138

România, pe locul 11 în Top-ul european al alimentelor Private Label

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform unei analize efectuată de Eurostat, România se află pe locul 11 într-un clasament al vânzărilor de alimente Private Label. Luând în considerare vechile raportări de date, acest fapt probează acțiunille marilor rețele de retail, de a impune aceste produse într-o proporție tot mai mare, obiectivul acestora fiind să acopere cca 60 % din piață. Acest lucru ne-ar propulsa pe primul loc în Europa!

  În anul 2014, magazinele românești au vândut produse Private Label în valoare de 2,6 miliarde de euro pe an. Trei sferturi din produsele marca proprie cumpărate sunt alimente. Cu o pondere de 30% din vânzările totale, suntem încă departe de Elveţia, Germania sau Spania. Aici, unul din două produse cumpărate este marca proprie a magazinului. Cumpărătorii vestici le preferă pe acestea, mai ieftine cu până la 20% față de cele care poartă numele unor mari branduri, chiar dacă salariile lor sunt şi de 13 ori mai mari decât cele din România. În Spania, în ultimii ani, majoritatea lanțurilor de magazine au început să vândă produse sub un brand propriu de la ulei, zahăr sau orez până la cosmetice sau produse electronice. Acestea sunt ceva mai ieftine, preferate de către spaniolul de rând și pot fi găsite alături de produsele cu branduri cunoscute la nivel mondial. Și în România lucrurile stau la fel, însă românii sunt însă convinşi că produsele care poartă marca hipermarketului sunt de o calitate mult mai slabă decât celelalte. Iată câteva opinii consemnate de postul DiGi 24, pe această temă: „Nu se ridică la standardul celorlalte produse, prețul e mai convenabil. Mai cumpăr când și când”, spune o clientă. „Noi copiem din Vest, dar nu copiem toate ingredientele. Prețul contează mult în decizie, apoi urmează brandul”, spune analistul George Vascan. Pe de altă parte, clienţii spun că în magazine sunt prea puţine tipuri de produse Private Label. „Într-un hipermarket sunt peste 10 mii de produse din acestea mărci proprii, pe categorii sunt cam 10- 15 la sută”, arată George Vascan. Aceste categorii de produse au început să apară pe piaţă mai ales după anul 2007, pe fondul crizei economice. Iniţial, vânzarea mărfurilor mărci proprii acoperea doar două procente din piaţă.  

Principalele piețe europene pentru Private Label

  Elveţia 53% Spania 51% Portugalia 45% Marea Britanie 45% Germania 44% Belgia 41% Austria 39% Finlanda 33% Franţa 35% Polonia 33% România 30 % Norvegia 28% Grecia 22% Italia 20% Subliniem faptul că, în sectorul lactatelor,  în ultimul an s-a consemnat un import tot mai mare de produse Private Label, fapt care a creat, alături de alte importuri de lapte și lactate, probleme foarte mari procesatorilor din România.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2