Ferma

217

Supravegherea stării virale a adăposturilor pentru puii broiler

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un studiu pilot privind starea virală în fermele de pui de broiler este în curs de desfășurare, în Olanda, cu scopul de a crește conștientizarea importanței curățării și dezinfectării adăposturilor. Acest fapt, pentru că, în general, starea virală nu are parte de suficientă atenție, atunci când sunt curățate adăposturile de pui, spune Richard Rietema, veterinar de pasăre și coproprietar al Poultry Practice North & East, din Olanda. Tocmai de aceea, domnul Rietema ar dori să se concentreze mai mult asupra stării virale a fermelor de pui de carne, acceptând să își pună ferma la dispoziție pentru a fi efectuată cercetarea cu titlul ”Viral status in need of attention”, coordonat de expertul Bouke Poelsma.

Probleme clinice și subclinice

Tipurile de virus, cum ar fi rota (A și D), astro, reo și nefrita, pot cauza multe probleme. Utilizând tehnica PCR s-au înregistrat progrese în măsurarea presiunii cauzate de acești viruși. Co toate acestea, Rietema este încă prudentă. ”Un proiect pilot funcționează chiar acum. Cercetarea și măsurarea stării virale la fermele de pui sunt încă în stadii incipiente. O diagramă standard de igienă va oferi o impresie bună a stării bacteriene, dar aceasta nu este suficientă”, explică Rietema, care adaugă: ”Un grafic de igienă măsoară starea bacteriană, și nu starea virală”.

Dar, când sunt adăposturile de păsări suficient de curate? Acest lucru este greu de spus în acest moment, spune Janny Hermans, medic veterinar și coproprietar al AdVee. ”Controlul este adesea limitat la o inspecție vizuală. Cu toate acestea, cu un grafic de igienă, puteți măsura doar presiunea bacteriană. În calitate de veterinar de pasăre, Hermans este implicat și el, îndeaproape, într-un proiect pilot care măsoară starea virală în fermele de pui. Hermans explică:

”Virusurile enterice pot provoca multe daune. De îndată ce puii se confruntă cu presiune virală ridicată, știți că procesul de curățare a adăpostului de păsări trebuie îmbunătățit. Curățarea și dezinfectarea insuficiente pot duce la simptome legate de malabsorbție. Presiunea virală sau bacteriană crescută, poate declanșa sindromul MAS multifactor. MAS provoacă probleme clinice și subclinice la pui, ceea ce duce la rezultate tehnice proaste”.

Cinci viruși la analiză

În cadrul proiectului, s-au efectuat testele pilot pentru prezența a cinci viruși: rota (A&D), astrovirus, nefrită aviară și reo. Hermans continuă: ”Aceste cinci virusuri sunt extrem de infecțioase și foarte rezistente, ceea ce înseamnă că sunt greu de îndepărtat din adăpostul păsărilor. Știm că reo poate să treacă vertical, de pe parcul matern, prin ouă, la pui, și poate rămâne în interiorul păsărilor de curte. Celelalte patru virusuri nu pot fi transmise pe verticală.

Un pui este infectat de acești viruși în interiorul păsărilor de curte în ziua 1 și înmulțirea virusului are loc în celulele intestinale. Un virus replicant dăunează acestor celule. Presiunea virală redusă duce la un început mai bun pentru pui. Excreția acestor viruși este la punctul maxim în ziua 7, care este și atunci când se iau tampoane de cloacă. Acest VirCheck oferă o măsură pentru procesul de curățare”.

Testele sunt în curs de desfășurare la mai multe ferme de broiler. În ziua a șaptea, aproximativ zece pui pe efectiv sunt examinați cu ajutorul unei reacții în lanț a polimerazei (PCR). Tampoanele sunt luate în interiorul cloacei, fiind ulterior trimise la Serviciul de Sănătate Animală (GD), olandez. Se verifică apoi oricare dintre cele cinci virusuri. ”Metoda PCR nu este ieftină”, spune Hermans, care adaugă: ”Costul este de aproximativ 160 de euro pe test. Rezultatele sunt deosebit de importante pentru următorul set de pui. Dar, cu rezultatele în mână, putem analiza ce îmbunătățiri putem face”.

Un tezaur de informații

Propiectul pilot oferă un adevărat tezaur de informații. Datele obținute vor duce în cele din urmă la un test validat al presiunii virale, în adăposturile de păsări de curte. Trebuie să stabilim valori limită corecte. Până la ce punct este acceptabilă presiunea virală și când trebuie să acționăm? Vrem să dezvoltăm o metodă de semafor, astfel încât să vedem dintr-o privire care este presiunea virală din fermă? Vrem să începem să lucrăm și cu date de referință, pentru ca fermierii să își poată compara propriul statut, cu cel al altor companii? Să întrebări la care, acum, se poate oferi câte un răspuns.

Proiectul poate oferi, de asemenea, mai multă claritate cu privire la efectele nocive ale celor cinci virusuri enterice. ”Rezultatele cercetării ar trebui să ne arate care sunt virusurile care provoacă cele mai multe probleme”, spune Hermans. În ceea ce o privește, obiectivul principal al proiectului este acela de a crea mai multă conștientizare cu privire la curățarea adăposturilor de broiler.

Bacteriile și virusurile pot fi încă prezente într-un adăpost aparent impecabil. ”Vrem să cuantificăm asta, pentru a putea învăța de la ea. În cele din urmă, acest lucru ar trebui să conducă la îmbunătățiri. Fermierii și echipele de curățenie doresc cu adevărat să facă lucrurile cât mai bine. Cu un PCR de cinci viruși, putem arăta dacă este nevoie sau nu de îmbunătățiri”.

Curățarea metodică

Cercetările privind măsurarea și analizarea stărilor virale ale fermelor de broiler sunt încă în curs. Cu toate acestea, Richard Rietema este pozitiv, cu privire la rezultatele inițiale. Unele ferme de broiler beneficiază deja de abordarea metodică de curățare, care a fost implementată după măsurarea și examinarea stării lor virale. Primele îmbunătățiri sunt deja vizibile. Unele adăposturi de pasăre au performanțe mai bune, din punct de vedere tehnic, cu mai puține probleme ieșite la iveală.

Având o imagine mai bună despre starea virală a companiilor lor, fermierii de broiler pot curăța adăposturile într-un mod mai concentrat. ”În practică, văd multe moduri diferite de a curăța hambarele de pui. Unele companii folosesc agenți cu termen de valabilitate limitat. Unii agenți nu sunt folosiți corect sau cu metode adecvate ”, spune Rietema. Ca veterinar de pasăre, Rietema este un susținător al utilizării formalinei. ”Unii fermieri de pasăre urăsc să-l folosească. Nu este un agent plăcut, dar ajută la menținerea presiunii virale”, indică Rietema, care, de asemenea, observă că evitarea formalinei are un impact negativ.

La rândul său, în opinia lui Hermans, utilizarea formalinei este doar o parte a unui proces complet de curățare: ”Este un agent puternic pentru dezinfectarea acoperișurilor adăposturilor de broiler. Cu toate acestea, curățarea completă depășește utilizarea formalinei. O perioadă goală mai lungă, între efective, funcționează, de asemenea, bine, în reducerea presiunii infecției”.

Hermans constată că mai mulți factori sunt importanți în procesul de curățare a unui adăpost pentru pui. ”Ce faci exact? Cât timp vă păstrați clibere adăposturile de broiler și cât timp rezervați pentru curățare? Folosiți săpun, clătiți și dezinfectați hambarul? Care este timpul de aplicare? Ce agenți utilizați și în ce doză? Câtă apă folosești? Lăsați casa să se usuce corect? Este înțelept să verificați cu atenție dacă metoda de curățare este într-adevăr suficientă sau nu”, afirmă el.

Componenta virală este subestimată

Dar Rietema consideră că o curățare metodică cu formalină, de exemplu, ar trebui să facă parte din proceduri de operare mai ample: ”Curățarea este doar o parte a operațiunilor de afaceri. Totul este să asigurăm odihnă, curățenie și regularitate. Cert este că sectorul subestimează componenta virală”.

În final, Rietma nu exclude faptul că unii fermieri crescătpri de pui broiler ar putea să se plângă în mod nedrept de calitatea puiilor și a hranei vechi, de o zi. Dar, consacrând mai multă atenție statutului viral al companiilor lor, ei ar putea identifica unde lucrurile nu merg bine, crede el. Dar, desigur, este întotdeauna bine să rămâneți critici cu furnizorii dumneavoastră”, sfătuiește fermierul olandez.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2