Ferma

196

Rezistența la Campylobacter nu poate fi indusă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Transplantarea microbilor intestinului de la puii care sunt relativ rezistenți la bacteriile Campylobacter, în puii sensibili, nu îmbunătățește rezistența, a arătat un studiu realizat de The Roslin Institute de la Universitatea din Edinburgh, ale cărei concluzii au fost publicate de Poultry World.

Milioane de consumatori bolnavi

Campylobacter este o cauză a infecției alimentare la oameni, iar sursa se regăsește adesea la pui. Numai în Marea Britanie, se estimează că peste jumătate de milion de persoane sunt infectate cu Campylobacter în fiecare an, iar în Uniunea Europeană, peste trei milioane.

Pentru a determina tipurile și numărul de microbi prezenți, oamenii de știință ai Institutului Roslin au analizat modificarea genetică a microbiotei intestinale din liniile de pui cu rezistență diferită la bacterii. Bacteriile intestinale transplantate au supraviețuit doar la puii sensibili, pentru o perioadă limitată de timp, iar acei pui au devenit și mai susceptibili la Campylobacter, oamenii de știință au fost surprinși să constate acest lucru.

Potrivit Dr. Cosmin Chintoan-Uta, coordonator asociat al studiului efectuat la Institutul Roslin ”având în vedere rezultatele studiilor anterioare la șoareci, s-a considerat că diferențele moștenite în rezistența la agenții patogeni intestinali ar putea fi transferabile, prin transplantarea microbiotei intestinale de la puii rezistenți, la pui care sunt sensibili”.

La rândul său, Trong Wisedchanwet, co-Lead al studiului, a adăugat: ”Am fost surprinși să aflăm că, deși există diferențe ereditare în rezistența puiilor la Campylobacter, acestea nu se explică printr-o variație semnificativă a microbiotei intestinale”. Rezultatele studiului, finanțate de Consiliul de Cercetare Biotehnologie și Științe Biologice și Guvernul Scoției, prin programul de cercetare pentru științe rurale și de mediu și Servicii analitice, sunt publicate în revista Applied and Environmental Microbiology.

Abordarea Campylobacter Jejuni este dificilă

Concomitent, cercetările belgiene au analizat posibilitatea vaccinării in ovo, a broilerilor, împotriva Campylobacter Jejuni, folosind un vaccin cu bacterină și subunitate. Din păcate, nu a fost găsită o protecție suficientă. Campylobacter Jejuni, originar din carnea de păsări de curte, a fost una dintre cele mai importante cauze ale gastroenteritei bacteriene umane din Uniunea Europeană în anul 2015.

În afară de măsurile de biosecuritate, există puține opțiuni disponibile pentru controlul infecției cu Campylobacter la păsările de curte. Deși imunizarea oferă o metodă promițătoare, deocamdată, niciun vaccin nu a fost comercializat. Anterior, un amestec de bacterine din 13 tulpini de Campylobacter heterologe și un vaccin subunitar de șase antigene Campylobacter conservate, imunodominante, a indus un răspuns imunitar ridicat și prelungit la găinile de strat și a redus colonizarea jeililor Campylobacter, atunci când este aplicat prin imunizare pasivă.

Această metodă avea nevoie de o aplicare în furaj a anticorpilor obținuți din gălbenușurile de ou provenite de la găini imunizate. Însă, utilizarea gălbenușurilor proaspete și această metodă de administrare nu sunt aplicabile în cadrul industriei. Prin urmare, trebuie analizate alte metode de administrare. Vaccinarea contra ovo este o metodă sigură și ușor de utilizat, care a fost deja aprobată pentru boala Marek, boala infecțioasă și boala Newcastle.

Problemele continuă

În cazul vaccinării ovoilului, împotriva Campylobacter, au fost studiate anterior cu un izolat C. Jejuni, ucis cu căldură, și cu un vaccin subunitar, recombinant pe bază de flagelină cu activitate adjuvantă intrinsecă. Rezultatele nu au fost foarte promițătoare, constatându-se același lucru pentru experimentele cu vezicule de membrană exterioară, deși acest lucru a dus cel puțin la o reducere maximă de 1 log CFU a colonizării Campylobacter caecal.

Prin urmare, a fost investigat dacă aceste vaccinuri pot fi utilizate pentru a proteja puii de carne împotriva infecției cu Campylobacter, în urma vaccinării cu ovo. Embrionii au fost imunizați în ovo în ziua 18, cu o bacterină sau un vaccin subunitar, și în ziua 19, după eclozare. Aceste păsări au fost inoculate cu C. Jejuni, după un model de însămânțare.

Cuantificarea C. jejuni în conținutul caecal al broilerilor a arătat că păsările vaccinate cu ovo nu au fost protejate împotriva infecției cu C. jejuni. Cuantificarea titlurilor de anticorpi anti-Campylobacter din sânge nu a arătat nicio inducție a răspunsurilor serologice specifice Campylobacter la păsările vaccinate, ceea ce poate explica de ce nu există protecție la puii vaccinați.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2