291
Provocările cu care se confruntă sectorul sănătății și sectorul agroalimentar au devenit din ce în ce mai complexe de-a lungul anilor.
Bunăstarea animalelor, consumul de medicamente, utilizarea abatorului ca observator epidemiologic și biosecuritatea, precum și riscurile pentru sănătate asociate acestuia sunt din ce în ce mai conectate, făcând necesară o abordare integrată.
Răspândirea unor fenomene precum rezistența la antibiotice a luat, de asemenea, dimensiuni dramatice în ultimii ani, ceea ce face esențială planificarea intervențiilor preventive.
Un obiectiv ambițios
Într-un cadru atât de complex, Direcția Sănătate Animală și Medicamente Veterinare a Ministerului Sănătății din Italia a lucrat în ultimii patru ani la o serie de inovații cu obiectivul ambițios de a schimba definitiv fața sănătății animale.
Prin urmare, provocarea viitorului este de a începe un proces de implementare și dezvoltare a acestor inovații. Având scopul de a clasifica riscul fermelor în domeniul sănătății publice veterinare, a fost elaborat un sistem eficient, numit ClassyFarm.
ClassyFarm este un sistem integrat menit să clasifice fermele în funcție de risc. Este o inovație complet italiană care facilitează și îmbunătățește colaborarea și dialogul între fermieri și autoritatea competentă, pentru a crește nivelul de siguranță și calitate al produselor din lanțul agroalimentar.
Sistemul este disponibil veterinarilor oficiali, medicilor veterinari ai unei ferme și crescătorilor care sunt capabili să monitorizeze, să analizeze și să direcționeze intervențiile la fermă pentru a se conforma și implementa pe deplin stabilirea legislației europene recente privind legea sănătății animale și controalele oficiale.
Sistemul este rezultatul unui proiect dorit și finanțat de Ministerul Sănătății și implementat de Institutul Zoopropilactic Experimental din Lombardia și Emilia Romagna cu colaborarea Universității din Parma.
Aplicații
ClassyFarm este permite detectarea, colectarea și prelucrarea datelor referitoare la următoarele domenii de evaluare:
-biosecuritate;
-bunăstarea animalelor;
-parametrii de sănătate și producție;
-hrana animalelor;
-consumul de medicamente antimicrobiene;
-răni găsite la abator
Ca urmare, este un instrument eficient pentru a consolida prevenirea bolilor animalelor și a luptei împotriva rezistenței antimicrobiene și pentru a face controlul oficial de către autoritățile competente mai eficient, dar în același timp oferă crescătorilor condițiile de îmbunătățire și luptă pentru excelență.
Noua platformă prelucrează datele colectate de autoritatea competentă în timpul efectuării controalelor oficiale, cele puse la dispoziție de sistemele deja utilizate și cele de autocontrol puse la dispoziție de către operator, în mod voluntar, și introduse în sistem de către medicul veterinar al companiei.
O interfață nouă: Medicul veterinar
În acest context, medicul veterinar reprezintă interfața dintre operator și autoritatea competentă și sprijină operatorul în alegerile strategice de gestionare a fermei pentru a îmbunătăți condițiile de sănătate și bunăstare a animalelor, de asemenea pe baza nivelului de risc detectat de ClassyFarm în diferitele domenii de evaluare a fermei.
Având în vedere natura voluntară de aderare la sistemul veterinar al companiei, în cazul în care operatorul nu aderă, fiecare fermă înregistrată, cu excepția celor pentru autoconsum sau a membrilor familiei, va fi, în orice caz, clasificată pe baza riscului, luând în considerare cel puțin datele și informații care provin din controlul oficial al activității și sistemele de informații deja utilizate.
Toate datele puse la dispoziție sunt convertite, prin intermediul coeficienților validați științific, într-un indicator numeric care măsoară nivelul actual de risc al fermei în sine. Pentru a asigura transparența maximă, metodele de calculare a coeficienților utilizați pentru a determina nivelul de risc al fermelor în scopul clasificării lor vor fi făcute publice.
În avantajul economic al fermierului
Prezentând toate garanțiile privind confidențialitatea datelor, ClassyFarm va permite afișarea informațiilor agregate pe zone geografice și pe tip de fermă, favorizând un circuit virtual bazat și pe emularea celor mai bune practici; aceasta în avantajul interesului economic al crescătorului însuși și, mai presus de toate, pentru protecția consumatorilor în ceea ce privește sănătatea și calitatea alimentelor produse.
Mai mult, clasificarea riscului fermelor în conformitate cu reguli uniforme și bine întemeiate va permite autorităților competente să planifice controale eficiente și direcționate, cu economii evidente pentru administrația publică, atât în ceea ce privește resursele financiare și umane, cât și reducerea poverilor. pentru operatorii cuinstruirea legislației în ceea ce privește controalele mai puțin frecvente la care sunt supuse.
Având în vedere toate acestea, ClassyFarm este o oportunitate pentru crescătorii care se vor alătura acestuia, prin intermediul medicului veterinar al companiei. Chiar și cele mai mici realități vor avea astfel posibilitatea de a avea o viziune a statutului lor. Acum, Italia promovează acest sistem, unic de acest gen, dar în contextul european și internațional, primind un interes larg și puternic.
Reacția fermierilor
Reacțiile inițiale ale fermierilor italieni au fost probabil oarecum sceptice. ClassyFarm a fost descris ca un amestec de două dintre faimoasele cărți ale lui Orwell, 1984 (cu Big Brother supravegheat) și Animal Farm.
Acum, câțiva ani mai târziu, sistemul este acum foarte bine acceptat. Fermierii sunt motivați de caracteristicile de benchmarking și se străduiesc să-și depășească semenii. Sistemul este deosebit de eficient în monitorizarea tendinței naționale de reducere a consumului de antibiotice.
ClassyFarm a fost conceput pentru a găzdui toate speciile. Rețetele veterinare electronice au intrat în vigoare în cursul anului 2018, ceea ce a influențat ministerul să dezvolte sistemul care a fost lansat la sfârșitul acelui an.
În prezent este utilizat de fermieri de porci, păsări de curte, carne de vită și lactate; există și alte secțiuni care acoperă fermele de oi, capre, cai, bivoli, iepuri și pești. ClassyFarm acoperă 5 domenii principale, iar pentru biosecuritate, sistemul folosește aplicația BioCheck dezvoltată de Universitatea Ghent, Belgia.
Cum funcționează?
Italia are aproximativ 500.000 de exploatații de animale înregistrate, cuprinzând de la ferme comerciale mari, până la micii fermieri de hobby. Fiecare cod de fermă individual este încărcat central în sistem cu informații detaliate, precum și geolocalizare. Datele abatorului pot fi, de asemenea, introduse în sistem. Toate rețetele veterinare electronice se introduc automat în sistem și înregistrează doza, specia și categoria de animale.
Veterinarul fermei este obligat să introducă toate datele despre aspectele bunăstării animalelor dintr-o listă de verificare a ministerului. Acestea includ date despre densitatea stocurilor, disponibilitatea materialului manipulabil (cantitate și calitate), numărul de animale pe îngrijitor, nivelul de instruire al îngrijitorilor, prezența gazelor toxice (CO2 și NH3), etc.
De asemenea, trebuie introduse datele dintr-o listă de verificare a biosecurității. Aceasta include date privind măsurile de combatere a dăunătorilor, contactul cu alte specii, barierele de intrare, procedurile de dezinfecție a vehiculelor, instalațiile de încărcare, procedurile de eliminare a carcasei, carantina și mișcările animalelor.
Sistemul folosește un ”tablou de bord” cu culori și grafică ușor de interpretat. Datele individuale ale fermei sunt codificate în culori pentru a evidenția imediat orice zone de risc. O caracteristică interesantă este abilitatea de a compara datele privind fermele în raport cu colegii din aceeași zonă, regiune sau la nivel național, pentru fiecare parametru individual.
Resurse pentru autorități
Secțiunea de biosecuritate arată toate celelalte ferme pe o rază de 3 km sau 10 km, pe o hartă detaliată. Acestea sunt măsurători standard care sunt utilizate în caz de focare de boală care trebuie notificate.
Utilizarea antibioticelor este exprimată în doze zilnice definite, este foarte detaliată și analizează moleculele individuale (principii active) care au fost prescrise. Utilizarea antibioticelor poate fi sortată în funcție de biomasă sau categorie de animale (scroafe, înțărcătoare, finisatori). O caracteristică importantă este o histogramă care arată utilizarea curentă față de utilizarea anilor anteriori.
Sistemul poate oferi autorităților resursele de date necesare pentru a efectua aproximativ 5.000 de inspecții pe an. Aceasta reprezintă doar aproximativ 1% din totalul codurilor agricole individuale, din cauza unui număr mare de ferme foarte mici, cu coduri individuale.
Dar ClassyFarm este o modalitate de a identifica în mod corect fermele prin cea mai bună utilizare a resurselor valoroase, pentru a efectua o monitorizare națională eficientă. Sistemul a fost prezentat altor țări din UE și s-a exprimat un interes puternic în adoptarea sistemului pe o bază internațională mai largă. Pe când și în România?