400
Deoarece boala Covid-19 se răspândește în întreaga lume, biosecuritatea în fermele de porci este deosebit de importantă, la fel ca și în celelalte ferme zootehnice sau vegetale, în general.
Ce pot face salariații din fermă?
În acest scop, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au întocmit o listă de acțiuni la îndemână, despre ceea ce pot face producătorii de carne de porc și de animale, publicată de PigProgress. Le publicăm și noi, convinși fiind că nu contravin cu nimic legislației europene și naționale.
Lista a fost creată de doi medici veterinari, Dr. Montse Torremorell și Dr. Jeff Bender, ambii atașați la Colegiul de Medicină Veterinară și la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Minnesota, SUA.
Astfel, într-un articol informativ de pe site-ul web al Universității din Minnesota, ambii autori au indicat că, deși lucrează în principal pentru sănătatea porcului, acum trebuie să aibă o perspectivă mai largă și să se gândească la specialiștii din ferme. Ei au scris: „Fără muncitori sănătoși, sănătatea și bunăstarea porcilor vor avea de suferit, ca să nu spunem producătorii înșiși, lucrătorii și toate industriile aliate.”
Deși Covid-19 nu afectează porcii, din diferite motive, fermele de porci trebuie să fie conștiente de rolul pe care il pot juca pentru a menține efectele coronavirusului cât mai mic. Cei doi cercetători afirmă că „Impactul asupra sectorului zootehnic ar putea fi dramatic, nu numai asupra fermei, ci și a tuturor industriilor aliate care susțin aceste ferme.”
Sfaturi practice de aplicat la fermele de porci
Cercetătorii au declarat că există câteva lucruri care pot fi făcute, până când un vaccin va deveni disponibil. Acestea sunt:
Punerea în practică asupra protocoalelor de bază de biosecuritate
Protocoalele generale de biosecuritate reprezintă prima linie de apărare. Acestea ar trebui să includă:
• Nu veniți la muncă, dacă sunteți bolnav;
• Spălați mâinile / acoperiți gura când tușiți sau strănutați;
• Încercați să evitați să vă atingeți fața;
• Curățați și dezinfectați regulat suprafețele de contact mari;
• Curățați zonele cu trafic ridicat, cum ar fi dușuri sau birouri.
Practicați distanțarea socială
Cum arată „distanțarea socială” în operațiunile de creștere a animalelor?
• Limitați numărul de persoane care vin la muncă la personalul esențial;
• Încercați să mențineți o separare de 1,8 m în mediul de lucru;
• Încercați să faceți cât mai mult prin telefon sau prin videoconferință;
• Luați în considerare diferite programe de personal pentru a limita numărul de lucrători simultan;
• Sosirea stivuitoare a lucrătorilor la fermă, astfel încât să nu se adune în spațiile aeriene comune;
• Planificați orele de pauză, astfel încât doar puțini lucrători să fie în aceeași cameră în același timp;
• Limitați numărul de întâlniri față în față;
• Limitați interacțiunile cu oamenii în afara locului de muncă:
• Încercați să limitați călătoriile în locații esențiale (adică magazin alimentar sau farmacie);
• Evitați mulțimile mari;
• Limitați deplasările interne sau internaționale în timpul înălțimii pandemiei.
Protejați porcii
Oamenii de știință au declarat că, deși nu există cazuri documentate de Covid-19 la porci, „virusurile pot fi promiscue”. Cu alte cuvinte: porcii au nevoie și de protecție, iar angajații bolnavi ar trebui să fie ținuți acasă din acest motiv.