136
Potrivit RetailDetail, la începutul anului viitor, Cora își va închide ultimele șapte hipermarketuri rămase. Compania Mitiska REIM va prelua activele imobiliare, a anunțat în această dimineață proprietarul Louis Delhaize Group.
Nu este posibilă recuperarea
"În ciuda tuturor eforturilor noastre și a măsurilor luate pentru a schimba situația, rezultatele rămân mult prea slabe, având în vedere criza în curs de desfășurare a sectorului belgian de retail.
În plus, previziunile economice viitoare indică faptul că redresarea pe termen scurt sau mediu nu mai este fezabilă." Astfel, conducerea Cora a confirmat oficial încheierea operațiunilor sale belgiene.
Vestea nu este o surpriză: Cora se luptă cu performanțe financiare dezamăgitoare de ani de zile, iar lanțul a fost într-un declin lung de la un lanț internațional la doar șapte hipermarketuri rămase, toate în Belgia.
Mai mult, mulți analiști consideră că formatul de hipermarket în sine este la fel de depășit într-un sector de retail care prioritizează acum proximitatea, confortul, eficiența operațională și canalele digitale.
Într-un peisaj al comerțului cu amănuntul alimentar marcat de concurență în creștere, hipermarketul tradițional pare să fi ajuns la sfârșitul ciclului său de viață.
La fel ca și Cora însăși, Louis Delhaize Group și-a redus rapid implicarea în retail. Anul trecut, a vândut Delitraiteur și câteva puncte de vânzare Match și Smatch către Colruyt Group, în timp ce Delhaize a preluat magazinele de cartier Louis Delhaize.
Ultimele operațiuni rămase ale Cora au fost vândute și către Carrefour (Franța și România) și E.Leclerc (Luxemburg).
Locuri de împărțit
Louis Delhaize încă injectase treizeci de milioane de euro de capital nou în Cora la sfârșitul anului trecut pentru a oferi o scutire temporară, dar asta era doar pentru a câștiga timp încercând să găsească potențiali cumpărători.
Cu toate acestea, „nimeni nu și-a exprimat interesul de a achiziționa hipermarketuri integrate”, recunoaște acum compania.
Toți cei 1.779 de angajați se pot confrunta cu concedieri colective, în așteptarea rezultatului negocierilor sociale care au fost inițiate acum. Între timp, magazinele vor rămâne deschise.
Mitiska REIM a cumpărat imobilele din jurul hipermarketurilor și intenționează să subdivizeze site-urile în unități de retail mai mici pentru închiriere.
„Acest lucru va permite centrelor comerciale să continue să funcționeze”, a precizat compania. Nici aceasta nu a fost o surpriză: împărțirea marilor hipermarketuri în spații comerciale mai mici fusese considerată de la început rezultatul cel mai probabil. (Foto: Freepik)