Stiri

228

Strategia F2F: Mai puțină carne, mai multe proteine alternative

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum dezvăluie Euractiv, strategia pivotală „Farm to Fork” (F2F) a UE, prezentată pe 20 mai, și-a nuanțat poziția asupra cărnii, în comparație cu versiunile anterioare ale proiectului, oferind concomitent un sprijin ferm pentru proteinele alternative, despre care militanții antipoluare au spus că este primul pas în direcția bună.

Un proiect de versiune a strategiei, văzut de EURACTIV.com, a specificat că Comisia ar propune „încetarea stimulării producției sau consumului de carne”, dar acest lucru nu a făcut ultima reducere a strategiei.

Mai mult, o referire la încurajarea oamenilor să consume „mai puțină carne”, văzută în primul proiect de strategie, a fost rafinată la „carne mai puțin roșie și procesată”.

Cu toate acestea, strategia a stabilit încă un angajament pentru „a ajuta la reducerea impactului asupra mediului și al climei în producția de animale”. Acesta a menționat că va exista o revizuire a programului de promovare a UE pentru produsele agricole în vederea sporirii contribuției sale la producția și consumul durabile, în conformitate cu prioritățile politice ale Comisiei.

Strategia a mai spus că va evalua cu strictețe orice propunere de sprijin cuplat în planurile strategice ale statelor membre, din perspectiva necesității unei durabilități generale.

Sprijinul pentru trecerea la o „dietă bazată pe mai multe plante” a rămas un element cheie al F2F ca parte a eforturilor de a reduce nu numai riscurile de apariție a bolilor care pot pune viața, dar și impactul asupra mediului al sistemului alimentar.

Există, de asemenea, un accent puternic pe alimente și furaje alternative, spunând că cercetarea se va concentra pe „creșterea disponibilității și a sursei de proteine ​​alternative, cum ar fi proteine ​​vegetale, microbiene, marine și pe bază de insecte și înlocuitori de carne”.

Aceasta afirmă, de asemenea, că va examina regulile UE pentru a reduce dependența de materiile prime furajere, citând, de exemplu, „soia cultivată pe pământ defrișat”.

Acesta va aborda acest lucru prin „încurajarea proteinelor vegetale cultivate în UE, precum și a materialelor alternative pentru furaje”, în care numește insecte, materii prime marine și produse secundare din bio-economie.

Olga Kikou, manager de afaceri europene la Compassion în World Farming EU, a declarat că este „grozav să vezi o dorință de schimbare”, adăugând că, deși a dezamăgit să vadă elemente ambițioase ale F2F înlăturate în ultima clipă, a rămas „plină de speranță că în cele din urmă, UE va face eforturi pentru revoluția alimentară atât de necesară. "

Ea a adăugat că aceasta trebuie să adopte o abordare pe două direcții - îmbunătățirea bunăstării animalelor și reducerea producției și consumului de carne.

Strategia se angajează într-adevăr să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul animalelor și sacrificarea animalelor, pentru alinierea la cele mai noi dovezi științifice și pentru a facilita aplicarea și, în final, asigurarea unui nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor.

Strategia adaugă că Comisia va avea în vedere și opțiuni pentru etichetarea bunăstării animalelor, subliniind că utilizarea etichetării pentru a lega metodele de producție la cererea consumatorilor poate spori oportunitățile pentru fermieri.

Asociația de fermieri COPA-COGECA a subliniat că au susținut o „dietă echilibrată” în care consumul de alimente sănătoase din surse animale și vegetale este esențial, adăugând că „Comunitatea agricolă europeană susține orice măsură care încurajează consumatorii să adopte o dietă care să le asigure sănătatea bună .“

Cu toate acestea, aceștia au avertizat că orice tip de etichetare nutrițională și orientări dietetice ar trebui să se bazeze pe „științe solide și să evite o abordare simplistă, care poate fi înșelătoare”.

Ei au adăugat că astfel de inițiative ar trebui „să țină seama de importanța maximă a valorii nutritive vitale oferite de produsele agricole, inclusiv cele de origine animală, a căror contribuție la o dietă sănătoasă nu poate fi trecută cu vederea.”

Good Food Institute Europe (GFI Europe) a salutat angajamentul Comisiei Europene de a face proteine ​​alternative, cum ar fi carnea pe bază de plante, o piatră de temelie a agendei sale de cercetare, spunând că aceasta reprezintă un „pas important înainte” de către Comisie.

Directorul politicilor GFI Europe, Alexander Holst, a declarat că „proteinele alternative, cum ar fi carnea bazată pe plante și cele cultivate, joacă un rol esențial în tranziția Europei către un sistem alimentar mai durabil, sănătos și mai just”, adăugând că acestea reprezintă și un „major oportunitate comercială pentru Europa de a implementa o recuperare cu adevărat verde din recesiunea COVID-19. "

Dr. Jeanette Fielding, directorul afacerilor și comunicațiilor pentru Upfield, cea mai mare companie de produse de consum din lume, a avertizat că, deși au salutat accentul pe proteine ​​alternative, un „sistem alimentar durabil în UE nu este posibil decât până la plantă. produsele alimentare pe bază sunt puse la egalitate de reglementare cu carnea și produsele lactate. "

„Comisia are ambiția de a furniza„ informații clare, care facilitează consumatorii să aleagă diete sănătoase și durabile ”, dar acest lucru este complet subminat de barierele de reglementare, cum ar fi interdicția de a folosi termeni folosiți în mod obișnuit pentru alimente mai sănătoase și mai durabile. “

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2