MADR transmite prin intermediul unui comunicat ca Secretarii de stat Emil Dumitru și Aurel Simion au participat la întâlnirea de lucru cu reprezentanții zonei montane. La întâlnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fițiu, directori și experți din cadrul MADR și ANZM.
Întâlnirea a vizat constituirea Asociației Produs Montan, prima asociație a producătorilor din zona montană, producători care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate “produs montan”. Asociația cuprinde șase membri fondatori, care produc și comercializează produse ce beneficiază de mențiunea de calitate Produs Montan.
În prezent, Registrul Național al Produselor Montane cuprinde 255 de producători ce dețin 1021 de produse care au obținut mențiunea de calitate Produs Montan, toate regăsindu-se pe site-ul www.produsmontan.ro și în aplicația Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC).
Evenimentul a constituit un factor de încredere pe care producătorii îl acordă schemei de calitate produs montan și a creat, totodată, premisele pentru dezvoltarea asociației prin posibilitatea de accesare a pieței europene, dar și de accesare a fondurilor destinate produselor certificate pe o schemă de calitate.
Conducerea MADR a subliniat rolul esențial al organizării în forme asociative, punctând avantajele acesteia precum: facilitarea desfacerii produselor în marile rețele comerciale, putere de negociere sporită, consolidarea poziției în lanțul de aprovizionare cu alimente, asistență tehnică oferită membrilor.
Secretarul de Stat Aurel Simion i-a felicitat pe membrii asociației pentru această inițiativă importantă în dezvoltarea activității lor, îndemnându-i să-și conserve brandul pentru a-și proteja produsele.
Secretarul de stat Emil Dumitru i-a informat pe particianți despre stadiul elaborării Planului Național Strategic și a prezentat beneficiile accesării submăsurii 4.2 “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de peste 12 milioane de euro. Oficialul a relevat necesitatea unor măsuri care să genereze valoare adăugată și impact economic pentru locuitorii zonelor montane.
Subsecretarul de stat Avram Fițiu le-a adus la cunoștință celor prezenți că, pentru dezvoltarea zonei montane, Ministerul a efectuat un demers prin transmiterea unei adrese de informare către toate Primăriile cu privire la politicile și viziunea MADR pentru progresul locuitorilor din zonelor de munte. Totodată, subsecretarul de stat a afirmat că populația, cât și autoritățile publice au datoria de a apăra patrimoniul cultural și de a duce mai departe valorile naționale.
Conducerea Ministerului a reiterat importanța educației alimentare în școli pentru promovarea consumului de produse autohtone. Consumând produse locale, îndeosebi preparate montane, contribuim la menținerea activităților agricole tradiționale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum și la menținerea populației în zonele de munte.