Stiri

211

Studiu: Dietele fără carne nu sunt „soluții generale” la criza climatică

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recomandările de tăiere sau reducere a cărnii din diete nu sunt o soluție universală, potrivit cercetătorilor citați de FoodNavigator, care cred că tema este esențială pentru veniturile și dietele din țările cu venituri mici și medii.

Renunțarea la carne, o ”narațiune negativă”

În lumea occidentală, consumatorii sunt sfătuiți în mod regulat să reducă cantitatea de carne pe care o consumă pentru a îmbunătăți sănătatea planetară și umană. Trebuie doar să ne uităm la orientările dietetice ale Comisiei EAT-Lancet din 2019, care sugerează că consumul global de carne roșie va trebui să scadă cu mai mult de 50% până în 2050 pentru a se menține în limitele planetei.

Cu toate acestea, într-o perspectivă publicată în revista Environmental Research Letters, oamenii de știință subliniază că recomandările pentru reducerea consumului de carne, într-un efort de a reduce emisiile de carbon, nu ar trebui să fie universale.

Într-adevăr, o astfel de orientare ignoră țările cu venituri mici sau medii (LMIC), spun ei, în care animalele sunt esențiale pentru venituri și diete. Ignorarea LMIC-urilor. Cercetătorii consideră că „narațiunile negative” care asociază consumul de carne cu impactul negativ asupra mediului sunt „în cea mai mare parte înrădăcinate” în sistemele industriale de producție a animalelor și în consumul excesiv de alimente de origine animală în țările occidentale.

Sistemele occidentale, industrializate, nu trebuie generalizate

În perspectivă, ei susțin că astfel de narațiuni umbresc diferitele roluri complexe și adesea pozitive pe care le joacă animalele în LMIC din Africa, America de Sud, Asia de Sud și de Sud-Est. „Concluziile trase în rapoartele larg mediatizate susțin că o soluție principală la criza climatică și a sănătății umane la nivel global este să mănânce puțină carne sau puțină carne, dar sunt orientate spre sistemele occidentale industrializate”, a declarat autorul principal al studiului și om de știință în domeniul mediului la Alianța Biodiversității.

Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală (CIAT), Birthe Paul. Cercetătorii notează că, din 1945, doar 13% din literatura științifică publicată despre animale acoperă Africa. Acest lucru este în contradicție cu cota globală a continentului pe care o sugerează: Africa găzduiește 20%, 27% și 32% din populația globală de bovine, ovine și caprine.

Mai mult decât atât, doar două dintre primele zece institute din lume care publică cercetări cu privire la creșterea animalelor au sediul în Africa, unde sectorul este considerat „coloana vertebrală” a economiei. Celelalte opt sunt situate în SUA, Franța, Olanda și Marea Britanie.

În centrul atenției, asupra aspectelor pozitive

În ignorarea producției de animale a LMIC și a consumului de carne, multe dintre impacturile sale pozitive sunt, de asemenea, ascunse, susțin cercetătorii. În aceste țări, animalele joacă un rol important în serviciile ecosistemice, furnizarea de venituri și active și asigurări. Modul în care animalele sunt crescute în LMICs este, de asemenea, în mare măsură nefocalizat. În LMIC, produsul furajer poate fi mai local decât în ​​sistemele industrializate occidentale, de exemplu.

Soia este un bun exemplu în acest sens: leguminoasele sunt produse în Brazilia și exportate în întreaga lume ca hrană pentru animale. Și în savana Africii, fermierii își scriu turmele noaptea. S-a dovedit că această practică stimulează diversitatea nutrienților și punctele fierbinți de biodiversitate.

„Sistemele mixte în LMIC, unde producția animală este pe deplin legată de producția de culturi, pot fi de fapt mai durabile din punct de vedere ecologic”, a adăugat co-autorul An Notenbaert de la Alliance of Biodiversity International și CIAT. „În Africa subsahariană, gunoiul de grajd este o resursă nutritivă care menține sănătatea solului și productivitatea culturilor; în timp ce în Europa, cantități uriașe de gunoi de grajd puse la dispoziție prin producția de animale industrializate supra-fertilizează terenurile agricole și provoacă probleme de mediu.

” Aceasta nu înseamnă că producția de animale din LMIC nu contribuie la schimbările climatice. Sistemele de creștere a animalelor sunt recunoscute ca fiind o sursă considerabilă de gaze cu efect de seră atmosferică. Dar, după cum a subliniat Polly Ericksen, liderul programului sistemelor de creștere durabilă de la Institutul internațional de cercetare a creșterii animalelor: „Producția de carne în sine nu este problema”.

„Dietele cu conținut scăzut de carne nu ar trebui susținute peste tot”

Mai degrabă, modul în care animalele sunt produse în serie, intensificate și comercializate este cel care are un impact negativ asupra mediului, a sugerat Ericksen. „Eliminarea cărnii din dieta noastră nu va rezolva această problemă.

În timp ce susținerea unei diete cu conținut scăzut de carne are sens în sistemele industrializate, soluția nu este o soluție climatică generală și nu se aplică peste tot. ” Conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), consumul de carne în Africa subsahariană este semnificativ mai mic decât cel al SUA - care se estimează că va deveni cel mai mare din lume în următorii ani.

Datorită veniturilor mici, a stresului termic indus de climă la animale și a altor factori, FAO prezice că consumul de carne în Africa subsahariană va fi la fel de scăzut ca o medie de 12,9 kg de persoană până în 2028. Acest lucru, spune el, va conduce la implicațiile asupra sănătății umane, cum ar fi malnutriția și cascada. Până în 2028, se preconizează că consumul de carne din SUA va crește la peste 100 kg de persoană.

Ce se poate face?

Deci, cum pot ajuta guvernele să atenueze emisiile de gaze cu efect de seră continuând să-și hrănească populațiile cu carne? Pentru început, sunt necesare mai multe date pentru ca LMIC-urile să dezvolte strategii ecologice, au subliniat cercetătorii. Ei au sugerat că LMIC trebuie, de asemenea, să evite tehnicile agricole agricole asociate cu emisii ridicate. Aceste țări trebuie să privească dincolo de a face animalele mai productive, spre sisteme eficiente din punct de vedere al resurselor și de mediu care reduc activ emisiile din agricultură.

Soluțiile potențiale ar putea include îmbunătățirea hranei animalelor pentru a reduce emisiile de metan, gestionarea mai bună a terenurilor de pășunat și amestecarea culturilor și a animalelor, astfel încât gunoiul de grajd să fie arat înapoi în sol.

Co-autorul cercetării, Klaus Butterbach-Bachl, de la Institutul de Meteorologie și Cercetări Climatice, Cercetări de Mediu Atmosferic, Institutul de Tehnologie Karlsruhe și ILRI, a declarat că deciziile mai bune cu privire la modul de reducere a emisiilor globale de seră de la creșterea animalelor și agricultură în LMIC pot fi determinate doar de date mai bune.  

„Pentru aceasta, avem nevoie de mai mult - și nu mai puțin - cercetare adaptată la nivel local și multidisciplinară, împreună cu oamenii locali din țările cu venituri mici și medii, privind dezvoltarea durabilă a animalelor, cu toate stimulentele financiare, politicile și capacitatea de sprijin existente. să intensifice producția de animale într-un mod mai durabil, pe o scară mai mare. ”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2