem că fermierii ar putea începe să-și strângă vacile.

Majoritatea vacilor lactate din Moldova sunt concentrate în fermele din curte, care au fost puternic afectate de pandemia Covid-19, a spus Linte, potrivit canalului local de știri Sputnik, adăugând că fermele industriale se descurcă relativ mai bine.

„Suntem foarte îngrijorați că fermierii ar fi sacrificat vacile, ceea ce va duce la o scădere a producției de lapte. În acest caz, disponibilitatea produselor lactate va fi afectată. Moldova deja nu satisface nevoile interne de lapte crud ", a spus Linte.

„Importăm 5.000 de tone din Uniunea Europeană (UE) pe an. Aceasta este cota noastră - suma pe care am putea-o importa fără taxă ”, a explicat Linte.

Procesatorii reduc producția

Unele companii lactate din țară au ridicat îngrijorarea că o reducere bruscă a producției de lapte în Moldova ar putea afecta echilibrul fragil al pieței. După ce au importat lapte din UE peste cotă, plantele lactate ar trebui să plătească taxa suplimentară, iar acest lucru ar duce la creșterea prețurilor produselor lactate în comerț cu amănuntul.

Anul acesta, guvernul moldovenesc a planificat adoptarea unei strategii de dezvoltare a industriei care vizează îmbunătățirea autosuficienței laptelui brut, potrivit Linte. Totuși, pandemia Covid-19 a perturbat acele planuri, iar acum sunt puse în așteptare. Aceasta înseamnă că, în loc să reducă dependența de import de laptele brut, care este estimat la 50%, Moldova ar putea crește.

Agențiile guvernamentale au estimat că cererea de produse lactate de pe piața internă a fost compromisă cu restricțiile de carantină introduse pentru a încetini răspândirea Covid-19. Având în vedere problemele industriei alimentare, cererea este cu 20% până la 30% mai mică decât de obicei.

Investițiile în sector au fost stopate

Impactul asupra investițiilor în industrie, care a fost departe de a fi perfect, s-ar putea agrava din cauza coronavirusului. Atragerea de noi investitori în producția de lapte în Moldova este problematică, deoarece este nevoie de o mulțime de fonduri pentru lansarea unei noi ferme, în timp ce perioada de returnare este de obicei în jur de cinci ani, a spus Linte.

În prezent, guvernul subvenționează până la 50% din costurile de investiții pentru fermele noi, dar acest lucru este încă insuficient pentru a opri căderea continuă a producției de lapte.

În 2019, populația de vaci din Moldova s-a redus cu 14% până la aproximativ 100.000 de capete. Guvernul Republicii Moldova a încheiat negocieri cu Banca Mondială cu privire la un împrumut de 35 de milioane de dolari pentru a sprijini producția internă de lapte, dar până acum nu s-a ajuns la un acord.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2